Gizem TABAN/İZGAZETE- Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un zimmet ve irtikap iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderilmesi ve İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılmasının ardından başlayan başkanvekili seçimi süreci devam ediyor.

Menemen Belediye Meclisi’nin 1 Aralık 2020’de gerçekleştirdiği seçimde Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Deniz Karakurt ile AKP’li Aydın Pehlivan başkanvekilliği için yarışmış ve oylarda eşitlik yaşanması sonucu kura çekimi yapılmıştı. Kura çekimi sonucunda CHP’li Karakurt’un başkanvekili olmasının ardından AKP tarafından kura çekiminin usule aykırı olduğu gerekçesiyle Bölge İdare Mahkemesi’ne yapılan itirazda mahkeme yürütmenin durdurulması ve kuranın yenilenmesine karar vermişti. CHP ise mahkemenin kararına hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle itiraz etse de itiraz reddedilmişti. Mahkemenin nihai kararı beklenirken İzmir Valiliği kuranın tekrarlanmasına karar verince Millet İttifakı meclis üyeleri kura çekiminin yapılacağı meclis toplantısının ilkine katılmayarak boykot etmiş, ikinci toplantıda ise kura çekimine ilişkin maddenin gündemden çıkarılmasına ilişkin önerge vererek kuranın gerçekleşmemesini sağlamıştı. Son kertede İzmir Valiliği, Vali Yardımcısı Hulusi Doğan’ı Menemen Belediye Başkanvekili olarak görevlendirerek Menemen Belediye Meclisi’nin Belediye Başkan vekilini belirlemek üzere kura çekimi için 12 Ocak Salı Günü saat 14.00’da toplanmasına karar verdi. 

‘KAMUOYUNUN VİCDANINA BIRAKIYORUM’
Gelişmelerin ardından İz Gazete’ye konuşan İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, mahkemenin nihai kararının beklenmesi gerektiğini belirterek Valiliğin devreye girmesini anlamakta zorlandığını söyledi. Kırkpınar, “Mahkeme ara karar vermiş, bunun bir de üst mahkemesi var. CHP itiraz etti, oradan gelecek sonuç doğrultusunda zaten hukuk çerçevesinde ne yapılacaksa yapılır. Mahkeme ara karar vermiş, bu noktada Valiliğin devreye girmesini anlamakta zorlanıyorum. Vali Bey devletin Valisidir ancak burada bir hukuki eksiklik olduğunu düşünüyorum. Çünkü hangi hukukçuya sorsam bu kararın ara kararla alınacak bir şey olmadığını söylüyor. Burada Belediye Başkanı usulsüzlüklerden dolayı tutuklandı ve yasa gereği başkanvekili seçimi oldu. Seçimde de her şey usulüne göre yapıldı. AKP’nin itiraz hakkı var ancak her şey gözümüzün önünde olmasına rağmen itiraz ediyorsa itiraz ettiği konunun yasal çerçeve içerisinde karşılık görmesi lazım. Yani ara kararla olmuyor. Kimsenin seçimden kaçtığı yok, mahkemenin nihai kararı çıkar gereken neyse yapılır. Valiliğin bu noktadaki tavrıyla ilgili siyasi olarak vereceğim bir demeçten ziyade kamuoyunun vicdanına bırakıyorum” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi