TUGAY CAN/ YAĞIZ BARUT / İZ GAZETE-YSK'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal etmesinden sonra İzmir Barosu, 'Demokrasi Nöbeti' başlattı. Nöbet, ikinci gününde Emek ve Demokrasi Güçleri'nin desteğiyle devam etti. Baro Başkanı Özkan Yücel, nöbetin her geçen gün büyüyeceğini ve İzmir'in Türkiye demokrasisine sahip çıkacağını söyledi.

'VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞACAĞIZ'

İktidarın İstanbul'dan vazgeçememe sebebini belirten Yücel, "İstanbul cemaatlerin, vakıfların, derneklerin yandaşların beslendiği bir yer. Ekrem İmamoğlu, mazbatayı aldıktan sonra belediyedeki verileri kopyalamak istedi ve karşı çıktılar. Şimdi bu verileri yok etmenin yoluna bakacaklardır. Mücadeleye devam edeceğiz. İzmir Türkiye'nin demokrasisine sahip çıkmaya devam edecektir." dedi. Yücel, nöbetin 'İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri'nin ortak mücadelesi olarak devam edeceğini, seslerini yükseltmek için var güçleriyle çalışacaklarını aktardı.

'YSK, İKTİDARIN NOTERİ HALİNE DÖNÜŞTÜ'

KESK adına konuşan Necip Vardal, "YSK, halk iradesini gaspetti. Siyasî tarihte yeni bir tarih oluşturuldu. Seçimleri kazandıkları halde belediye başkanlarına, KHK ile ihraç edildikleri için mazbataları verilmemesi kararından sonra bu hukuksuz karar da eklendi. Demokrasinin geriye kalan son ilkelerinden seçme ve seçilme hakkı da gaspedildi. YSK kendi hukukuna göre değil, talimatlara göre karar aldı. Gayri-meşru bir karardır, böyle görüyoruz. Kendi belirlediği sandık kurulların kanunsuz olduğunu söylemek, halk iradesine saygısızlıktır. Bu sadece Ekrem İmamoğlu'na değil, 82 milyona yapılan bir saygısızlıktır. YSK, partiye göre hukuk anlayışının egemenliğini ilan etmiştir. Kendi meşruiyetini ortadan kaldırıp, AKP-MHP İttifakı'nın noteri haline dönüşmüştür.. Bu nöbet, demokrasiyi yeniden kuracak olan işçilerin, emekçilerin bir yansıması olacaktır. İzmir Barosuna aldıkları nöbet kararı için teşekkür ediyoruz." açıklamalarında bulundu.

'YILGINLIK YOK, AKSİNE DAHA ÇOK KENETLENDİK'

YSK eliyle darbe yapıldığını ifade eden Emek Partisi İl Başkanı Emine Uyar, "İktidar İstanbul seçimlerini sindiremediğini göstermiştir. Pek çok yol denediler, başarılı olamadılar, bundan sonra da olamayacaklar. Alınan karardan sonra kimseyi yılgınlığa düşmüş şekilde görmedim, aksine daha çok kenetlendik. Halk iradesini gasp ettirmeyeceğini gösterdi. Türkiye'nin her yerin de hukuksuzluğa karşı örgütlü şekilde mücadele etmeliyiz. 'Demokrasi Nöbeti'ne, daha geniş katılımla ve çeşitlendirerek devam edeceğiz" diye konuştu

Editör: Haber Merkezi