CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, İzmir’in belediye olma yasasının 1867’de çıktığını, belediyenin 1868’de kurulduğunu anımsatan Balbay, AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın İzmir ziyaretini gündeme getirdi, şöyle dedi:

“İzmir gerçekten güzel bir şehir, yaşanası bir şehir, gelenlerin başını döndüren bir şehir. Nitekim AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da İzmir'e geldiğinde gerçekten başı döndü, rakamları karıştırdı, yatırım tarihlerini karıştırdı ve seçimden seçime de olsa İzmir'i anımsadı.”

Balbay, İzmir’in Türkiye hazinesine vergi olarak yüzde 10,8 oranında katkıda bulunduğunu, Maliye Bakanlığının topladığı her 100 verginin 10,8'ini İzmir'den topladığını ancak bu durumun kente yatırım olarak geri dönmediğini vurgulayarak şöyle dedi:

“2018 yılı Yatırım Programı'nda İzmir'in merkezi Hükümet karşısındaki durumu yine değişmedi. Merkezi Hükümetten İzmir'e düşen pay sadece yüzde 2. Biz İzmir'in gerçek payını istiyoruz, İzmir'in hakkını istiyoruz.”

Balbay İzmir’le ilgili araştırma yapan Profesör Oğuz Esen’in araştırmalardan bir örnek vererek, İzmir Büyükşehir Belediyesinin İzmir’de kişi başına yaptığı yatırımın 600 lira olduğunu Merkezi Hükümetin ise 400 liralık yatırımla yine sınıfta kaldığını vurgulayarak şöyle dedi:

“2018 yılında İstanbul'a 1,8 milyar liralık raylı sistem yatırımı planlanıyor, Ankara'ya 300 milyon liralık yatırım programı var, İzmir'e ise sadece ve sadece 21 milyon liralık. Son on iki yıllık tabloya baktığımızda, son on iki yılda İzmir'e yapılan yatırımların toplamı 9,9 milyar; Ankara'ya yapılan yatırımların toplamı ise 46 milyar, İstanbul'a 95 milyar. Bu tablo da gösteriyor ki gerçekten İzmir merkezî Hükûmetten hak ettiği payı alamıyor. Ancak İzmir'in gerek vergileri öderken gösterdiği dürüstlük, gerekse büyükşehir belediyesinin dünyada finans çevrelerinde kabul ettiği gerçek çerçevesinde yatırımlarını sürdürüyor.”

Balbay, Erdoğan'ın İzmir'e gelişini şöyle değerlendirdi:

“Erdoğan'ın İzmir'e gelişte 1987 yılında Turgut Özal tarafından açılmış Adnan Menderes Havaalanını kendisine mal etmesinden tutun da İzmir'den aday olmak isteyen İbrahim Tatlıses'in Erdoğan'ın Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu tarihi iki yıl geri çekmesine kadar, ortada gerçekten trajikomik bir durum var. Sayın Tatlıses'e de Sayın Erdoğan'a da çağrımız, sözümüz şudur ki İzmir'in Tatlıses'lere karnı tok, İzmir hakkını istiyor, İzmir cumhuriyetin en büyük, en güzel kenti olarak da yaşamaya devam etmek istiyor.”

Balbay, dünyanın hiçbir ülkesinde fuar yatırımlarının yerel yönetimlerin işi olmadığını vurgulayarak şöyle dedi:

“İzmir Büyükşehir Belediyesi bu yatırımı kendisi yaptı. İzmir'e merkezi Hükümetten öteki alanlarda da ne ölçüde yatırım var diye baktığımızda İzmir'e Adalet Bakanlığının bir müjdesi var, 5 milyon lira harcayarak yeni bir cezaevi kazandıracak. Yani İzmir'e düşen pay 5 milyon liralık bir yatırımla yeni bir cezaevi.”

Balbay, son olarak AKP’nin 2011 yılında açıkladığı “35 İzmir 35 Proje” kapsamında iki proje dışında kente hiç bir şey kazandırmadığını vurgulayarak şöyle dedi:

“2011 yılında denmiş ki Çandarlı Barajı Kuzey Ege projesi 52 ayda bitecek. Sabuncubeli Tüneli 36 ayda bitecek. Sabuncubeli'nde ışık göründü dediler ama bu otobüs ışığı değil, araç ışığı değil, onlarla hiç ilgisi yok. İzmir'deki bu 35 projeden sadece ikisini yaptılar, ötesini yapmadılar. Zaten İzmir'deki yatırımlar için İzmirli gençlerin bir sözü var, diyorlar ki Hükümetin bu yatırımlarının olmamasını dikkate alarak aşkımız Çandarlı Limanı gibi, hiç bitmeyecek."

Editör: Haber Merkezi