Söz konusu bölgeye kendi akrabalarını yerleştiren Purcu'nun kendi kurgusunu oluşturduğuna dikkat çeken Cıstır; "Madem toplumsal bir proje yapacaksın; o halde akrabalarından başlamasaydın. O bölgeye gelenlerin çoğu Özcan Bey’in kendi akrabaları. Buraya 20 tane çadır dikildi. Yemek geliyor, su geliyor, seyyar tuvalet var. Ancak hiçbir sosyal yaşantıları yok. Selçuk’a yakında Çaybaşı gibi, Çırpı gibi çok yoksul yerler varken; Selçuk’a 100 tane konut yağacağım diyor. Bunun 80 tanesini kime dağıtacak" diye konuştu.


Belevi'de satın aldığı şahsi tapusunun bir bölümünü Valiliğe bağışlayan ve burada dışarıdan gelecek olan Romanların barınma ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik çalışma başlatan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu'nun bu girişimi; geçim kaynağı ve işsizlik problemi gerekçesiyle Belevi ve Efes Selçuk halkı tarafından büyük tepkiyle karşılanmış, Milletvekili ve vatandaşlar arasında gerek sosyal medyada gerekse telefon görüşmeleri ile sözlü tartışmalar yaşanmıştı.
Tartışmalara neden olan konuyu yerinde incelemek, tecrübeleri ile toplumsal barışa katkı sağlamak adına İzmir'in Efes Selçuk ilçesinde bazı kurum, kuruluş, STK temsilcileri ve vatandaşların görüşlerini alan İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, konuyu kendi sosyal medya hesabından canlı video paylaşarak değerlendirdi. İlçede yaşayan çok sayıda Roman vatandaş ile görüştüğünü, vatandaşların hemen hemen hepsinden “Vekilimiz bizimle hiç istişare etmedi, bu konuyu bizimle paylaşmadı, kahvemize hiç gelmedi. Bizim de ön yargılarımız gelişti. Neden dışarıdan adam getirildi diye sorguladık. Burada bizim işsizliğimiz var. Yerel yöneticiler ve yerel halkla çok barışık bir haldeyiz. Biz burada mutluyuz, huzurluyuz. Bizim de huzurumuzu bozmasınlar. İlave bir roman yükünü Selçuk kaldırmaz” şeklinde cevaplar aldığını söyledi

'SELÇUK’UN 1/25000 ÖLÇEKLİ PLAN YAPMA YETKİSİ YOK'

Kent konseyi, Selçuk Gönüllüleri Derneği, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Belediye temsilcisi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Emekli Sendikası, İsabey Mahallesi ve 14 Mayıs Mahallesi Muhtarı ile bir araya gelip konu hakkında görüş alışverişi yaptıklarını belirten Cıstır; "Onlar da şunu söyledi; Biz 2003 yılı ve sonrasında 37 tane sosyal konut yaptık. Burada yaşayan Romanlar halk ile aralarında güven duygusu olduğunu söylediler. Bu güven duygusunun gelen Romanlar karşı olmadığı için bizim fikrimize de Selçuk dinamikleri müracaat ediyor. Biz de kendi öngörümüzü yapıyoruz. Mimarlar Odası’nı harekete geçireceğiz. Selçuk’un 1/25000 ölçekli plan yapma yetkisi yok" ifadelerini kullandıklarını kaydetti.


CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu’nun kendi şahsi tapusunun bir bölümünü valiliğe bağışlayarak, valilik üzerinden konunun legalleştirme talebi kısmen yeterli görülebileceğini ancak, ilçe halkında imara açılmayacak tarım arazileri, arkeolojik süreç ve ranta dönüşüm kaygısı olduğuna dikkat çeken İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır; "Selçuk girişinde TOKİ alanı var. Madem hükümetin bakanıyla, valisiyle Sayın Vekilin bu kadar uzun süredir bir ajandası vardı. Niye buradaki TOKİ alanından Selçuk’taki Romanlara, varsa dışarıdan geleceklere bir zemin oluşturulmadı. Bunun yerine neden bu kadar tecrit bir alan seçildi şeklinde de sorular geliyor. O bölgede şeftali, zeytin ve mandalina bahçeleri var. Şu an çadır kurulan yerlerde 25 yıllık 60-70 mandalina ağacının telef edildiğini, dozerlerle yerinden söküldüğünü ifade ediyorlar ve çevreciler de bu konuda çok duyarlı. Tarım alanları fütursuzca yağmalanıyor diye de ilçedeki STK'ların ifadeleri var” dedi.

'BELEDİYE BURADA ÇOK DUYARLI'

İlçe belediyesinin bu konuda çok duyarlı olduğunu, halkın belediyeden neden açıklama gelmediği noktasında da belediye başkanının bu konuya yeterince göğüs gerdiğini gördüklerini, Selçuk Belediyesi bu konuda kontrollü ve sağduyulu davrandığına dikkat çeken Cıstır; " Burada olgunlaştırılmış ve geliştirilmiş bir mağduriyet söz konusu. Bölgeyi gezdiğimizde baktık Kızılay çadırı var, Jeneratör gelmiş, mazot gelmiş, Tankerle su geliyor. Ama neden arkeolojik bir alan üzerine; Sayın Özcan Purçu'nun tapusu üzerinde yapılıyor? Bu konu Selçuk Belediyesi’nden dönmeseydi yine Özcan Sayın Vekil bunu oldu, bittiye getirecekti. O yüzden Sayın Purçu'ya yakın olan arkadaşlarımız bu işi tetikledi" diye konuştu.

'ORTADA BİR RANT MI VAR?'

Bu durumun bölgede oldukça sıkıntılı bir durum yaratacağına dikkat çeken İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır; "Herkes gibi bizler de merak ediyoruz. Ana muhalefet partisinin bir milletvekili olarak hükümetin unsurlarıyla bu kadar resmi belgelerle bunu bağışlıyorum dersen sorarım ben de sen dört yıl önce bir çadır hikayesi ile çıktın ? Ne zaman 1 Milyonluk yeri bağışlamaya yönelik bir zaman ve zemin oluştu. Ne kadar kapalı ortamda olursa olsun Selçuklu bunu taşıyacak; Belevili bunu taşıyacak. Biz sorunu yerinde gördük. Öyle uzaktan çadır resimleriyle falan olmuyor. Evet çadır, evet soğuk, kuş uçmuyor mağduriyet alanı ama orada kalan Romanlar; “ Biz burada mağdur değiliz dediler kimse bize buraya gelmesin” dediler. Doğrudan söylemediler ama vekil de geliyor; o da geliyor. Biz istemiyoruz siyasetin gündemine gelmeyi. Dedik Selçuklu istemiyor; “ne olursa olsun” dediler. Dolayısıyla bir çatışma olabileceği riskini de jandarmamızla paylaştık" şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi