YAĞIZ BARUT/İZ GAZETE- İstanbul ile İzmir arasındaki seyahat süresini 3.5 saate indireceği söylenen yeni otoyol dün açıldı. Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılan otoyolun geçiş ücretleri ise tepkilere neden oldu. Geçiş ücreti otomobiller için 256.3 TL olarak belirlendi. Bu ücretin 103 TL’lik kısmı ise Osmangazi Köprüsü için ödeniyor. Bir başka tepki ise 426 kilometrelik yolun, hiç mola vermeden, saatte 120 km hızla gidilmesi halinde 3.5 saate düşeceği konusunda oldu.

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan CHP İzmir Milletvekilleri, otoyolu inşa eden şirkete verilen geçiş garantilerine ve geçiş ücretlerinin yüksek olmasına tepki gösterdi.

‘ÖDENEN ÜCRETLER DE SEVDAYA DAHİL Mİ?’

Otoyolun kar-zarar dengelerini takip edeceklerini ve vatandaşın hakkına sahip çıkacaklarını vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, “İstanbul-İzmir otoyolu açıldı, İstanbul-İzmir arası 3.5 saate indi, sağ olsunlar! Otomobil ile tek yön geçiş ücreti 256,3 TL imiş. Vatandaş kullanamasın diye, bir medeniyet(!) göstergesi olarak yollar, tüneller, viyadükler yapıyor olmalılar. Bugün İstanbul-İzmir uçak biletini 150 TL'ye alabiliyorsunuz. Gidiş geliş tarihiniz belli ise, daha uygun fiyata uçak bileti bulmanız da mümkün. Ayrıca, Erdoğan otoyol açılışında, ‘Ferhat olduk dağları deldik Şirin'e ulaştık’ demiş. İnsanın aklına geliyor; ‘Yakıta verilen paradan fazlasının otoyol ücretine verilmesi de sevdaya dahil mi?’ diye. O otoyoldan geçse de geçmese de parasını ödeyecek olan vatandaşın cebindeki delik ise günden güne genişliyor. Yol, viyadük, tünel yapmakla gelişmiş ülke olmadığınız gibi; yollar, tüneller vatandaşın tenceresini de kaynatmıyor. Hatırlayınız; Osmangazi Köprüsü için garanti edilen araç hedeflerine ulaşılamamış, milyar TL'lik zararlar edilmiş, zarar neredeyse maliyetini geçmişti. İstanbul-İzmir Otoyolu'nu takip edeceğiz. Otoyolun kullanım yoğunluğunu, kar-zarar dengelerini, bu işin kamuyu ne kadar zarara uğratıp uğratmayacağını takip edecek, vatandaşın hakkına sahip çıkacağız." açıklamasında bulundu.

‘NERESİNDEN TUTSAK ELİMİZDE KALIYOR’

Havayolu şirketlerinin daha ucuz ve uçakla seyahatin daha kısa olduğunu söyleyen CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, “Bu halk için yapılmış bir hizmet değildir. Evinde oturan Türkiye’deki her vatandaş geçiş garantisinden dolayı para ödeyecek. Bunlar tamamen birilerini zengin etmeye yönelik projeler. Elbette otoyollar yapılmalı, mesafeler kısaltılmalı ama maliyetlere bakmak lazım, kim kullanacak bu otoyolları. Önümüzdeki günlerde göreceğiz ki çok ciddi yük getirecek bu yollar. Bu maliyetlerle kimse o yolu kullanamaz. Bu ücretlerle hiçbir mantığı yok. Aksi halde çok güzel bir hizmet ve bizim insanımız modern yolları, hızlı ulaşımı hak ediyor. Ücretlere baktığımızda bunu kullanacak vatandaş yok. Nakliyat şirketleri de bu yolu kullanmaz, kullandıkları takdirde taşıdıkları mala ve hizmete göre fiyatlara yansıyacaktır. Zaten yakıt fiyatları yüksek, niye böyle bir yükün altına girmek istesinler. Ayrıca 120 km hızla hiç durmadan seyahat edebilecek bir şoför var mı? Neresinden tutsak elimizde kalıyor. Biz güvenli sürüş, uygun takip mesafesine herkesin uymasını da istiyoruz. Son olarak 22 yıl boyunca şirkete vereceğimiz geçiş garanti ücreti ile 4 tane daha otoyol yaparız. Kendi imkânlarımızla, planlı bir iş yapsak daha doğru olurdu. Kar etmeyecek olan hiçbir şirket böyle bir iş yapmaz. Göreceksiniz bu şirketler verilen garanti sayesinde 5 yıl sonra yaptıkları yatırımı karşılamış olacaklar ve sonrasında kalan yılların tamamında para kazanacaklar” dedi.

‘ESKİ YOL BAKIMSIZ KALIRSA ÇOK FAZLA KAZALAR YAŞANACAKTIR’

Yapılan yolun zenginlerin yolu olduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Bir otomobilin gidiş gelişi ve mazot harcaması da düşünülürse, bir İstanbul seyahati bin 100 liranın üzerinde olacaktır. Tır ve kamyonlarda bu yük çok daha fazladır. Zaten insanlar para kazanamaz noktaya geldi. İktidar diğer yolların bakımını yapmayarak insanları bu yolu kullanmaya mecbur bırakacak. Halkın sırtına yıkılan bir yol yapılmıştır. Elbette yolların, köprülerin yapılması güzeldir ama bu kadar katlanılamaz ücretlerle kullanılabileceğini zannetmiyorum. Başka devlet adamları da yol, köprü yaptı ama hiç böyle bir şey olmadı. Ankara- İstanbul yolunda 25 TL ödüyorsunuz, burada 256 lira ödeyeceksiniz, bu yolu kimse kullanamaz. Bu yolu yaptık diğer yola bakmayalım, çukurlar içinde kalsın dememeliler. Eğer böyle olursa çok kazalar yaşanacaktır. Mesela İstanbul’da navigasyonla araç kullandığın zaman seni hemen Avrasya Tüneli’ne yönlendiriyor. Bilmeyen herkes bu sebeple tünelden geçmek zorunda kalıyor, bunu bile yapmışlar yani ve aynı şeyi bu yolda da yapacaklardır.”  diye konuştu.

‘TEK ADAM İKTİDARININ HİKAYELERİNDEN BİRİNİ DİNLİYORUZ’

Hükümetlerin yol, köprü gibi hizmetleri yapmak zorunda olduğunu ancak yap-işlet-devret modelindeki geçiş garantilerinin yük getirdiğini dile getiren CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, “İzmir-Çeşme otoyolunu devlet kendi imkanları ile yaptı ve 100 km için 3.75 TL almaktadır. Böyle kıyasladığımız zaman onların aldıkları ücretler çok afakî ücretlerdir. Bu yolun kullanılması için ücretlerin revize edilmesi gerekir. Aksi takdirde insanlar eski yolu kullanmaya devam edecektir. Yolu 3.5 saatte gidebilmeniz için de hiç durmadan saatte 120 km hızla gitmeniz gerekir. Bu da mümkün değil. Demekki 3.5 saate kandırmaca, bu tek adam iktidarının 17 yıldır dinlediğimiz hikayelerinden biridir. Her şey kandırmaca, halkı aldatma ve algı operasyonu ile yürütülmektedir. Ama 31 Mart yerel seçimlerinde halk onlara çok güzel bir ders vermiştir. Herkesin aklını başına alması gerekir” ifadelerini kullandı.

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın otoyol açılışında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik sarf ettiği ‘Sen bu işlerden anlamazsın Bay Kemal” sözlerini de değerlendiren Serter, “Genel Başkanımız çok donanımlı bir insandır. Özellikle Türkiye ekonomisinin ayağa kalkabilmesi, insanların refah içinde yaşayabilmesi, herkese adil pay edilmesi konusunda tek adam rejimine ordinaryüs profesörlük yapacak kalitede bir insandır.” dedi.

Editör: Haber Merkezi