Derleyen- DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- ‘Barış Özdil ile Şeffaf Dosya’ programının ilk konuğu İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, yenilenen İstanbul seçimlerini ve gündemi değerlendirdi.Özdil’in sorularını yanıtlayan Çıray, önemli açıklamalarda bulundu.

‘TÜRK MİLLETİ OYUNU NAMUSU GİBİ GÖRÜR’

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, tekrarlanan İstanbul seçimlerine yönelik olarak, “31 Mart Yerel seçimlerindeki sonuçların iptali milli iradeye bir darbeydi. Bunu yaparken unuttukları bir şey vardı, Türk milleti oyunu namusu gibi görür ve bununla oynanmasına izin vermez. Bu millet esasen çok büyük bir demokrasi bilincine sahip ve artık dinlenmek istiyor. Ve demokrasi yoksa huzur yok, insanlar bunu anladı. Seçimlerin iptalinde halk eğer oyuna sahip çıkmazsa demokratik hak ve özgürlüklerini kaybedeceklerini gördü.  Nitekim 6 Mayıs gecesi seçim sonucu iptal edilince genç bir adam çıktı ve bizim gençliğimiz var diye haykırdı, bu Türk gençliğini farklı etkiledi. Nihayetinde Türk milleti oyunu verdi ve tarihi bir sonuç ortaya çıktı, bu Türkiye’ye nefes aldırdı. En önemli kazanımı bu millet kimsenin kulu olmadığını gösterdi, bundan daha güzel ne olabilir? Eğer iktidar bu işi değerlendirirse bence onlar için de hayırlı oldu” dedi.

‘CUMHUR İTTİFAKI’NDA SÖZ BAHÇELİ’DE’

Aytun Çıray, AKP-MHP İttifakı’nın ne kadar süreceği konusunda söz sahibinin Devlet Bahçeli olduğunu ifade ederek,  “Cumhur İttifakı’nın ne kadar ömürlü olacağı konusunun Devlet Bahçeli’nin kararında olduğunu düşünüyorum, Sayın Erdoğan’ın değil. Bu pazar Türkiye’de bütün siyasi parametreler değişti.  Öte yandan Millet İttifakı’nın üyeleri bu ittifakı daha da güçlendirerek yeni bir rejim getirmeli” diye konuştu.

‘HUKUKSUZLUK BİR BÖLGEYE ÖZGÜ DEĞİL’

İYİ Partili Çıray, insanların demokratik bir ülkede yaşamak istediklerini vurgulayarak, “Biz Kuzey Kore olmak istemiyoruz, hür bir ülkede yaşamak istiyoruz. Yönetenlerin kafası bozulduğunda hapse gireceğimiz bir ülke istemiyoruz biz. Mezhep ve ırk ayrılıklarını değil de nasıl bir istikbal sağlayacağımızı konuşmak istiyoruz. Eskiden Güneydoğulu vatandaşlarımız sadece Güneydoğu’da haksızlık olduğunu düşünüyorlardı. Bu seçimle beraber gördüler ki, hukuksuzluk bir bölgeye özgü değil, her yeri kasıp kavuran bir şey” ifadelerini kullandı.

‘İMAMOĞLU LAİK İNSAN DİNDAR OLAMAZ ALGISINI DA YIKTI’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun insanların düşüncelerini değiştirdiğini kaydeden Çıray, “İmamoğlu pek çok açıdan değişiklik yaptı. Örnek olarak geçtiğimiz günlerde camide Yasin okuması insanların ‘Laik insan dindar olamaz’ algısını da yıktı, laik düşünceyle dinin ters olmadığını gösterdi. Dindar olmasa Yasin okuyamaz. Bir insanın hem laik hem de dindar olduğunu göstermiş oldu” diye konuştu.

‘EĞER SİYASİ İSLAMDA TAKILIP KALIRLARSA SONUÇ ALAMAZLAR’

Aytun Çıray, seçim sürecinden sonra kurulması gündemde olan parti hakkında ise, “Ali Babacan, Sayın Erdoğan’a giderek uzun zamandır birlikte çalıştığı yazılı metin vererek AKP’ den ayrılmak istediğini ifade etmiş, o yüzden olası olabilir. Ama aldığım duyumlara göre Ali Babacan, Davutoğlu ile bir arada hareket etmiyor. İkisi de farklı yönlerde. Yazılan çizilenlere göre AKP gibi değil de, güya demokrasiye inanan daha merkezde bir siyasi oluşum ortaya çıkaracaklar. Bu kolay mı? Eğer kendilerine işlenen siyasi İslam anlayışından ayrılırsa olabilir ama oraya takılıp kalmışlarsa bir sonuç alabileceklerini düşünmüyorum” dedi.

‘CHP’Lİ BAŞKANLAR BAŞARILI OLMAK ZORUNDA’

Yerel seçimlerle birlikte devredilen AKP Belediyeleri’nin borç miktarının fazla olmasına yönelik konuşan Çıray, “Halk bir süre bunu hoşgörüyle karşılar. Ama zamanla çöpler niye toplanmıyor, kentsel dönüşüm neden olmuyor demeye başlar. Siyasette mazeretin sınırı vardır. Borcunuz vardı, anlayışlı olalım demezler. Başarılı olmak zorundasınız. Liyakatli kadrolar getirecek, eş dost ayrımı yapmayacaksınız. CHP’li belediye başkanları başarılı olmaya mecburlar, eğer olmazlarsa sadece CHP’ye değil, rejimi değiştirme fırsatımıza da zarar verirler. Bu bilinçle davranmazlarsa bugün ne kadar destek veriyorsak muhalefetimiz de o kadar ağır olur.”şeklinde konuştu.

‘SEÇİM SONUCUNU DEĞİŞTİREN ŞEY EN BAŞTA EKONOMİDİR’

Yapılan son seçimle beraber İstanbul’da Cumhur İttifakı’nın hakim olduğu çoğu ilçenin Millet İttifakı’na geçmesini değerlendiren Çıray, “Millet 7/24 siyaset konuşmaz ve dış politikayla çok ilgilenmez, ta ki bunlar cebine dokunana kadar. Seçim sonucunu değiştiren şey ilk başta ekonomidir.  Ekonominin bu kadar kötü olması milleti başka adaylara itti. Ve bu sırada İmamoğlu gibi milletin ihtiyacını karşılamaya yönelik bir aday çıktı, alışılmışın dışında bir dil kullandı ve tüm Türk milletini birinci sınıfa taşıyan bir söyleme geçti” ifadelerini kullandı.

‘EN GEÇ ÜÇ YIL İÇİNDE BİR ERKEN SEÇİM OLACAK’

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Türkiye’nin uzun zamandır yanlış bir dış politika sergilediğini vurgulayarak “Yurtta sulh cihanda sulh anlayışından uzak hareket ediyoruz. Kendi içimizde barışık olmalıyız ki dışarıya güçlü olalım. Bunun için dış politika değişmeli, Dış İşleri Bakanlığı’nda deneyimli olan isimler çalışmalı. Suriye resmi yönetimiyle ilişki iyi hale getirilmeli. Ve Türkiye geleneksel eski dış politikaya dönmeli. Yeniden tarafsız bir cumhurbaşkanı ve güçlendirilmiş bir parlamentonun olduğu bir sürece geçmediğimiz takdirde ne ekonomi düzelir ne de eğitimimiz. Ben en geç üç yıl içinde bir erken seçim olacağını düşünüyorum ve Türkiye burada çok kritik bir karar verecek” dedi.

Editör: Haber Merkezi