Gizem TABAN/İZ GAZETE- Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İYİ Parti Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, partisinin İzmir İl Binası’nda yaptığı basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in İzmir mesaisi hakkında bilgiler veren Dervişoğlu, Çeşme Projesi ve Buca Metrosu hakkında da mesajlar verdi.

‘TÜM KESİMLERİ MAHVETTİ’

Enflasyon rakamlarını değerlendiren İYİ Partili Dervişoğlu, “TÜİK’e göre mart ayı enflasyonu 5.46, yıllık enflasyon tahmini 61,14…  Üretici mart ayı enflasyonu 9.19, yıllık 114.99 olarak açıklandı. Bu üretici enflasyonundaki artış son 27 yılın en yüksek seviyesidir. İktidar görülüyor ve anlaşılıyor ki rakamlarla oynamaya devam ediyor, bunun faydası olmadığını da henüz idrak edebilmiş değil. Bağımsız araştırma kuruluşları enflasyon konusunda farklı rakamları ortaya koydu. Tüketici mart ayı enflasyonu 11.93, yıllık enflasyon tahmini 142.63… Palyatif birtakım tedbirlerle enflasyonun düşürüleceğini zanneden iktidara sesleniyoruz; enflasyonla mücadele rakamlarla oynayarak yapılmaz. Arzı artırmadan enflasyonu düşürebilmenin ekonomi ilmi açısından imkanı yoktur. Üretimi artıracak tedbirlerin alınması gerekmektedir. Özellikle gıda enflasyonunun önlenebilmesi için çiftçinin desteklenmesi, ithalata harcanan paranın çiftçiye destek olarak verilmesi lazım. Aksi halde Türk Milleti açlık ve yokluk tehdidiyle karşı karşıya kalacaktır. Vatandaşlarımızın alım gücü fevkalade düşmüştür. Asgari ücret ile geçinen insanlar yoksulluk ve açlık arasında gidip gelmektedir. Genel Başkanımızın önerdiği gibi asgari ücret belirlemesi enflasyona göre 3’er aylık periyotlarla gerçekleştirilmelidir. Asgari ücretin altında maaş bulunmamalıdır. Bu iktidarın ekonomi yönetimi tüm kesimleri mahvetti. Bu beyler iktidara geldiğinde 1 çeyrek altın alınan parayla bugün 1 kilo domates, salatalık alınamıyor. Karşı karşıya kaldığımız bu durum karşısında pembe tablolar çizen iktidar ve sözcülerine İzmir’den sesleniyorum; yanlış yaptınız, uyarılara kulak veremdiniz, Türkiye’nin birçok alanda olduğu gibi ekonomi alanında da büyük bir felaketle karşı karşıya kalmasına sebep oldunuz.  Artık yapacağınız tek şey, Türkiye’nin kurtuluşu açısından bir genel seçimdir” açıklamalarında bulundu.

‘İKTİDARIN SONU OLACAK’

AKP ve MHP tarafından TBMM’ye sunulan ve kabul edilen Seçim Kanunu Teklifi’ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan İYİ Partili Dervişoğlu, “Bu teklif TBMM’de yapılan görüşmelerden sonra kabul edildi. İYİ Parti olarak bu teklifin olumsuz yanlarını hem komisyonlarda hem de genel kurulda ifade ettik. Beklentimize karşılık alabildiğimizi söyleyemem. İktidar, iktidarını sürdürmek amacıyla seçim yasalarında değişiklik yapıyor. Bir iktidar milletin gözünden düştüyse, kanun yapma gücüyle kendisini kurtaramaz. Geçmiş dönemlerde benzerlerini çokça yaşadığımız gibi yaptıkları değişiklik de bu iktidarın sonu olacaktır. Daha önce de söylemiştim; ‘Eğer kanun yapma gücünüzü bir silaha çevirdiyseniz, hiçbir silah sahibine sadık değildir, gün gelir sizi vurur’ demiştim. Ama ders çıkarmadılar. Onlara dersi sandık önüne geldiği zaman Aziz Türk Milleti verecektir. Seçim kanunundaki düzenlemeler tamamen iktidarlarını korumaya yöneliktir. Bunun yanında da artık Cumhurbaşkanı devletin imkanlarıyla propaganda yapabilecek. Bundan bir fayda temin edeceklerini zannediyorlar ama Cumhurbaşkanı devlet uçağıyla İzmir’e gelip seçim propagandası yapmaya kalktığında İzmir halkından cevabını alacaktır” diye konuştu.

SOYLU’YA: HADDİNİ BİL!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sert çıkan Dervişoğlu, “Bir İçişleri Bakanımız var. Her şeye karışan, bakanlık dışında neredeyse her şeyi yapan, pervasız açıklamalarda bulunan, hakaretamiz bir dil kullanan ve İçişleri Bakanlığı koltuğuna hiç yakışmayan bir zatı muhterem. Sayın Genel Başkanımıza seviyesiz birtakım suçlamalarda bulundu. Bizden de layık olduğu cevabı elbette ki aldı. Polisin çalışma koşullarının düzeltilmesi için söylediğimiz laflara neden bu denli alınganlık gösteriyor anlamadım. Bize laf yetiştireceğine şemsiyeleri altına saklandığı çete liderlerine laf yetiştirsin. İYİ Parti’ye laf yetiştirmek yerine kendisini işini yapmaya davet ediyorum. Hatta haddini bilmesini ve edebini takınmasını söylüyorum” dedi.

‘EN BÜYÜK TEHDİT DEPREM’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, 3 yıllık görev sürecindeki faaliyetlere ilişkin 6 siyasi partinin temsilcilerine yaptığı sunum hakkında değerlendirmelerde bulunan Dervişoğlu, şunları söyledi: “Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. İzmir’de gerçekleştirilmiş birtakım faaliyetleri anlattıkları gibi aynı zamanda İzmir’de neler eksik diye tespit edilmesi noktasında bize açıklamada bulundu. Bazı vekillerimiz toplantı esnasında sorular sordu, soruların cevabı verildi. Ve İzmir açısından hala en büyük tehdidin deprem konusunda yaşandığını gördük. Deprem mağdurlarının hali felaket… Hala büyük bir belirsizlik içerisindeler. Bir tarafta yıkılan, hasarlı evler var, bunların akıbeti halen belli değil. Bu alanda kimin ne yapacağını depremzedeler başta olmak üzere kimse bilmiyor. İktidar bu adımları atmakta geciktiği için beraberinde ekonomik külfetleri de getirdi. Bir yıl öncesine göre kıyaslandığında inşaat maliyetleri yüzde 100 arttı. Hükümeti bu konuda alacağı tedbirleri açıklamaya davet ediyorum. Maliyet artışlarını aşağıya çekmek için şimdiden vaziyet alınmalıdır. Deprem mağdurlarının kurduğu dernek ve platformlar var. Geçtiğimiz hafta milletvekilleri bilgilendirmek için toplantı yaptılar ama iletişim eksikliği nedeniyle bize ulaşmadı. Sonradan toplantıdan haberdar oldum. Bu iletişim eksikliğinin giderilmesini dernek başkanı arayarak talep ettim. Yarın şahsımı ve İYİ Parti’yi ziyaret edecek, taleplerini sıralayacaklar. Biz Türkiye’nin gerçeklerini milletimizle paylaşmaya, sorunları tespit etmeye ve çözüm önerilerini üretmeye devam edeceğiz. Bu kapsamda partimiz 3. Kalkınma Kongresi’ni gerçekleştirdi. İYİ Parti, Türkiye’nin tüm temel sorunlarına karşı alternatif çözümler üreten bir siyasi kurum olma özelliğiyle kendisini gösteriyor.”

AKŞENER’İN İZMİR PROGRAMI

İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in İzmir programına dair bilgilendirmede bulunan Dervişoğlu, “İzmir’le bir müjdeyi paylaşmak istiyorum; bu perşembe günü Sayın Genel Başkanımız İzmir’e gelecek. Esnafı esas alan ziyaretler gerçekleştirecek. Sayın Genel Başkanımız, 20 Ocak 2020 tarihinden beri Anadolu’yu karış karış dolaşıyor. Çiftçinin derdini tarlasında, işçinin derdini fabrika tezgahında, esnafın derdini dükkânda, öğrencinin derdini yurtlarda tespit ediyor. Dertlerle hemhal olmak için hane hane ziyaretlerini sürdürüyor. Pandemiye rağmen bu 2 yıllık zaman dilimi içerisinde 78 il, 276 ilçe ziyaret etmiştir. Sorunları yerinde tespit ederek TBMM’ye taşımıştır. Bazı uyarılarımızdan iktidar istifade etti ve birtakım olumsuzlukların düzetilmesi noktasında bizim önerilerimizin açtığı yolda çözümlere ulaştı. Dilerim ki iktidar, İYİ Partinin ve Genel Başkanımızın sesine kulak vermeye devam etsin.  Genel Başkanımız İzmir ziyaretlerinde; saat 11.30’da Menderes’i, 13.30’da Bornova Çamdibi’ni, saat 15.00’da Kemalpaşa’yı ziyaret edecek. Esnaf, vatandaş, çiftçi ile buluşacak. Bu programın İzmir’e yakışan bir biçimde geçeceğine yürekte inanıyorum” diye konuştu.

SORULARI YANITLADI

İYİ Partili Dervişoğlu açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

‘PARTİ İÇİ MESELEDİR’

İYİ Parti’nin başkanlık divanında yaşanan değişiklikler ile ilgili soruya yanıt veren Dervişoğlu, “Siyasi partilerde bu tür değişiklikler olur. Bu tartışmanın yaşanması, İYİ Parti’nin demokrasi anlayışından kaynaklı bir durum. Bu değişiklikleri sadece kongreden kongreye yapmıyoruz. Ancak kamuoyunda iki noktayı ya da iki kişiyi esas alarak bu tartışmaları yapmaya çalışıyorlar. Koray Bey bu partinin kurucusudur, hizmetleri ile temayüz etmiş, herkes tarafından kabul görmüş bir şahsiyettir. Bana sorarsınız ben bu yaşta böyle bir göreve talip olmam. Yüksek enerji isteyen bir konudur. Ama Koray Bey başından beri bu görevi yapıyor. Koray Bey’in bir makamdan alınıp bir başka makama taşınmış olması kamuoyunda tartışıldığı kadar partimiz içerisinde tartışılmıyor. Divandaki yerinin değişmesi ona olan sevgimizi, saygımızı azaltmaz. Bu bir parti içi meseledir. Bizim aklımıza gelmeyen şeyleri tartışıyorlar. Yine Yavuz Ağıralioğlu kıymetli bir arkadaşımız, partimiz kurulup TBMM’ye geldiği andan itibaren sözcü nitelikli sıfatları vardır, birçok görevde bulunmuştur. Yavuz Ağıralioğlu, boşta biri değil partimizin milletvekili… Hala bulunduğu konum itibariyle kendisi ve partisi adına mücadele verme konusunda söz sözleme salahiyetine sahiptir” açıklamalarında bulundu.

‘SEYAHAT ACENTESİ’ ÇIKIŞI

Çeşme Projesi üzerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dervişoğlu, “Çeşme Projesi ile ilgili Sayın Bakan Meclis’teki İzmir milletvekillerine bilgiler verdi. İzmir’in bazı alanlarda ihtiyacı olan projeler var. Bu projelerden bahsetmek mümkün ama çevresel duyarlılığı ön plana alması lazım. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı yönetenlerin de o bakanlığı bir seyahat acentesinden farklı görmesi lazım. Doğaya zarar vermeden tedbirler alması gerekir” dedi.

‘ÜVEY EVLAT MUAMELESİ’

Buca Metrosu’nun ihalesinin iptal edilmesi sürecine hakkındaki soruyu yanıtlayan Dervişoğlu, “Bir ihale yapılmış, iptal edilmiş. İhaleyi iptal edenler birtakım gerekçeleri ifade etmiş. Bu gerekçelerin hukuki olmadığını Sayın Belediye Başkanımız ifade etti. İzmir’in o metroya ihtiyacı var mı? Eğer ihtiyacı varsa bu proje yapılmalı. İhalenin birtakım eksiklikleri varsa o eksiklikleri yapanları da eleştiririm. İhtiyaç noktasından bakıldığında İzmir’in birçok projeye ihtiyacı var. Hükümet, İzmir’e üvey evlat muamelesi yapıyor desem, yadırganmaz. İzmir verdiği vergiye oranla yatırım almıyor. Projeyi çıkmaza sürüklememek için karar vermek ve inisiyatif kullanmak lazımdı. Karar alınmış, inisiyatif kullanılmış. Şimdi mahkemenin kararını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi