BİLGE CAN ÜNBAL YILMAZ/ İZ GAZETE- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dün Beştepe’de detaylarını duyurduğu sosyal konut projesinin başvuruları dün itibarıyla başladı. Projeye dair detaylar netleşirken, projenin mevcut konut krizine çözüm olup olmayacağı merak konusu oldu. Konuya dair önemli açıklamalar yapan Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, “Büyük kentlerde ciddi bir barınma krizi var ve her geçen gün büyüyor. Bu anlamda bu proje iyi hazırlanmış bir proje diyebiliriz. Ancak açıklanan detaylara göre, Türkiye genelinde yapılacak konut sayısı 250 bin civarında İzmir’e ise 12 bin konut yapacak. Bu sayıda bir konuttun İzmir’in barınma sorununa çözüm olması mümkün değil. Projelendirme iyi ancak yetersiz kalıyor” dedi.

İZMİR’DE SORUNU ÇÖZMEZ

İzmir nüfusunun çok büyük bir bölümünün kirada oturduğunu ve kentin göç almaya devam ettiğini söyleyen Aslan, “İzmir nüfusunun yüzde 40’ı kirada yaşıyor. Yapılacak 12 bin konutun bu sayıda haneye yeterli olması olanaksız. Proje başvuruları dün başladı, İzmir’de şimdiye kadar 90 bin başvuru yapılmış. Ekim ayı sonuna kadar başvuru sayısı milyonları bulacaktır. Bu ne kadar çok konut sorunu olduğunun göstergesi. Bu projenin arkası gelmeli, merkezi hükümet yerel yönetimler bu sorunu görmeli. İzmir göç almaya devam ediyor. Gecekondulaşma oranı zaten yüksek bir kent bu gidişler çadır kentler oluşacak” diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR’E ÇAĞRI

Barınma sorununun çözümünün uydu kentler olduğunu vurgulayan Aslan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çağrıda bulunarak, “Bu proje iyi bir başlangıç desteklenmeli, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin özellikle Menemen, Torbalı tarafına uydu kent alanları açması gerekir. Biz uzun süredir bunu söylüyoruz. Tarım ve orman alanı dışında alanlar imara açılabilir. Buralara okulu sağlık tesisi yolu olan büyük uydu kentler yapmazsak, İzmir’de barınma krizi çözülemez bir hale gelecektir” dedi.

İZMİR’E 12 BİN KONUT

Sosyal konutun projesinin ilk etabında konut yapılacak bölge ve illere göre sayıları belli oldu. Projenin ilk etabında yapımına başlanacak 250 bin sosyal konutun temeli yılbaşında atılacak ve 2 yıl içinde tamamlanacak. Proje kapsamında, il ve bölgelere nüfus ve ihtiyaca göre farklı sayılarda konut inşa edilecek. Bu çerçevede, en fazla konut, 78 bin 650 ile Marmara bölgesinde yapılacak. Bu bölgenin ardından ikinci sırada yer alan İç Anadolu’ya 42 bin 508 konut inşa edilecek. İç Anadolu bölgesini, 30 bin 300 konutla Ege, 30 bin 36 ile Akdeniz, 29 bin 624 ile Güneydoğu Anadolu takip edecek. Ülke genelinde ilk etapta planlanan 250 bin konutun 50 bini İstanbul’da yapılacak. Bu ili 18 bin konutla Ankara, 12 bin 400 ile İzmir izleyecek.


 

Editör: Haber Merkezi