Ümit Kartal / İz Gazete – TBMM’de başkanlık sisteminin önünü açacak olan Anayasa değişikliği görüşmelerinde hukuksuzluk ve gerginlikler sürerken, olası referandum için şimdiden yerellerde çalışmalar da başladı.

AKP’nin başkanlık sistemi dayatmalarını gazetemize değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi Çiğli İlçe Başkanı Zeynel Mertoğlu, TBMM’de Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri tarafından ciddi bir direniş sergilendiğini vurguladı. Mertoğlu; “Türkiye’deki dil, din, mezhep farklılıkları, yaşam tarzı farklılıkları ve aşırı ideolojik farklılıklar başkanlık sisteminin diktatörlüğe yönelmesinde önemli bir faktör olacaktır” dedi.

Türkiye’de rejimin tehlikede olduğunu, iç savaş olasılığının her geçen gün arttığını vurgulayan Mertoğlu, “Önümüzdeki 6 ayın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Hepimiz seferber olmalıyız” dedi.

Mertoğlu’nun açıklamaları şu şekilde:

BAŞKANLIK DEĞİL SULTANLIK

“Temmuz ayında İz Gazete’ye yaptığım bir açıklama vardı. Orada da ifade etmiştim. ‘Türk tipi başkanlık dedikleri şeyle insanlarla dalga geçiyorlar. Bu başkanlık değil adeta sultanlıktır’ demiştim. Yaklaşık 140-150 yıldır öyle ya da böyle parlamenter sistem deneyimi olan bir ulusuz. Başkanlık sistemine geçmeden önce tüm sistemin de ona göre ayarlanması gerekiyor”

İLGİLİ YAZI: ‘Türk işi başkanlık sistemi teranesiyle halkın bilinçaltıyla oynuyorlar’

ABD’DEKİ BAŞKANLIK FARKLI

“ABD’de başkanlık sisteminin başarılı görünmesinin sebebi, çok güçlü ve bağımsız bir yargısı ve meclisi var. Eyaletlerden oluşan bir yapısı ve eyaletlerin bağımsız valileri var. Özgürlüğü garanti altına alınmış bir basını, güçlü devletten bağımsız bir iş dünyası var. Bunların denetiminde bir başkanlık sistemi var.”

DİKTATÖRLÜĞE EVRİLİR

“1950-1990 yılları arasında parlamenter sistem ve başkanlık sistemi ile yönetilen 135 ülke arasında bir araştırma yapılmış. Bu araştırmada, parlamenter sistem ile yönetilen ülkelerin yüzde 28’i süreç içerisinde diktatörlüğe evrilmiş, başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelerin ise yüzde 52’si diktatörlük ile sonuçlanmış. Parlamenter sistem çok önemli ve uygulanabilirliği var. Türkiye’deki dil, din, mezhep farklılıkları, yaşam tarzı farklılıkları ve aşırı ideolojik farklılıklar başkanlık sisteminin diktatörlüğe yönelmesinde önemli bir faktör olacaktır.”

CUMHURBAŞKANI YARGILANAMAYACAK

“Ülkemizde 15 yıldır Türkiye’yi yöneten bir iktidar var. Bu iktidar döneminde ciddi yanlışlar yapıldı. Bunlardan biri yanlış dış politika… Toplumun AKP’ye oy vermeyen yüzde 50’sinin ötekileştirilmesi ve ciddi kutuplaşma. Tüm bunlar sonrasında halka hesap verecek duruma gelen AKP, hesaptan kaçmak için başkanlık sistemini dayatıyor. Partili cumhurbaşkanı tüm yetkiyi eline alıp, her şeyi kendisi belirleyecek. Hiçbir zaman yargılanamayan bir cumhurbaşkanı olacak. Tam bir diktatörlüğe gidilecek.”

AKP GÜNDEMİ DEĞİŞTİRİYOR

“Türkiye’nin gündeminde insanların ciddi şekilde ekonomi var. Ciddi cari açığı olan bir ülkeyiz. Dolar her arttığında daha da batağa giriyoruz. AKP burada sorumluluk almıyor, aksine gündemi değiştiriyor. Buraya nasıl gelindi? FETÖ ile, PKK ile, El Nusra, El Kaide, IŞİD gibi yapılarla AKP’nin yıllardır sürdürdüğü ilişkilerin sorumluluğu var AKP’nin üzerinde. Bunların hesabını vermemek için, başkanlık sistemi ile kendilerini güvene almaya çalışıyorlar.”

BU 6 AY ÖNEMLİ

Cumhuriyet Halk Partisi olarak önümüzdeki 6 ayın çok ciddi olacağını düşünüyoruz. Ya var oluş ya bitiş 6 ayı olacak. Türkiye’de rejim tehlikede… Ortadoğu bataklığına girmiş ve kendi vatandaşını koruyamaz hale gelmiş bir ülke olduk. Yarın öbürgün için iç savaş riski olan bir ülkeyiz. Bu bakımdan, milliyetçiler, vatanseverler, ulusalcılar, solcular, sosyalistler, sosyal demokratlar, liberaller… Her kesimle birlikte hareket etmek istiyoruz. Beraber mücadele etmeliyiz.”

DİĞER İLLERDE YAŞAYANLARA ULAŞALIM

“İzmirliler, çağdaş, laik, cumhuriyetçidir. İzmirliler inanıyorum ki olası referandumda yüzde 80-90’ı zorlayacaktır. Buna eminim. Ancak bugün OHAL koşullarında mesela HDP doğu ve güneydoğuda siyaset yapamaz hale geldi. Bu özellikle yapıldı. Ben Erzurumluyum mesela. İzmir’de Mardinliler, Diyarbakırlılar var. Hepimiz diğer illerde yaşayan akrabalarına da ulaşıp ne yapılmak istendiğini anlatmalı. Öyle olursa, İzmir kendi nüfusundan kat kat fazla ‘hayır’ oyu çıkaracaktır. Olası referandumda tüm İzmir ‘hayır’ için seferber olmalı.”

İLGİLİ HABER: Özcan Durmaz: ‘MHP seçimlerde halka yalan söyledi’

Editör: Haber Merkezi