NİLAY MADENÜS/YAĞIZ BARUT- İZ GAZETE- İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Emek Partisi ve Emek Gençliği,  ‘68 Kuşağı’nın gençlik önderlerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idam edilişini Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yaptıkları bir açıklama ile andı. Daha sonrasında Gündoğdu Meydanı’nda denize karanfiller bırakıldı. Kitle sık sık ‘Denizlere sözümüz devrim olacak’, ‘Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo’yu unutma’, ‘Yaşasın bağımsız, demokratik Türkiye’ sloganları attı.

Yapılan açıklamada, dönemin iktidarlarının 3 fidan asıldığında geride kalanların korkacağını zannettikleri ancak Denizlerin 47 yıldır binlerce gencin adında, mücadelesinde, kararlılığında ve cesaretinde yaşadığı belirtildi.

‘AKP KENDİ GEMİSİNİ KURTARMA PEŞİNDE’

Denizleri idam eden düzen temsilcilerinin hala işbaşında olduğu söylenilen açıklamada, “Emperyalistlerin yerli iş birlikçisi mevcut iktidar ve arkasındaki sermaye güçleri, her geçen gün ülkemizi Ortadoğu bataklığına sokmaya devam ediyor, emperyalist savaş politikalarının parçası oluyorlar. Buradan sesleniyoruz, ülkemizi, geleceğimizi, emperyalizmin askeri birliklerin, ticaret örgütlerine teslim etmeyeceğiz! AKP iktidarı ve arkasındaki sermayedarlar kendi gemilerini kurtarmanın peşinde, ekonomik programlarıyla Türk gençliğini ucuz iş gücü sömürüsüne ve karanlık geleceğe mahkûm etmek istiyor” denildi.

‘MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Yapılan açıklamanın devamı şöyle: “Bugün Denizlerin anısını yaşatmak, milyonlarca işçinin emekçinin iş cinayetlerinde ölmesine, hayatları boyunca yoksulluk içinde yaşamasına, gençlerin hayatlarının işsizlik kıskacında daralıp kaybolmasına karşı mücadele etmekten geçiyor. Halkların eşit bir şekilde, barış içinde birlikte yaşayabilmesi için, bağımsızlığımız için, insanca bir yaşam için, demokratik hak ve özgürlüklerimiz için mücadele etmeye devam edeceğiz. Yaşasın tam bağımsız Türkiye”