İzmir’in tarihine ışık tutacak, iç ve dış turizmine değer katacak İzmir Tarih Projesinin odak merkezi olan Kemeraltı’nın yenileme ve iyileştirilmesi işinin tasarruf tedbirlerine kurban edildiği ortaya çıktı. Hükümetin İzmir Tarih Projesi’ne destek vermek amacıyla Konak’ta bulunan Agora ve çevresinin yenilenmesi ve iyileştirilmesi için geçen yıl çıkardığı 20 milyon TL’lik ek ödeneğin iptal olduğuna ve gönderilmediğine dair iddialar üzerine konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç’ın önergesine verilen yanıtta Kalkınma Bakanlığından aktarılan kaynağın geri iade edildiği belirtildi.

CHP’li Kılıç tarafından hazırlanan önergeye verilen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy imzalı yanıtta şu ifadelere yer verildi: “Bakanlığımız 2018 yılı yatırım programından “İzmir Kemeraltı Yenileme Alanının İyileştirilmesi İşi” adı altında ödenek ayrılmış olup, adı geçen işi için Kalkınma Bakanlığından da kaynak aktarılmıştır. Ancak tasarruf tedbirleri doğrultusunda söz konusu ödeneğin iade edilmesi nedeniyle adı geçen iş değerlendirilememiştir.”

Önergeye verilen yanıtı değerlendiren CHP Parti Meclisi ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, projenin İzmir tarihi ve turizmi açısından büyük önem taşıdığını belirterek şunları söyledi. “İzmir tarih projesinin odak merkezi olan Kemeraltı’nın yenileme işinin tasarruf tedbirlerine kurban edilmesi, yaşanan krizin de açık bir itirafıdır. Kriz yoksa neden tasarruf tedbirleri uygulanmaktadır. Öte yandan İzmir’in 8500 yıllık tarihine sahip çıkma, koruma ve yaşatma bilinciyle 2002’de başlatılan ve 2013’te projelendirilen yenileme ve iyileştirme işlemine ilişkin ödeneğin geri iade edilmesi, akla çeşitli soruları getirmektedir. Kalkınma Bakanlığından aktarılan kaynağın tasarruf tedbirleri kapsamında geri iade edilmesinin nedenleri arasnda söz konusu projenin başında CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesinin olması etken midir? Ankara ve İstanbul gibi illerimizde tasarruf tedbirleri nedeniyle ödeneği geri iade edilen benzer proje ve işler var mıdır? Yoksa bu tedbirler sadece İzmir olduğunda mı uygulanmaktadır? Bu konuda da tekrar önerge hazırlayıp, bakanlığın yanıtlarını kamuoyuyla paylaşacağımızdan ve bu projeni sonuna kadar takipçisi olacağımdan kimsenin şüphesi olmasın.

Editör: Haber Merkezi