Cengiz Aldemir/ANKARA - AKP’lilerin “muhalefet doğalgaz müjdesine sevinmedi. Bu vatan hainliği” gibi açıklamalarına sert tepki gösteren İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, İz gazeteye yaptığı değerlendirmesinde, Türkiye’nin çıkarlarından memnuniyet duymayanların vatan haini olduğunu belirterek, “ Bu tür suçlamalarla karşı karşıya kalacağız diye biz iktidarın kuyruğuna takılıp, onların halkla ilişkiler için çizdiği çizgiler içinde siyaset yapmak zorunda değiliz” dedi.

GAZIN EKONOMİK GETİRİSİ NE?

Doğalgaz müjdesi verenlerin öncelikle bunun ekonomik getirisinin ne olacağı konusunda halkı bilgilendirmesi gerektiğini kaydeden Çıray, “Devlet ciddiyetine yakışmayacak bir şekilde bu detayları söylemeyeceksiniz, iki gün önce çıkıp “bir müjde vereceğim” diyeceksiniz, o müjdeyi de bir takım iş insanları muhtemelen başka kanallardan öğrenmiş olacak, milyonlarca doları iki gün içinde vuracak. Yani esas müjdeyi sen zengine vermiş olacaksın, sonra bu akşam sofrasına aç oturan fakir yine aç kalkacak. Bu gündem değiştirmekten başka hiçbir şey değildir. Libya dediler, darbe dediler, Trump dediler, Biden dediler olmadı, Ayasofya dediler tutmadı şimdi geldi sıra bu tür işlere. Her sene bir petrol, her sene bir doğalgaz. Türk milleti olarak hepimiz, yalancı çoban hikayesini biliriz. Belki de bu doğru. Ama siz 29 kere doğru olmayan açıklama yaparsanız, 30’cusunda biz size nasıl inanacağız kardeşim?” diye sordu.

AKP’NİN KUYRUĞUNA TAKILMA…

AKP’nin kuyruğuna takılmakla değil, doğruları söylemenin milli bir sorumluluk olduğunun altını çizen Çıray, iktidarın geçmişte yaptığı hataları buna örnek göstererek, “Suriye’de vurulan Rus uçağını dönemin cumhurbaşkanı ve başbakanının, “ uçağı ben vurdum, ben emir verdim düşürdüm” yarışına girmişlerdi. 3 ay sonra Rusya’dan özür dilendi. Yine Süleyman Şah türbesini yerinde kalsın denildiğinde bize, “siz gayri millisiniz, orada erlerimizin ölmesini istiyorsunuz” diyerek suçladılar. İktidar o türbeyi hem de YPG terör örgütüyle birlikte çektiler. Suriye meselesine bulaşmayın kardeşim dedik dinlemediler. Şimdi Fırat’ın doğusunda YPG ile PKK bir çekirdek devlet kuruyor ve bir Amerikan devlet şirketiyle petrol anlaşması yaptı önüne geçemiyorlar. Demek ki milli olmak AKP’nin kuyruğuna takılması anlamına gelmiyor tam tersi doğruları söylemek anlamına geliyor” hatırlatmalarda bulundu.

KAYIKÇI KAVGASI

Türkiye’nin geleneksel dış politikasının belli olduğunu hatırlatan Çıray, İktidarın Yunanistan meselesini uluslararası hukuka götürülmesinin doğru olmadığını vurguladı. Türk-Yunan problemlerinin uluslararası olmadığını siyasi olduğunun altını çizen Çıray, iktidarın Yunanistan’la kayıkçı kavgası yaptığını kaydederek, “Türkiye’nin bu problemi uluslararası hukuka taşınmasına izin vermesi demek, Türkiye’nin başına büyük sorunlar yaratır ve buna hiç izin vermemişiz. Şimdi de veremeyiz. Yarın meclisi toplasınlar hep birlikte Yunanistan’a, “ tavrın savaş demektir” diyelim. Kayıkçı kavgasından bıktık artık” eleştirisinde bulundu.

SORUMLU ERDOĞAN’DIR

İçişleri Bakanlığı'nın 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarına ilişkin aldığı kısıtlama kararına da tepki gösteren Çıray, İçişleri Bakanı Soylu’yu uzun yıllar öncesinden tanıdığını, Atatürk'e, Kurtuluş savaşına inancının kuşku götürmediğini belirterek, “Sorun alınan kararlarda çifte standart olmasıdır ve bu ucube rejimin tabiatı olarak tek siyasi sorumlu Sayın Erdoğan'dır” yorumunda bulundu.

Editör: Haber Merkezi