İz Dergi Mayıs 2021 sayısını, İzmir depremini unutmamak ve unutturmamak için hazırlamıştı. Dergide kentsel dönüşüm çalışmalarından sinemada kent motiflerinin kullanımına, arama kurtarma faaliyetlerinde gönüllülüğün öneminden deprem psikolojisine kadar pek çok konu ele alınmıştı. Derginin 35 soruluk sevilen köşesinin konuğu ise CHP’li Ednan Arslan olmuştu.


İZ DERGİ'NİN TAMAMINA ULAŞMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ DOSYA LİNKİNE TIKLAYINIZ

bayraklı iz dergi.pdf


‘35 Soruda Ednan Arslan’ söyleşisinin tamamı şöyle:

1-Kendinizi huzurlu hissettiğiniz bir yer söyler misiniz?

İzmir’in her köşesini ayrı seviyorum ama ilk göz ağrım Narlıdere. Bu yüzden bir seçim yapacaksam huzurlu hissettiğim yer Narlıdere olur. Çünkü çocukluğum ve gençliğimin neredeyse tamamı orada geçti. Güçlü dostluklarım ve çok anım var.

2-Sevdiğiniz birini Ege'de ağırlayacak olsanız nereye götürürdünüz?

İzmir’de yaşıyorsanız bu konuda seçim yapmak zor ama genellikle sevdiklerimi ağırlamak için Urla’ya götürürdüm. Mavi ile yeşilin buluştuğu, derin tarihi izlerin olduğu ve yerel gastronomisi gelişmiş bir ilçemiz ama dediğim gibi İzmir’in her yeri ayrı güzel.

3-İzmir'in en sevdiğiniz özelliği nedir?

İzmir’in en sevdiğim özelliği birçok medeniyeti bağrında saklayan hoşgörü ve huzur kenti olması. Kimse kimseyi ayrıştırmaz ve bu insanların yaşamına da huzur olarak yansıyor. Mutluyuz biz bu şehirde.

4-İzmir'in en sevmediğiniz özelliği nedir?

Sevmediğim özelliği yok. Kentin her yerinin kendi içinde saklı müthiş bir hikâyesi var. Size “İyi ki İzmirliyim, İzmir’de yaşıyorum” hissini çok güçlü olarak hissettiriyor.

5-İlham aldığınız kimse var mı?

İlham aldığım kişi Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Her geçen gün değerini artan bir şekilde anlıyoruz ve topluma yol gösteren büyük bir lider.

6-Favori sanatçınız kim?

Favori sanatçım aslında bir kişi değil. Birinin adını söylesem bir diğerine haksızlık olur. Bu konuda çok büyük değerlerimiz var. Özellikle bizim kuşak çok şanslı. Tiyatrodan edebiyata, müzikten sinemaya gerçekten verimli bir dönemde yetiştik.

7-Hatırladığınız en kötü anınız nedir?

Milletvekili olarak yemin ettiğim gün, kardeşimin vefat haberini aldım. O an benim hatırladığım en kötü anım.

8-Defalarca izleyebileceğiniz film var mı?

Godfather (Baba)

9-En son hangi kitabı okudunuz?

Homo Deus’u okuyorum. Tarihin farklı bir anlatımı. Siyasetçilerin tarihle yakından ilgilenmesi gerektiğini düşünüyorum.

10-Hayvan besliyor musunuz?

Çocukken kuş ve balık besledim. Şimdi ise çocuklarımın baskısı var. İlerleyen günlerde yavru bir köpek sahiplenebiliriz. Çocukların hayvanlarla birlikte büyümesi önemli.

11-Uzun romanlar mı kısa öyküler mi?

Uzun romanlar tercih ediyorum. Derinliği ve sürükleyiciliği olan olaylar hep ilgimi çeker. Vakit buldukça okumaya devam.

12-Köşe yazılarını takip ediyor musunuz?

Evet ediyorum. Siyasetçilerin gündemi çok iyi takip etmesi gerekiyor. Farklı görüşleri de içeren yazıları özellikle takip ediyorum. Birbirimizi anlamak zorundayız sorunları çözmek için.

13-Kötü bir özelliğinizi söyler misiniz?

Yürümeyi çok sevmem. Bu kötü bir özelliğim. Sağlık içinde gerekli biliyorum.

14-Parasız kaldığınız oldu mu?

Annem ve babam her ihtiyacımı gidermek için her türlü fedakârlığı yapmışlardır. Kendilerine minnettarım. Zaman zaman özellikle üniversite döneminde meteliğe kurşun atmışlığımız olmuştur. Ama bizim dönemimizde bu kadar ekonomik fark yoktu gençler arasında. O nedenle parasız kalmak ve aramızda dayanışmak şimdi güzel hatıralar oldu. Şimdi de harcamalarıma hâlâ çok dikkat ederim.

15-Başınız hiç kanunlarla belaya girdi mi?

Her zaman kanunlara karşı saygılı bir birey oldum.

16-Okulu sever miydiniz?

Başarılı bir öğrencilik dönemim oldu. Okulu her zaman sevmişimdir. Öğrenmeye açığımdır. Hala yabancı dilimi ilerletmek için çalışmaya devam ediyorum.

17-Bağımlılıklarınız var mı?

Olmadı hiç. Sigara kullanmam ve etrafımda da kullanılmasından pek hoşlanmam. İradem sağlam. Ama yemeklere dayanamıyorum o başka.

18-En sevdiğiniz yemek nedir?

Fırında patatesli tavuk severim. Annemin elinden olursa daha çok severim, eşim duymasın ama. Şaka bir yana eşim de güzel yemek yapar. Bir de İzmirli olunca boyoz sevmemek mümkün mü!

19-En büyük korkunuz nedir?

En büyük korkum yalnızlık.

20-Gün içerisinde en çok neye zaman ayırıyorsunuz?

Bu durum değişkenlik gösteriyor. Bazen okumak, bazen çocuklarla ilgilenmek, bazen siyasal çalışmalar yapmak. Halen mesleğimle ilgili yenilikleri takip etmeye çalışırım. Bu konuda bir rutinim yok. Ülke gündemi öyle çabuk değişiyor ki rutine izin vermiyor zaten.

21-Takip ettiğiniz dergiler-gazeteler var mı?

Artık daha çok dijital ortamda takip ediyoruz hepimiz. Haber siteleri ve gazeteler elbette siyasetçiler için önemli. Ama ben ayrıca tarih dergileri ve teknoloji alanında da dergileri fırsat buldukça okumaya çalışıyorum.

22-Takip ettiğiniz twitter fenomenleri, facebook hesapları var mı?

Özel bir Twitter ya da Facebook fenomeni yok takip ettiğim.

23-Başka bir çağda dünyaya gelme şansınız olsaydı ne seçim yapardınız?

Ben teknolojiye meraklıyım o nedenle gelecekte yaşamak daha çok ilgimi çekebilir sanırım.

24-Dünyadan ümidiniz var mı?

Ümit olmasa hayat biter. Her dönemin kendisine göre zorlukları oluyor. Ama ben gelecekte güzel günlerin bizi beklediğine inanıyorum. Siyaseti de biraz bu nedenle yapmıyor muyuz! Daha iyi bir gelecek kurmak için taşın altına elinizi koyuyorsunuz. Sorunları tespit ediyor ve çözüm önerilerimizi sunuyoruz. Ümit hep var. Kimse de umutsuz olmasın. Daha güzel yarınlar yakın.

25-Memleket nasıl kurtulur?

Birlikle, ayrışmadan, demokrasiyi geliştirerek, ekonomik farkları azaltarak ve önceliğimizi insanlarımıza vererek. Eğitim ve sağlık önceliğimiz olmak zorunda. Öncelikle israfı ortadan kaldırıp kamu harcamalarını denetlemek ve kaynakları insanlarımıza aktarmak zorundayız. Pandemi döneminde gördük ki sosyal devlet çok önemli ve biz sosyal devleti güçlendirmek zorundayız. Memleket kurtulacak ondan kimsenin şüphesi olmasın.

26-Dünyayı yönetseydiniz ilk neyi değiştirirdiniz?

İnsanlar ve ülkeler arasındaki gelir farklarını ve eşitsizliği kaldırırdım. Her türlü eşitsizliği; kadınların yaşadığı, yoksulların yaşadığı… Daha doğrusu fırsat eşitliğini getirirdim. Herkesin eşit fırsatlara sahip olması gerektiğini düşünüyorum. Sosyal devlet, biraz önce bahsettiğim gibi bunun için çok önemli.

27-İzmir'i yönetseydiniz ilk neyi değiştirirdiniz?

Ben memnunum şu anki başkanımızdan. Samimiyetle elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor. Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarımızın hepsi özveri ile vatandaşımız için çalışıyor.

28-Tam 35 mi, 35 buçuk mu?

Tam 35. Gençliğimizde çok önemli bir yeri var Göztepemizin. Maçlarını kaçırmam hala. Gidemesem de kalbim hep onlarla.

29-Yüklü miktarda kaybolmuş para bulsanız ne yaparsınız?

En yakın karakola götürüp teslim ederdim.

30-Şanslı mısınız yoksa şanssız mı?

Şanslıyımdır hem de çok şanslıyım. Çok sevdiğim uyumlu bir eşim ve dünyalar güzeli iki evladım var. Daha ne isterim.

31-En beğendiğiniz fotoğrafınız hangisi?

Fotoğraflarla aramın iyi olduğu pek söylenemez. Çevremde eleştiri konusu oluyor hatta. Siyasetçilerin görünür olması için görsellik önemli ama ben sevmiyorum.

32-Bizimle bir çocukluk fotoğrafınızı paylaşır mısınız?

Sizinle çocuklarımın fotoğrafını paylaşayım. Bu en sevdiğim fotoğrafları.

33-En sevdiğiniz kelime?

İnci ve Uraz. Çocuklarımın isimleri en sevdiğim kelimeler hayatımda.

34-En nefret ettiğiniz kelime?

En sevmediğim kelime “boşver“ ya da “bana ne”. Bu kelimeler bana duyarsızlığı hissettiriyor. Bana göre değil.

35-Yaşamınızdaki son sözünüz bu olacak olsa, ne demek isterdiniz?

Hak, hukuk, adalet. Çok ihtiyacımız var. Her şeyin temeli de bunlar aslında. Biz de söylemekten hiç vazgeçmeyeceğiz.

Editör: Haber Merkezi