İZ GAZETE - Gezi direinşi nedeniyle aralarında Osman Kavala'nın da olduğu 16 kişinin davası dün İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Cezaevi Kampüsünde görüldü. Davaya tutuklu sanık Osman Kavala, tutuksuz sanıklar, taraf avukatları, CHP ve HDP’li siyasetçiler ayrıca çok sayıda izleyici katıldı.

AİHM KARARI TANINMADI

“Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” suçlamasıyla yargılanan davanın 4. celsesinde mahkeme heyeti Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Osman Kavala hakkında verdiği hak ihlali kararına rağmen Kavala’nın tutukluluk halinin devamına hükmetti. 

İzmir Barosu, Kavala'nın AİHM'nin “derhal serbest bırakılması” kararına rağmen tutukluluk halinin devam etmesine yazılı bir açıklama ile tepki gösterdi. 

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesince verilen kararın hukuken kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada Türkiye'nin tarafı olduğu uluslararası sözleşmelerdeki taahhütlerini yerine getirmediğine dikkat çekilerek yargının, kendi meşruiyetini tartışmalı kıldığı ifade edildi.

3. DÜNYA ÜLKESİ...

Türkiye'nin bu karar ile birlikte hukuk güvenliği açısından bir üçüncü dünya ülkesi haline geldiğinin altı çizildiği açıklamada İzmir Barosu'nun insan haklarının dünya standartlarını ülkemizde de hakim kılmak ve tarihsel yükümlülüklerini yerine getirmek için evrensel hukukun takipçisi olmaya devam edeceği bildirildi.

Açıklamada son olarak "Tüm yetkilileri, hukuk devletinin gereği olarak, AİHM’nin Osman Kavala hakkında vermiş olduğu kararın derhal uygulanması konusunda üzerlerine düşen sorumluluğu gecikmeksizin yerine getirmeye davet ediyoruz." ifadelerine yer verildi. 

Editör: Haber Merkezi