ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı ile ilgili söz alan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, İnciraltı sağlık merkezi, Halkapınar-Otogar metro, TCDD'nin İZBAN'dan aldığı kira ve içmesuyu projeleri hakkında konuştu. 

"İZMİR'İN HAKKINI VERİN"

Balbay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun İzmir milletvekillerine yazdığı mektuptan bahsederek iktidarın İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı ve başlatmak istediği yatırımlara izin vermediğine dikkat çekti. İzmir'in hakkını verin diyen Mustafa Balbay, İnciraltı'nın sağlık merkezi olması, Halkapınar- Otogar metro hattı çalışmaları, Bostanlı'da yolcu gemilerine barınak yapılması gibi konularda da iktidardan destek görmediklerini söyledi.

"TCDD GÖLGE ETMESİN YETER"

Balbay,  TCDD'nin Türkiye'de sadece İzmir'den ray kirası almasına tepki göstererek İZBAN gelirinin üçte birinin TCDD'ye gittiğine dikkat çekti.Balbay buradan kira alınmasa İzmir ve çevresinin ulaşım sorunu çözülebilir, TCDD gölge etmese yeter dedi.

İzmir'in ihtiyacı olan üç büyük projeye İller Bankası'nın cevapsız kaldığını, İller Bankası'nın %10 ve %7 arası faizle diğer belediyelere sağladığı olanağı İzmir'e sağlamağını söyleyen Balbay, TCDD ve Maliye'nin kritik arsalarına da dikkat çekti. 

Balbay sözlerini şu şekilde sürdürdü:

2016 yılından bu yana maalesef ne Milli Emlak ne Maliye Bakanlığı İzmir'in isteklerine ne cevap veriyor ne de bekletilen projelerin ne zaman gerçekleşeceğine yönelik bir irade ortaya koyuyor. İstanbul ve Ankara'da devam eden kentsel dönüşüm projelerinde hemen izin çıkıyor. Ama İzmir'de özellikle Gaziemir bölgesinde 2014 yılından bu yana belli bölgelerdeki izin dışında hiç bir yerde izin çıkmadı. 

"AKP ÜLKEYİ DEMİR PARMAKLIKLARLA ÖRÜYOR"

Toplamında 2018 yılı yatırım planında İzmir'e bütçeden verilen pay iki İzmir'den alınan vergi on. İnsaf! Tabiki öncelikli olan bölgelere yatırım yapılsın ama bu kadar uçurumu kabul etmiyoruz. İzmir'in hakkını İzmir'e verin. İzmir'de sözünü ettiğim bunca yatırımlar için doğru dürüst bilgi dahi verilmezken, hakkını yememek lazım, İzmir'de bir projenin tamamen bitirilmesi için tam ödenek sağlandı.Cezaevi inşaatına beş milyon lira. İzmir'e ve Türkiye'nin pek çok yerine cezaevi yatırımı yapıyorlar. Cumhuriyet bu ülkeyi demir ağlarla ördü AKP ise demir parmaklıklarla örüyor. 

Editör: Haber Merkezi