YAĞIZ BARUT/ İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İZENERJİ şirketi ile işyerinde örgütlü Genel İş Sendikası İzmir 2 Nolu Şube arasında 5 bin işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme imzalandı. İmza törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri Cafer Konca, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, DİSK Genel İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan, Genel İş Sendikası İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız, büyükşehir belediye bürokratları ve İZENERJİ işçileri katıldı.

‘TAŞERON YASASI YÜZÜNDEN MÜZAKERELER UZADI’

Açılış konuşmasını yapan Genel İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız, toplu sözleşmenin 2017'de çıkan taşeron yasası yüzünden uzadığını ve 1 milyon 200 bin işçinin iktidar tarafından kandırıldığını söyledi. İktidarın 'Ben yaptım, oldu' mantığıyla ülkeyi yönettiğini ve işçilerin mağdur olduğunu belirten Yıldız, "Bu mağdur edilen 800 arkadaşımız haklarını alana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz demiştik ve bu arkadaşlarımızın da hakkını kazandık. Ekonomik krizi yaratan yüzde 1 faturayı emekçilere kesmek istiyor. Damat Bakan yine çıktı kıdem tazminatlarımız ile ilgili açıklama yaptı. Önceki dönem genel başkanımızın da dediği kıdem tazminatımızı leş kargalarına yedirmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

‘DİP DALGA BÜYÜYECEK, DEĞİŞİM İZMİR’DEN BAŞLAYACAK’

Türkiye'de bir kişinin dudağından çıkan sözlere bakıldığını söyleyen ancak bunun değişmeye başladığını, yeni bir dip dalganın geldiğini vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Türkiye’de siyaset ilk defa yukarıdan aşağı değil aşağıdan yukarı doğru şekilleniyor. Buradaki ses de küstahlığın, ötekileştirmenin geride kaldığı, mütevazı, haktan, demokrasiden yana şeffaf yönetime katılma isteğinin sesidir. Gelen dip dalga büyüyecek ve göreceksiniz Türkiye bambaşka bir Türkiye olacak. Bu değişim başladı ve öncülüğünü bizler yapacağız. Değişim İzmir'den başlayacak."dedi

İşçilerin, 'İzmir seninle gurur duyuyor' sloganlarına Soyer, "Hepimiz İzmirle, İzmirli olmakla gurur duyuyoruz. Ben de sizlerle gurur duyuyorum." diyerek cevap verdi.

‘TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNİN YÜKÜNÜ OMUZLARINIZDA HİSSEDİN’

Uzun bir müzakere sürecini tamamladıklarını söyleyen Soyer, "Seçim öncesinde de hep söylemiştik, eşit işe eşit ücret diye. Göreceksiniz bir kaç yılda İzmir Büyükşehir'de bunu başaracağız. Birleşe birleşe İzmir kazanacak, Türkiye kazanacak. Arkadaşlarımızın mağduriyetini gidermek için meclis toplantısında karar alacağız. Toplu sözleşmeye sokamadığımız mağduriyeti meclis kararıyla düzelteceğiz. Şundan yana emin olabilirsiniz, sizin yüzünüz gülmüyorsa bizim yüzümüz gülmez. Hepimiz iyi anlamalıyız ki 'Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz.’Bu sadece bir slogan değil felsefe, dünya görüşüdür. Şimdi önümüze bakma zamanı. Emeğin, demokrasinin yeşerdiği aydınlık bir Türkiye geliyor. Bu altın tepsilerde sunulan bir şey olmayacak. Bileğimizin hakkıyla söke söke alacağız. Bundan sonra geri dönmeyeceğiz. Elimizden ne geliyorsa yaptık ve toplu sözleşmeyi imzalayacağız. Bugünden itibaren ne sizin ne bizim mazeretimiz yoktur. Bundan sonra aydınlık ülkeyi kurmak için elimizden geleni yapacağız. Bulunduğumuz yerde hepimiz en iyisini yapacağız. Eğer süpürge yapıyorsak, yerde bir tane izmarit bırakmayacağız. Her kim nerede ne iş yapıyorsa en iyisini yapacağız. Başkan en iyi başkan olacak. Bizim mazeretimiz yok. Hepinizden rica ediyorum. Türkiye'nin geleceğinin yükünü omuzlarınızda hissedin. Bunu hükümetten beklemeyin. O aydınlık ülkeyi kuracak olan biziz, İzmir. Hepinizi kalbimin sıcaklığı ile selamlıyorum" açıklamasında bulundu.

‘BELEDİYE YÖNETİMİNİ VE İŞÇİLERİ TEBRİK EDİYORUM’

Dünya yüzündeki en onurlu şeyin, toprak üzerindeki her şeyin, tüm değerlerin ve güzelliklerin emek ile üretmek olduğunu ifade eden DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Birlikte emeğin Türkiyesi'ni kurmak için mücadele ediyoruz, edeceğiz. Taşeron belası mağduru olan İZENERJİ işçilerinin onurlu duruşunu ve belediye yönetimini kutluyorum. 17 yılda hükümetin yarattığı ekonomik krizin tüm yıkıcı etkilerini yaşadığımız süreçte bu toplu sözleşme çok önemli. Bütün demokrasi geleneğinin ortadan kaldırıldığı, tek adam döneminde demokrasi kalesi açısından önemli bir sözleşme imzaladık. Krizin tamamını işçi sınıfına yüklemeye çalıştıkları dönemde bu birliktelik önemli." dedi.

‘BEDELİ NE OLURSA OLSUN KIDEM TAZMİNATIMIZA DOKUNDURMAYIZ’

Türkiye işçi sınıfının en temel iş güvencesinin birikmiş emeği olan kıdem tazminatından asla vazgeçmeyeceklerini dile getiren Çerkezoğlu, "Kıdem tazminatımıza el koyacaklarını söylediler. Biz de buradan DİSK olarak söylüyoruz. Kıdem tazminatını yok sayanlar, fona devretme ile bize gelirlerse, bütün gücümüzle kıdem tazminatımıza sonuna kadar sahip çıkacağız. Bedeli her ne olursa olsun bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Bu topraklarda tüm güzellikleri üretenleri yok sayanlara karşı demokrasi, emek, kardeşlik mücadelesini vermeye devam edeceğiz. Tüm güzellikleri biz üretiyoruz ve üretenler olarak tüm Türkiye halkı omuz omuza geleceğiz. Emeğin Türkiye’sini hep birlikte kendi ellerimizle kuracağız."açıklamasında bulundu.

‘EMEK DOSTU BAŞKANA TEŞEKKÜR EDİYORUM’

Emek ve demokrasi adına zorlu bir dönemde önemli bir Toplu İş Sözleşmesi imzaladıklarını kaydeden Genel İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan,"Kadro mücadelesinden asla vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Kadro anamızın ak sütü gibi helaldir. DİSK olarak bu ülkede her alanda demokrasi mücadelesi vermeye devam edeceğiz. Hem emek hem demokrasi mücadelesi sonuna kadar sürecek. Bu zor dönemde KHK engellerine rağmen önemli kazanımlar elde etti. Emek dostu Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum."diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi