Cengiz Aldemir/ANKARA - Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu, 16 yıldır Yunanistan'ın işgalinde olan Aydın ilimize bağlı Eşek Adası'nı ziyaret etti. Mart ayında görevine başlayan Yunanistan’ın ilk kadın Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou Ege Adaları üzerinden yeni bir tahrike imza attı. Sakellaropoulou, ilk sınır ötesi ziyaretini Aydın’a bağlı Eşek Adası’na gerçekleştirdi. Türkiye toprağı olan Eşek Adası’na helikopterle gelen Sakellaropulu’nun 4 saat süren ziyaretinde, adada yer alan Ulusal Hapishane, okul ve belediye başkanlığına ziyarette bulunduğu belirtildi.

Ziyarete tepki gösteren ve meclis genel kurulunda dile getiren CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu’nun Eşek Adası'na ziyaretini son derece kışkırtıcı olduğunu belirterek, iktidara hukuki girişimlerde bulunmaya davet etti.

HUKUKİ HAMLE ÖNERİSİ

Bu ziyaretin barış ve istikrara asla katkı sağlamayacak bir manipülasyon olduğunun altını çizen Çelebi, “ Eşek Adası statüsünde olan egemenliği Yunanistan'a anlaşmalarla devredilmemiş 153 ada, adacık ve kayalığın varlığından kaynaklı egemenlik sorununun hukuki veya silahlı çatışma dışında bir başka çözüm yolu olmadığını bildiği hâlde Yunanistan, bu sorunu, kışkırtma ve inkâr politikasıyla yönetmeye devam ediyor. Kışkırtma ve tahrikle hiçbir yere varamayacaklardır. Sorunun devletler hukuku ve özelde halefiyet hukuku zemininde silahlı çatışmaya gidilmeden çözülmesi bölgesel barış ve istikrar için en uygun çözümdür. Türkiye'nin de artık uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanarak gerek silahsızlandırılmış statüdeki adaları gerekse egemenliği Türkiye'de olan Yunanistan'a anlaşmalarla devredilmemiş ada, adacık ve kayalıklar sorununu gündeme getirerek hukuki hamlelerde bulunması gerekir” sözleriyle tepki gösterdi.

BECERİKSİZ DIŞ SİYASET

Yunanistan Cumhurbşkanı Sakellaropulu’nun eşek adasına yaptığı ziyarete bir tepki de İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray’dan geldi. Çıray sosyal medya twetter hesabından takipçilerine,” Bizimkiler Libya'dayken Yunanlılarlar burnumuzun dibindeki adalarımızı işgal ediyorlar. Bu ne beceriksiz dış siyaset” diye yazdı.

ADA TÜRKİYE TOPRAĞIDIR”

Eşek Adası’nın Türkiye toprağı olduğunu ifade eden ve adanın Türkiye’nin egemenliğinde olduğunu hatırlatan Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri ve emekli Kurmay Albay Ümit Yalım yaptığı açıklamada, “1923 Lozan Antlaşması ile Eşek Adası İtalya’ya verilmemiştir. 1947 Paris Antlaşması ile Eşek Adası’nın egemenliği Yunanistan’a devredilmemiş, Türkiye’nin egemenliğinde kalmıştır. 1923 Lozan Antlaşması’na taraf olan İngiltere’de 1943 yılında yayınlanan haritada, Yunan Cumhurbaşkanı Katerina’nın Sakellaropulu’nun ziyaret ettiği Eşek Adası’nın 12 Ada deniz sınırlarının dışında ve Türkiye’ye ait olduğu açıkça gösterilmiştir. Ayrıca adanın ismi Türkçe yazılmıştır" hatırlatmasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi