Darbeyle birlikte insan haklarının ve demokrasinin büyük bir yıkıma uğradığını belirtilen baronun açıklamasında,’’ 12 Eylül 1980 askeri darbesi, üzerinden geçen onca seneye rağmen bırakmış olduğu miras ve bu mirasın temsilcisi siyasi iktidarlar ile günümüzde de varlığını sürdürmektedir.’’ ifadelerine yer verildi.

İzmir Barosu’nun yayınladığı açıklamanın tam metni şu şekilde:

‘’39 sene önce bugün faşist bir darbe ile emperyalist politikaların hakim kılındığı ülkemizde, insan hakları ve demokrasi son derece büyük bir yıkıma uğramıştır. 12 Eylül 1980 askeri darbesi, üzerinden geçen onca seneye rağmen bırakmış olduğu miras ve bu mirasın temsilcisi siyasi iktidarlar ile günümüzde de varlığını sürdürmektedir.

Ülkemizin bugün içinde bulunduğu karanlığın temellerinin atıldığı 12 Eylül 1980 darbesi ve sonrasında kurulan askeri cuntanın uygulamaları ile temel hak ve özgürlükler gasp edilmiş; ilerici, aydın ve demokratlar büyük bir saldırıya uğramıştır. Bu darbe ile toplumsal kutuplaşma, dinci gericilik, nefret söylemi ve şovenizm üzerinden beslenen bir kesim yaratılmıştır. 12 Eylül darbesinin ürünü olan bu kesimin benimsediği emperyalist siyaset halen tüm canlıların yaşamlarını tehdit etmekte, savaştan ve yıkımdan başka bir gelecek vaad etmemektedir.

İzmir Barosu olarak darbelere, darbecilere, darbelerden beslenenlere karşı mücadelenin, temel hak ve özgürlüklerden yana, demokratik, laik bir hukuk devleti için mücadele olduğunun farkındayız. Bu bilinçle işçinin, emekçinin, yoksulun, ezilenin haklarını korumaya, eşit ve özgür bir yaşam düşünü gerçek kılmak için mücadele etmeye devam edeceğiz.’’

Editör: Haber Merkezi