Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye’deki 81 ilin tamamının hava kalitesini ölçmek için 313 Hava Kalitesi İzleme İstasyonu kurdu. Ölçüm bilgilerini, kurduğu havaizleme.gov.tr adlı internet sitesi üzerinden kamuoyu ile şeffaf bir biçimde paylaşmayı hedefledi.

Ancak İzmir’de termik santralin bulunduğu, ağır sanayinin yoğun olduğu Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy bölgelerindeki Hava Kalitesi İzleme İstasyonları’nın verileri Haziran 2016’dan beri paylaşmadı. Hatta Bakanlık’ın verileri kamuoyu ile şeffaf bir biçimde paylaşmayı hedeflediği havaizleme.gov.tr adlı sitede bu bölgelere yer dahi vermedi.

Sitede, İzmir ile ilgili sadece Konak, Karşıyaka, Gaziemir, Buca, Bornova, Bayraklı, Balçova, Çiğli ve Seferihisar’da bulunan istasyonların bilgilerine yer veriyor.

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve partisinin komisyon sözcüsü CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan konuyu TBMM gündemine taşıdı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

‘BAKANLIK VERİLERİ NEDEN KAMUOYUNDAN SAKLIYOR?’

Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘görünmez katil’ olarak tanımladığı hava kirliliğinin İzmirlilerin sağlığını tehdit ettiğini belirten CHP’li Bakan, “Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy bölgelerindeki Hava Ölçüm İstasyonları’nın verilerine Haziran 2016 döneminden bu yana ulaşılamıyor. Hatta bölgede kurulu olduğu bilinen bu istasyonlar Bakanlık’ın sitesinde bile yer almıyor. Kaldırılmışlar! Bakanlık termik santralve ağır sanayi bölgesi yakınındakiHava Ölçüm İstasyonu’nunverilerini kamuoyundan neden sakladığını açıklamak zorundadır. Bölge, hava kirliliği açısından çok riskli ve kirli… Buradaki değerler belirlenen sınırların çok üzerinde olduğu için mi açıklanmıyor? Çevre konusunda süslü cümleleri ağzından düşürmeyen AKP iktidarı halk sağlığını hiçe saymayı sürdürüyor” dedi.

‘GELECEK İÇİN, SÜRDÜREBİLECEĞİMİZ BİR ÇEVREYE İHTİYACIMIZ VAR’

Küresel iklim krizine işaret eden CHP’li Bakan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyada iklimin değiştiğini ve buna bağlı olarak bütün yaşamın değiştiğini anlamak zorundayız. Yaşamın devamlılığı için hak, hukuk, adaletin yanında sürdürebileceğimiz bir çevreye ihtiyacımız olduğu gerçeğinin de artık farkına varmalıyız! Çocuklarımıza yaşayabilecekleri bir dünya bırakmak için yurttaş olarak geleceğimize yapılan bu saldırılara karşı hep birlikte karşı koymalıyız. 16 yaşındaki İsveçli çevre aktivisti Greta Thunbergaralarında Türkiye’nin de olduğu 5 ülkeyi küresel ısınmayla ilgili yeterli tedbir almadığı ve çocuk haklarını korumadığı için BM’ye şikayet ederken Cumhurbaşkanı BM İklim Zirvesi’nde çevre ile ilgili ‘gösterişli’ ama içi boş cümleler kurdu. Zira Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’na neden hala taraf olmadığını da açıklamadı! Dünyamızı böyle kirletmeyi sürdürürsek dünyaca ünlü astrofizikçi Stephen Hawking’in de uyardığı gibi, 100 yıl içerisinde yaşanacak yeni bir dünya bulmamız gerekecek. Aksi takdirde yok olacağız!”

CHP’Lİ BAKAN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI’NA SORDU:

1 – 2016 Haziran döneminden itibaren Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy bölgelerindeki hava ölçüm istasyonlarının verilerine ulaşılamamaktadır. Verilerin kamuoyuyla paylaşılmama sebebi nedir?

2 – Bakanlığınız; Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy'ün 2016 Haziran döneminden itibaren 2017, 2018, ve 2019 (Eylül ayı dahil olmak üzere) aylar bazında hava kalitesi verilerini ne zaman paylaşacaktır?

3 – Bakanlık olarak Türkiye genelinde 313 hava kalitesi izleme istasyonunun verilerini kurduğunuz sitede paylaşıyorsunuz. Ancak bakanlığınızın sitesinde İzmir'deki 9 istasyonun içerisinde Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy bölgelerindeki istasyonlar yer almamaktadır. Bunun sebebi nedir?

4 – İzmir'deki Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy bölgelerindeki istasyonlar Türkiye genelindeki 313 istasyonun içerisinde mi yer almaktadır? Eğer öyleyse bu durumda olan ve verileri paylaşılmayan istasyon sayısı kaçtır?

5 – Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği çerçevesinde havadaki kükürt dioksit, azot dioksit, azot oksitleri, partiküler madde, kurşun, benzen, karbon monoksit, ozon, arsenik, kadmiyum, nikel, benzo(a)piren ve ozon gibi kirleticilerin ölçülmesi yapılmamaktadır. Bunun yanında PM2,5 gibi akciğer hastalıklarına neden olan kirleticiye dair de herhangi bir kısıtlama yoktur. İnsan ve canlı sağlığına zararlı oldukları bilimsel çalışmalar aracılığıyla da ortaya konan bu maddelerin ölçülmesi, değerlendirilmesi ve önlemler alınmasıyla ilgili bakanlık olarak yapacağınız çalışmalar nelerdir?

6 – Bakanlığınız 2016 yılında yayınladığı genelge ile her ile Temiz Hava Eylem Planı hazırlamayı zorunlu hale getirmiştir. Bu kapsamdaİzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından geçen 3 yıl sürecindeİzmir'in hava kalitesinin arttırılmasına yönelik olarak neler yapılmıştır?

7 – Türkiye geneli için 'Temiz Hava Eylem Planı' kapsamında neler yapılmaktadır?

Editör: Haber Merkezi