YAĞIZ BARUT/ TUGAY CAN / İZ GAZETE - Türk Tabipler Birliği (TTB)’nin 2016-2018 dönemi Merkez Konseyi üyelerinin ‘Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur’ başlıklı açıklama dolayısıyla yargılandığı davada, Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi 1 Eylül 2016 tarihli ‘Bu Topraklarda Eşitlik ve Barış İçinde Yaşamamız Mümkün’ başlıklı açıklamayı da karara dahil ederek 11 üyeye ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme’ suçundan ceza verilmesine İzmir’den tepki yükseldi. ‘İzmir Tabip Odası’ ile ‘İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’ adına ‘Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’ (SES) İzmir Şubesi, Alsancak’ta Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko ve EMEP İzmir İl Başkanı Emine Uyar da destek için geldi.

‘BİZ ÇOCUKLARIMIZA ONURLU SAYFALAR BIRAKIYORUZ, YA SİZ?’

Basın açıklamasını okuyan SES İzmir Şube Başkanı Fatih Sürenkök, “Buradan bir kere daha haykırıyoruz; ‘Savaş bir halk sağlığı sorunudur’ demek suçsa eğer, bu suçu hep birlikte işliyoruz. Bizler çocuklarımıza, savaşa karşı barışı savunduğumuz için onurlu, temiz sayfalar bırakıyoruz. Ya iktidar sahipleri sizler çocuklarınıza ne bırakıyorsunuz?” dedi.

‘HALK SAĞLIĞINI BOZAN EN ÖNEMLİ ETKEN SAVAŞTIR’

Hekimlik etiğinin yaşamı savunmayı, sağlık sorunlarının nedenlerinin ortadan kaldırılması için mücadeleyi zorunlu kıldığını kaydeden Sürenkök, “Halk sağlığının bozulmasının en önemli etkenlerinden biri, belki de birincisi savaş ve çatışma koşullarıdır. TTB, tüm siyasal tutumlardan bağımsız olarak ülkemizde ve dünyada sağlığı tehdit eden bütün durumların ortadan kaldırılmasını talep etmektedir. Bu doğrultuda toplumu bilgilendirme sorumluluğunu da yerine getirmektedir. ‘Savaş bir halk sağlığı sorunudur’ açıklaması da bu sorumluluğunun doğal bir gereğidir” diye konuştu.

‘HEKİMLİK, BİAT ETMEYİ DEĞİL GERÇEKLERLE DİRENMEYİ GEREKTİRİR’

6023 sayılı TTB yasası gereği, yaşamı ve halkın sağlığını tehdit eden tüm sorunları sorumluluk alanlarında gördüklerini ifade eden Sürenkök, “TTB tarihi bunun örnekleriyle doludur. Türkiye’de yaşanan bütün depremlerde, maden facialarında, iş cinayetlerinde, salgınlarda bu sorumluluğu defalarca göstermiş ve halkın sağlığının yanında yer almıştır. Bir mahkemenin bu gerçeği ifade eden hekim örgütü yöneticilerini cezalandırması ile savaş halk sağlığı sorunu olmaktan çıkmayacaktır. Bu ceza ile hekimlere ‘mesleğinizin gereklerine, tıbbi etik kurallarına uygun olarak yapmaktan vazgeçin, siyasi iktidarın isteklerine uygun tavır alın’ denmektedir. Hekimlik etik değerleri bu türden isteklere biat etmeyi değil, gerçeği anlatmakta direnmeyi gerektirir.” diye belirtti.

‘CEZALAR HUKUKA AYKIRIDIR, VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Açıklamaların suç olarak nitelendirilmesinin ve ceza uygulanmasının, ülkemize uluslararası camiada itibar kaybından başka bir şey yaratmayacağını söyleyen Sürenkök, “Verilen ceza, hukuka açıkça aykırıdır. Bu karar üst mahkeme tarafından kaldırılmalıdır. TTB ve tabip odaları bugüne kadar idama da savaşa da karşı çıkmışlardır ve karşı çıkacaklardır. İnsan olmak da bunu gerektirir. Savaşa karşı ifade edilen düşünce cezalandırılamaz. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri olarak savaşın halk sağlığı sorunu olduğunu söylemekten vazgeçmeyeceğiz. TTB Merkez Konsey üyeleri yalnız değildir” açıklamalarında bulundu.

‘TTB’Yİ DİNLEMİŞ OLSALARDI 1 MİLYON İNSAN ÖLMEYECEKTİ’

İz Gazete’ye özel açıklamalarda bulunan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, TTB üyelerine verilen cezaların kabul edilemez olduğunu söyledi. Üyelerin, insanlar ölmesin, çocuklar ölmesin diye açıklama yaptığını söyleyen Beko, “İfade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmesi gereken bir konuydu. Sayın Cumhurbaşkanı da 27.dönem TBMM açılış konuşmasında, Ortadoğu’da yanlış politikalardan dolayı 1 milyon insan öldüğünü açıklamıştı. TTB’nin açıklamasını o zaman dikkate almış olsalardı, bu insanlar ölmeyecekti, evleri yıkılmayacaktı, dolayısıyla Ortadoğu’da huzur ve mutluluk olacaktı. Ceza alan yönetici arkadaşlarla uzun yıllar beraber çalıştım, onlar eşitlik, demokrasi, hak ve özgürlükler mücadelesini savunan onurlu insanlar. Bu karar siyasi bir karardır. Demokratik tepkimizi, toplumsal muhalefet ile birlikte vermemiz gerekiyor. Mücadele etmek boynumuzun borcu olsun” diye konuştu.

‘SONUNA KADAR TÜRK TABİPLER BİRLİĞİ’NE SAHİP ÇIKACAĞIZ’

Türk Tabipler Birliği üyesi doktorlara verilen cezalar hakkında gazetemize özel değerlendirmelerde bulunan Emek Partisi İzmir İl Başkanı Emine Uyar ise TTB üyelerinin barış istedikleri ve savaşa karşı çıktıkları için cezalandırıldığına dikkat çekerek, “Buradaki ceza Türk Tabipler Birliği’ne, tüm hekimlere verilmiş bir cezadır. Aslında hekimler kendilerine kanunen verilmiş bir yetkiyi yerine getirmişlerdi. Savaşın bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekmişlerdi. Ama bu açıklamaları ceza almalarına sebep oldu. Ancak biz asla onları yalnız bırakmayacağız. Bu toplum tarih içerisinde ne zaman sıkışmışsa hekimlerimiz ve onların örgütleri her zaman yol açıcı bir eylem gerçekleştirmişlerdir. Biz bunun bilincindeyiz. Sonuna kadar da Türk Tabipler Birliği’ne sahip çıkacağız.” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi