BÜŞRA MURATDAĞI/ İZ GAZETE- Geçtiğimiz günlerde Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, belediyeye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında ifade vermiş ve ardından sevk edildiği mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. İçişleri Bakanlığı ise Başkan Mustafa Kayalar’ın görevden uzaklaştırılmasına karar verdi.

Karar İzmir genelinde tepki uyandırırken; CHP İzmir İl Başkanlığı, Menderes Belediyesi önünde basın açıklaması düzenledi.

Açıklamaya CHP İzmir İl Başkanı Yücel’in yanı sıra; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, görevden uzaklaştırılan Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, CHP İzmir milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, il yönetim kurulu üyeleri, ilçe başkanları, belediye çalışanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

'VEREMEYECEĞİ HESAP YOK'

CHP İzmir İl Başkanı Yücel, "Yapılanları 'haksızlık' olarak tanımıyorum. Menderes’in seçilmiş belediye başkanı haksız bir şekilde bir süredir soruşturma geçiriyor. 2 gün önce bu soruşturma nedeniyle ifadeye davet edildi ve ifadesini verdi. Cumhuriyet Savcılığı diğer şüphelilerin ifadelerini aldı ve başkanımızı adli kontrol tedbiriyle mahkemeye sevk etti. Başkanımız adli kontrol tedbiriyle salınıverdi, biz o gün Grup Başkan Vekilimiz Murat Aydın ile birlikte 24 saat Mustafa Kayalar’ın yanındaydık. Salıverilme kararından sonra adliye çıkısında onu coşkulu bir kalabalık bekliyordu. O gün Menderesliler Mustafa Kayalar’a sahip çıktılar. Bugün de sahip çıkıyorlar. Bizim belediye başkanlarımızın veremeyecekleri hesap yok. CHP’li belediye başkanları şeffaf ve hesap verilebilir bir şekilde belediyeyi yönetirler eğer ki yanlış yola saparlarsa onlara ilk ‘Dur’ diyecek olan yine CHP’dir. Yargıdan istedikleri sonucu alamayan siyasi iktidar çözümü ve çareyi idari bir tasarrufla belediye başkanımızı grevden almakta buldu. Hakkında mahkumiyet ve tutuklama kararı yok. Hani o kriminallerle, su örgütü liderleriyle boy boy fotoğrafları olan İçişleri Bakanı var ya… Onun kararıyla belediye başkanımız görevden alındı. Şunu ifade edeyim. Bu haksızlığı yapanlar, Menderesli hemşerileriniz iradesine darbe vuranlar bunun karşılığını sandıkta en ağır şekilde alacaklar. Milletimiz bu haksızlıkları hiçbir zaman unutmaz. Kimse heveslenmesin. Akbabalara söylüyorum. CHP Menderes İlçe Örgütü, İzmir İl Başkanlığı, CHP’li belediye başkanlarımız, milletvekillerimiz, meclis üyelerimiz Menderes’te birbirine kenetlenmiş durumdalar. Mustafa Kayalar’ı da Menderes’i de kimse sahipsiz sanmasın. Bu haksızlığa karşı hukuk çerçevesinde her yerde sesimizi yükselteceğiz Mustafa Kayalar’ı ve Menderes’i yedirtmeyeceğiz” ifadelerini kullandı. 

'ALNIMIZ AK, BAŞIMIZ DİK'

Mustafa Kayalar'a yapılan haksızlığı keyfi ve siyasi bir karar olarak nitelendiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Haksızlığa uğramanın öfkesi içindeyiz. 20 yılda bu ülkede adalet çok hasar gördü. Hak hukuk adalet cumhuriyet tarihinde hiç bu kadar değersizleşmedi. Sizden olana adalet olmayana yok olamaz. Adalet ve hukuk herkese eşit mesafede durmalı. Hukuk, adalet gerektirir. Daha ortada kanıtlanmış bir iddia ve yargı kararı yokken belediye başkanı arkadaşımızın görevden alınması siyasi ve keyfi bir karardır. Elbette bir gün gerçekler ortaya çıkacak. Halkın iradesini entrikalarla alaşağı etmek isteyen bu iktidar hak ettiğini bulacak. Sandığın iradesini hukuksuza kullanalar tarih önünde hesap verecekler. Hiç merak etmeyin. Adaletin terazisi gün gelir o teraziyi bozanı da tartar. Asla umutsuzluğa ve yılgınlığa yer yok. Size söz veriyorum. Asla bize güvenen hiçbir İzmirlinin başını öne eğecek bir iş yapmayacağız. Görevimizin son anına ve son nefessizime kadar alnımız ak, başımız dik canla başla çalışmaya devam edeceğiz” diye belirtti. 

KAYALAR: VEREMEYECEĞİMİZ HİÇBİR HESAP YOK

Yargı karşısında veremeyeceği hiçbir hesap olmadığını ve iddiaların gerçek olmadığını ifade eden Kayalar ise, “2019 yılında sizlerin iradesiyle geldiğimiz görevden siyasi çıkarlar uğruna alınan kararlar doğrultusunda geçici süreyle uzaklaştırıldım. Biz belediye başkanları elbette böyle durumlarla karşılaşacağız. Kendimizi adaletin karşısında savunacağız. Pazartesi, ortaya atılan iddialar doğrultusunda ifademiz verdik. Adaletin aldığı karar doğrultusunda göreve devam etmemize karar verildi. Ama dün İçişleri Bakanlığı’nın aldığı bir kararla gerekçesini bilmediğim bir nedenle görevden uzaklaştırıldım. Bu süreçte kimse kararsızlığı ve ümitsizliğe kapılmasın. Veremeyeceğimiz hiçbir hesabımız yok. Adalet karşısında her türlü hesap vermeye hazırız. Başımız dik, alnımız ak. Biliyorum bugünler geçecek. İnanıyorum ki adalet olması gerektiği gibi işleyecek. Bizler de Menderes Belediyesi ailesi olarak sizlere hizmet etmeye devam edeceğiz. Her şey Menderes için” diye konuştu.

'İLK SEÇİMDE BAŞKAN SEÇİLECEK'

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, "Bizim gördüğümüz kadarıyla Menderes Belediye Başkanımıza uygulanan karar, maalesef siyasi bir karar. Türkiye’de CHP’li belediye başkanlarına nasıl bir siyasi soykırım uygulandığını da görüyorsunuz. İstanbul’da il başkanımıza yapılan soykırımla başlayan bu olaylarda CHP’nin nasıl ayağa kalktığını herkes gördü. Biz bugüne kadar omuz omuza birlikte mücadele ettik. Bundan sonra da birlikte mücadele etmek boynumuzun borcu. Bizler, sizin oylarıyla göreve gelen milletvekilleri olarak yapılacak ilk seçilerde Erdoğan’ı ve AKP’yi sandıkta alaşağı edeceğiz, edemezsek bize yazıklar olsun. İlk seçimlerde Menderes’te Mustafa Kayalar’ın başkan seçileceğine inanıyorum.” dedi

'HADDİNİ BİLECEKSİN'

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, konuşmasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya seslenirken, “Bugün siz burada Türk demokrasisi ve siyasi yaşamında bir tarih yazıyorsunuz. Bir araya geldiniz. Bu haksızlıklara karşı mücadelenin tam içindesiniz. Buradan adı 'Suçişleri Bakanlığı'na çıkmış, mafyayla, kötü insanlarla her türlü karanlık işe bulaşmış insanlarla fotoğrafları medyada çerçevelenen o AKP Genle Başkanını kuklasına seslenmek istiyorum. Sen bir kuklasın. Bütün iradeniz, düşünceni ve bütün söylediklerini satarak AKP içinde yer almış kendine bakanlık bulmuş ama adını karanlık ilişkilerden sıyıramamış bir insan olarak bizim belediye başkanlarımıza ne dil uzatabilirsin ne de onlar hakkında karar alabilirsin. Seni Türkiye tanıyor. Eğer Türkiye’de adalet, hukuk, mahkemeler ve adliyeler varsa sen kendini onların yerine koyamazsın. Mustafa Kayalar adaletin önüne çıkmış, serbest kalmış, görenin başına dönmüş. Sen Menderes haklının oylarını çalamazsın. Onları yok sayamazsın. Haddini bileceksin. Türkiye’de güzel günler yakın" ifadelerini kullandı.

'SESSİZ KALMAYACAĞIZ'

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Yargıyı cemaatlerin arka bahçesi haline getirdiler. Biz buradayız. Biz ömrümüzü adalete ve hukuka verdik. Bu operasyonları FETÖ’den tanıyoruz. Bugün Türkiye’nin kamu kaynaklarını yandaşlarına aktaran, geçmediğimiz yollara para ödettiren bu iktidar utanmadan Menderes Belediye Başkanı'na operasyon yapıyor. Bu bir yargı operasyonu değildir. Bu siyasi bir operasyondur. Bir belediye başkanı çağrıldığında ifade verecek, siz onu gözaltına alacaksınız. Sabaha kadar bekleteceksiniz. Bu hukuksuzluk değil, terbiyesizlik ve saygısızlıktır. Adli kontrol şartıyla serbest bırakıp sonra da görevden uzaklaştırıyorsunuz .Biz buna sessiz kalmayacağız. Devletin dini adalettir. Adaletle yönetilmeyen devlet yıkılmaya mahkumdur. Ben bu operasyonu yapan Cumhuriyet savcısına sesleniyorum. Bu işin arkasında kimler var biliyoruz. Sizi takip ediyoruz. Hukuk çerçevesinde davranmak zorundasınız” diye konuştu.

'HAKLARINDAN GELECEĞİZ''
CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, “Menderes ne bir ilktir ne de son olacak. Seçimlerde sandıklarda İzmir’i kazanamayan AKP belediye başkanlarımıza bu tür düzenlemelerle İzmir’de algı operasyonları yapıyor. Biz bu oyuna gelmeyeceğiz. İzmir’i kazanamayacaklarını biliyorlar. Sandıkla alamadığımız İzmir’i çamur atarak kazanır mıyız diye düşünüyorlar. Biz bunları ilk defa yaşamıyoruz. Son 20 yıldır yoğun biçimde yaşıyoruz. Elbette bunların hakkından sizlerle beraber geleceğiz” dedi. .

'DEMOKRASİYİ VE EKONOMİYİ YOK ETTİLER'

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, “Mesele yolsuzluk ya da Mustafa Kayalar meselesi değil. CHP’ye çamur atarak iktidar olmaya çalışan bir partiyle karşı karşıyayız. Demokrasiyle yoğrulduk, savaş meydanlarından çıktık. Hodri meydan! Memleketin her yerini talan ettiler. Memleketimizde demokrasiyi ve ekonomiyi yok ettiler. Gidiyorlar.” dedi.

'SADECE ZEYBEK OYNARKEN DİZ ÇÖKERİZ'

Baskıların CHP’li belediyeleri yıldıramayacağını belirten CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, “Sanıyor ki Mustafa Kayalar’ı görevden alınca Menderes sinecek. Sanıyorlar ki müfettişleri CHP’li belediyelere gönderince CHP’li belediyeler geri adım atacak. Ne söyleyeceğimiz sözden bir söz eksik söyleriz ne de geri adım atarız. Biz İzmirliyiz. Ancak ve ancak zeybek oynaklarken diz çökeriz. Bu hukuksuzluğu yapanlar şunu unutmasınlar. Yarına kalır yanına kalmaz. Menderes’te aslan kesilen Suçişleri Bakanı… Sana sesleniyorum. Bu memleketin 128 milyar doları arka kapılardan satılırken ne yaptın? ” diye çıkıştı.

'AYAK OYUNLARI ARTIK YETTİ'

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, “Bunların korkuları Atatürk Cumhuriyeti'nden ve bizlerden. Gidişlerine az kaldı. Kamyonların lastikleri jant tutmuyor artık, vitesi yok. Bizlere çamur atmaya çalışıyorlar. Çok atarsınız, biz çamur tutmayız. Bataklığın çocuklarısınız. 84 milyonun sahibiyiz. Mustafa Kayalar'ın sahibiyiz. Türkiye Cumhuriyeti'nin bütünlüğünü sahibiyiz biz. Sizin ayak oyunlarınız artık yetti. Yeni doğan bebeğin 55 milyon borcu var. Be ahlaksızlar… İnsanlar aç yatıyor aç. Bunlar gidecek” dedi

Editör: Haber Merkezi