Belediyelere atanan kayyumlarla ilgili İzmir'de protesto gösterisinde bulunmak isteyenlere karşı İzmir Valiliği 10 gün süreyle yasak getirmişti. İzmir Barosu, yasağın iptaline karşı idare mahkemesine başvurdua bulunmuştu. Baro yönetimi, yurttaşların kısılmak istenen sesine sahip çıkmak için vatandaşların fikirlerini özgürce ifade edebilecekleri 'Özgür Kürsü'yü basın açıklamasının ardından baro binası önünde kurdu. Yapılan açıklamada, şiddet ve nefret içermeyen her sözün değerli olduğu vurgusu yapıldı.

'DEVLET VATANDAŞA SÖZ HAKKI TANIMIYOR'

Açılışta konuşan İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, özgür kürsünün bir ihtiyaç sonucu ortaya çıktığını ifade ederek, “Kendimizi ifade edebileceğimiz bir alana ihtiyaç duyduk” dedi. Türkiye’nin zor günlerden geçtiğini ifade eden Yücel, yakın zamanda hukuksuz bir şekilde İstanbul seçimlerinin iptal edildiğini ve yenilendiğini şimdi de seçimlere girmesinde bir sakınca görülmeyen belediye başkanlarının görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atandığını ifade etti. Tüm bu olumsuzluklara ilişkin olarak bir basın açıklaması yapmak istenildiğinde ise karşılarına valilik tarafından alınmış gerekçesiz ve dayanaksız bir yasak çıktığını söyleyen Yücel, “Gördük ki bu ülkede insanların söz söylemesi için uygun mecralar hiçbir zaman devlet tarafından tanınmıyor, karşılanmıyor. Biz bir hukuk kurumuyuz, ne zaman ve nerede olursa olsun demokrasiye yönelik her türlü saldırının karşısında yer almaya, her türlü saldırının karşısında durmaya yeminli bir mesleğin mensuplarıyız. O yüzden dün İstanbul’da demokrasiye karşı nasıl saldırıda bulunulmuşsa, bugün Van’da, Diyarbakır’da, Mardin’de nasıl demokrasiye yönelik saldırılar varsa, tümünün karşısında durmak bizim işimizdir” dedi.

KÜRSÜ 365 GÜN BOYUNCA KALACAK

İzmir Barosu Yönetim Kurulu’nun İzmir halkı için, tüm Türkiye halkı için özgür bir kürsü kurma kararı aldığını söyleyen Av. Özkan Yücel, “bundan sonra İzmir halkının, İzmirli yurttaşların burada bir özgür kürsüsü var. Bu kürsüyü buraya şiddet ve nefret içermemek, şiddete ve nefrete yöneltmemek suretiyle söylenen her sözün koruyucusunun, kollayıcısının İzmir Barosu olduğunun güvencesiyle koyuyoruz. 365 gün bu kürsü artık İzmir Barosu’nun İzmirli yurttaşlara hediyesi olarak İzmir Barosu önünde kalacak” dedi. Van, Diyarbakır ve Mardin belediye başkanlarının görevden alınmasına da değinen Baro Başkanı Av. Özkan Yücel, “Biz antidemokratik uygulamaları hiçbir zaman kabul etmedik. Bu konuda görevden alınan belediye başkanları ile dayanışma içindeyiz, gerekirse gideceğiz, Diyarbakır Barosu ile Van Barosu ile Mardin Barosu ile oradaki hukuk kuruluşlarıyla beraber hareket etmenin, eylemleri sürdürmenin, dava açmanın, hukuk devletinin ilkeleri çerçevesinde bu süreci sonuna kadar götürmenin paydaşı olacağız” dedi. Yücel'in konuşmasının ardından söz alan yurttaşlar özgürce düşüncelerini dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi