Barış Bildirisine imza attıktan sonra açığa alınan veya görevlerinden ihraç edilen, haklarında ‘terör örgütü propagandası’ yapma iddiasıyla soruşturma başlatılan Türkiye genelindeki 136 akademisyenden 10’u, bugün İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde hakim karşısına çıktı.

Duruşma öncesi İzmir’de, Eğitim-Sen Üniversiteler Şubesi’nde basın toplantısı düzenleyen; KESK İzmir Şubeler Platformu, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ve TTB, barış bildirisi imzacısı akademisyenlere destek verilmesi çağrısında bulundu.

‘GÖREVLERİNE GERİ DÖNECEKLER’

Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen İzmir Üniversiteler Şube Başkanı Ulaş Yasa, barış talebinin yargılanamayacağını belirterek imzacı akademisyenlerin üniversitedeki görevlerine geri döneceğini söyledi. Akademisyenlerin toplumun aydınları olduğunu belirten Yasa, “Barış gelsin diye imza atmışlardır. Anayasanın 26’ncı maddesine göre de bu hakları güvence altındadır. Üstelik hiçbir tehdide pabuç bırakmamış, imzalarının arkasında durmuşlardır” dedi.

Akademik özgürlüklerin yok edilemeyeceğini belirten Ulaş Yasa, şöyle devam etti: “Barış imzacısı hocalarımız, arkadaşlarımız bu davayı boşa düşürecekler. Onlara ‘Aydın müsveddesi’, ‘Aydın değil karanlık, cahil, terör destekçisi’ dendi. ‘Sözde aydınlar’ oldular. Akıllı olmayan, karanlık olan, cahil, akademisyen müsveddesi dedikleri kimler peki? Yıllarca üniversitelerde bu ülkenin aydınlık yüzlerinin yetişmesine katkı sağlayan, yazıları, çalışmaları ile yurt içi ve dışında birçok ödül alan, literatüre isimlerini yazdıran; bu çalışmalarını sadece yerleşkelerde sınırlamayıp; bilimi ve bilgiyi halk ile paylaşmayı görev bilip gönüllü olarak derneklerde çalışan, konferanslar veren, parasız sağlık taramalarına katılan ve ücretsiz eğitim çalışmaları yapanlar mı karanlık.”

11 Ocak 2016’da 89 üniversiteden bin 128 akademisyen Barış Bildirisi’ne imza atmıştı. 

Editör: Haber Merkezi