TUGAY CAN / İZ GAZETE - İZBAN yönetimi ile Demiryolu İşçileri Sendikasının toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç çıkmamasının ardından Demiryolu İşçileri Sendikası sabah 5’te, Alsancak Garı’na astığı pankart ile greve başladı. Sendika ayrıca Alsancak Garı’nın önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasına farklı siyasi partilerden birçok isim katılırken, Alsancak Garı’nın önünde çok sayıda polis hazır olarak bekledi. ‘Sadaka değil hakkımızı verin’ ve ‘Zafer direnen emekçinin olacak’ sloganlarının atıldığı basın açıklamasında konuşan Demiryolu İşçileri Sendikası Başkanı Hüseyin Ervüz, İZBAN işçisinin 1 Ocak 2018 tarihinden bu yana herhangi bir zam almadığına dikkat çekti. Ervüz, bu süreç içerisinde enflasyonun yüzde 30’ları aştığı dönemde mevcut maaşların üyelerin karnını bile doyuramayacağını söyledi.

‘ÜYELERİMİZİN HAKKINI KORUMAK İÇİN ELİMİZDEN GELEN NE VARSA YAPACAĞIZ’

Ervüz, “1850 - 2500TL aralığındaki ücretlerle çalışmalarına razı göstermeyeceğimizin tüm kamuoyunca bilinmesini isteriz. Dolayısıyla bizim bu teklifi kabul etmemiz mümkün değil. Sendikamız bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da temsil ettiği üyelerinin haklarını korumak ve geliştirmek için gereken ne varsa yapmaktan kaçınmayacaktır.” dedi.

‘HİÇ KİMSE ÜCRET ALMADAN YAŞAMAYI BAŞKA TÜRLÜ GÖZE ALMAZ’

Ervüz, “Grev süresince arkadaşlarımızın ücret almayacaklarının, grevin bir anlamda işsizlik olduğunun ve hiç istemediğimiz halde açlık sınırının altında ücret teklif eden işverenimiz tarafından grev yapılmaya zorlandığımızın herkes tarafından bilinmesini isteriz. Biz Demiryolu İş Sendikası olarak grev seven bir sendika değiliz. 70 yıla yakın geçmişimizde yaşadığımız onca zorluğa, onca krizlere rağmen 3 kez grev yapmak zorunda kaldık. İZBAN çalışanları karınlarını doyuracak ücret almak için grev yapıyorlar. Hiç kimse işsizliği, ücret almadan yaşamayı başka türlü göze almaz.” diye konuştu.

‘İZBAN YÖNETİMİ YALAN SÖYLÜYOR’

İZBAN yönetimin dün gece yaptığı açıklamaya da atıfta bulunan Ervüz, şunları söyledi;

“Herkesin almadığı bir rakamı ortalama en yüksek ücret olarak kamuoyu ile paylaştı. İnşallah greve alkışlarla başladığımız gibi alkışlarla işimize döneceğiz. İZBAN yönetimi bize o parayı versin biz sözleşmeyi hiç sormadan imzalayacağız. Biz grev meraklısı değiliz. Sizlerin oyları ile işverenin teklifini reddettik. Dün gece telaffuz edilen miktarları masamıza koysunlar biz o teklifi hemen kabul ederiz. Biz bu grevi ekmeğimiz için, işimiz ve çocuklarımızın geleceği için gerçekleştiriyoruz. Bunun böyle bilinmesi gerekir.”

İZBAN yönetimin yaptığı açıklamaya karşı çıkan İZBAN işçisi Hamit Bacak ise “Benim net maaşımız 1850 lira. Maaşlarımız düşük olduğu için ikramiyeleri de maaşa dahil ettik. Bununla beraber, 2 bin 174 lira maaş aldım. Onların bahsetmiş olduğu 3 bin 200 liraları biz hiç görmedik, görmüyoruz da. Zaten vermiş oldukları sürekli vergiye sokuyorlar. Bizim verdiğimiz taslakta bir teknisyen için istediğimiz en fazla 3 bin 100 liraydı zaten. Bizim için bir de 599 lira yol parasından bahsetmişler. Yol ücretini zaten kent kart yükleyerek veriyorlar. Yemeği de hatta çalışan arkadaşlarımıza günlüğü 12 liradan, depoda çalışan arkadaşlarımıza KDV dahil 8 buçuk liradan veriyorlar. Yani bütün koşullarımız kötü.” ifadelerini kullandı.

‘5 BİN LİRA MAAŞ ALSAM GREVDE İŞİM NE?’

SGK’da grev nedeniyle mimlenmiş durumda olduklarını aktaran İZBAN işçisi Hamit Bacak, “İZBAN yönetimi tarafından İzmir halkı ile karşı karşıya getirilmek durumunda bırakıldıklarını söyledi. Bacak,” İzmir halkı çok bilinçsiz durumda. Burası bir fabrika olsaydı, İzmir halkı bize sonsuz desteğini sunardı. Ama burası, toplu taşıma olduğu için bize farklı bakıyor olabilirler. Ancak biz hakkımızın peşindeyiz. Ayrıca kulaktan kulağa asılsız haberler yayılıyor, 3 bin lira, 5 bin lira maaş alıyorlar diye. Ben oraya parayı alsam bu yağmurlu havada niye greve çıkayım ki? Benim maaşım ikramiye ile birlikte 2 bin 250 lira. Onu da zaten sürekli vergiye sokuyorlar. 2014 yılında 850 lira ile işe başladım.” dedi.