CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara’dan İstanbul’a başlattığı Adalet Yürüyüşü’ne katılanların telefonlarına Almanya’da üretilen bir casus yazılım bulaştırılarak, telefonlarının dinlendiği iddiası üzerine milletvekilleri Ankara Adliyesi’nde suç duyurusunda bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile birlikte Ankara Adliyesi'nde basın açıklaması yapan Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba hükümeti göreve çağırarak, "Dünyanın en barışçıl, en uzun ve en etkili olan Adalet Yürüyüşü'nde milyonlarca insanın hala demokrasi ve adalet istediğini bütün dünya gördü. Türkiye'nin birden büyük olduğunu gördü. Maalesef yürüyüşün başından sonuna kadar izlendiğini, dinlendiğini görüyoruz. Dünyanın en demokratik eyleminin dinlenmesi kepazeliktir. Hükümet eğer bu işte suç ortağı değilse veya dinletmiyorsa bu suç duyurusunu CHP'den önce hükümetin yapması gerekirdi" dedi.

Suç duyurusunda bulunan milletvekilleri arasında yer alan Ali Yiğit de yaptığı açıklamada “Dünyanın en haklı en masumane eyleminde bile dinleme ve izleme yapılması hukukun olmadığının en büyük kanıtıdır, bu olay bütün yönleriyle araştırılmalı, açığa çıkarılmalı ve sorumlular hakkında yasal işlem başlatılmalıdır. Eğer bir ülkede hak, hukuk, adalet diye onbinlerce insan 430 kilometre yürüyor ve bu yürüyüş casus yazılımlarla izleniliyor ve dinleniliyorsa zaten bu eylemin ne kadar haklı olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir ” dedi.

Kılıçdaroğlu da, gündeme gelen olay hakkında AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, ‘Sayın Erdoğan, ortağı değilsen bizi dinleyenleri ortaya çıkarmalısın’ çağrısında bulunmuştu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) marifetiyle böyle bir yazılımın satın alındığı ve dinleme için kullanıldığı gibi bir ifade kullanıyorlar. Bakanlık ve kurum olarak bizim satın aldığımız veya gayriresmi alıp da kullandığımız hiçbir yazılım, casus yazılım da dahil söz konusu olamaz" açıklamasında bulunmuştu.

Editör: Haber Merkezi