İZ GAZETE- Konut piyasasında karışık denklemi en yoğun yaşayan kentlerin başında İzmir geliyor. TÜİK rakamlarına göre İzmir’de geçtiğimiz temmuz ayında konut satışları, 2020’nin Temmuz ayına göre yüzde 63 azaldı. İngiltere merkezli gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank’ın hazırladığı rapora göre son bir yılda dünya kentleri arasında en fazla fiyat artışı yüzde 33.9 ile İzmir’de gerçekleşti. Dünyadaki 150 kenti kapsayan araştırmaya göre İzmir’i yüzde 30.3 artış ile Ankara, yüzde 30.1 ile Wellington (Yeni Zelanda) ve yüzde 28.8 ile İstanbul izledi. Rapora göre Türkiye’deki konut fiyat artışlarındaki temel nedenler TL’deki değer kaybı ve enflasyona dikkat çekiliyor.

İNŞAAT MALİYETLERİ YÜZDE 100 ARTTI

Raporda genel olarak enflasyon dense de bunun inşaat malzemelerindeki maliyet artışı olarak görülüyor. İnşaat maliyetleri son bir yılda TÜİK’e göre yüzde 42.49, sektör temsilcilerine göre yüzde 100’ün üzerinde arttı. TÜİK’in “mütevazi” tahminini baz olarak alınsa bile, konuttaki fiyat artışlarının inşaat malzemelerindeki fiyat artışlarının altında kaldığını, bunun da önümüzdeki günlerde konut fiyatlarındaki artışın süreceği ileri sürülüyor.

CAZİBESİ ARTAN İZMİR

Konut fiyatlarının İzmir’de, Türkiye’nin diğer kentlerine oranla daha fazla artmasının sadece enflasyon ve döviz kurlarıyla beraber, İzmir’in artan cazibesinden kaynaklandığı emlak çevrelerince dile getiriliyor.

Daha önce iş imkânı sınırlı olan İzmir'in bugün “çalışmak için” de cazibesi artan bir kent haline geldiği belirtiliyor.

KİRALAR SON BİR YILDA YÜZDE YÜZ ARTTI

Konuyu meclis gündemine taşıyan TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, "Türkiye'de başta akaryakıt ve gıda ürünleri olmak üzere her ürüne gelen yüksek zamlar nedeniyle yaşanılan ekonomik krizi vatandaşlar hissetmektedir ve bu nedenle de çok zor günler geçirmektedir. Bu ekonomik krizin olumsuz sonuçlarını, kirada oturan vatandaşlar daha çok yaşamaktadır. Özellikle son bir yılda bütün illerde fahiş kira artışları yaşanmış, kiralarda yüzde 100'e yakın, hatta bazı illerde yüzde 100'ü aşan oranlarda artışlar meydana gelmiştir" dedi.

İZMİR'DE ORTALAMA KİRA BEDELİ NASIL DEĞİŞTİ?

CHP'li Kılıç, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'a şu soruları yöneltti:

1- İzmir Tüketici Hakem Heyeti ve İzmir Ticaret İl Müdürlüğü'ne fahiş kira artışları ile ilgili başvuru yapılmış mıdır? Yapıldı ise ne kadar yapılmıştır?

2- Bu başvuruların kaçı kiracılar lehine sonuçlanmıştır?

3- İzmir'de ortalama kira bedeli son bir yılda nasıl değişim göstermiştir?

Editör: Haber Merkezi