İZ GAZETE - Aralarında ÇHD ve Halkın Hukuk Bürosu (HKB) avukatlarının olduğu davada dün karar açıklandı. Mahkeme, avukatların esas hakkındaki savunmalarını almadan hükmünü açıkladı. Buna göre avukatlara, 18 yıl 9 ay ile 3 yıl 1 ay 15 gün arasında hapis cezaları verildi.

İzmir Barosu karara tepki gösterdi. Avukatların tutsak edildiği ifade edilen açıklamada bağımsız yargıya duyulan ihtiyacın altı çizildi. 

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı; "Mesleki faaliyetleri gerekçesiyle tutsak edilmiş avukatlar, göstermelik bir yargılama faaliyeti sonunda, bugün “söz dinlemedikleri" için mahkûm edilmişlerdir. İnsan hak ve özgürlükleri adına mücadelesini sürdüren avukatların ektikleri tohumların derhal filizlenmeyeceğini; bu sürecin uzun ve meşakkatli olduğunun farkındayız. Bilinmelidir ki, bağımsız yargıya bir gün herkesin ihtiyacı olacağının bilinciyle, tüm baskı ve şiddete rağmen, en zor koşullar altında dahi hak ve özgürlükler adına ekilen tohumları korumaya; biat eden, susan, vazgeçen bir avukatlık hayalinin karşısında söz dinlememeye, uslu çocuklar olmamaya, kral çıplak demeye devam edeceğiz."

NE OLMUŞTU?

Avukatlar, 12.09.2017 tarihinde brolarına yapılan polis baskını sonucu gözaltına alındı ve 20 Eylül tarihinde de tutuklandı. ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı da 13.11.2017 tarihinde tutuklandı.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, 14.09.2018 tariihli duruşmada tutuklu avukatlar Ahmet Mandacı, Aycan Çiçek, Ayşegül Çağatay, Aytaç Ünsal, Barkın Timtik, Behiç Aşçı, Didem Baydar Ünsal, Ebru Timtik, Engin Gökoğlu, Naciye Demir, Özgür Yılmaz, Selçuk Kozağaçlı, Süleyman Gökten, Şükriye Erden, Yağmur Ererken, Yaprak Türkmen, Zehra Özdemir’in tahliyesine hükmetti.

Fakat kararın uygulanmasının üzerinden 24 saat geçmeden savcı tahliye kararına itiraz ederek tahliye edilen avukatların tekrar tutuklanmasını kararı verildi. Beş avukat, bir günlük özgürlükten sonra tekrar tutuklandı.

İlk duruşması 10.09.2018 tarihinde görülen davada savcı, 21 Şubat tarihinde esas hakkındaki mütalaasını verdi ve tüm sanıkların silahlı terör örgütü üyeliğinden cezalandırılmalarını talep etti.

Editör: Haber Merkezi