İZ GAZETE- İZ Web TV’nin yeni programı ‘Barış Özdil ile Şeffaf Dosya’nın ilk konuğu İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray oldu.

Meclis Başkanlığı’ndan istifa ederek İstanbul’a aday olan ama Millet İttifakı’nın adayı CHP’li Ekrem İmamoğlu tarafından hezimete uğratılan AKP İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’ın, milletvekilliği dışında bir ünvanı kalmamasına rağmen hala kamu kaynaklarını kullanıyor olması eleştirilere sebep olmuştu.

‘ÇIKMAK İSTEMİYORSA KİRASINI ÖDESİN’

AKP İzmir Milletvekili Yıldırım’ın Çankaya köşkünde oturmasına yönelik Çıray, “Bu ahlaki bir meseledir, ahlaki meseleler ise toplumun sağduyusuyla sandıkta değerlendirilir. Eğer Binali Yıldırım köşkten çıkmayı istemiyorsa kirasını ödesin. Bu tür şeyler ülkenin diğer konularına göre önemsizdir. Mesela Türkiye’nin milli güvenliği nedir? Suriye’de, Irak’ta ne oluyor? S-400 meselesi nereye varacak? Kıbrıs’ın doğusunda, güneyinde neler oluyor? Biz uzun yıllar Batılıların bu oyununa geldik. Biz ırk mezhep kavgaları yaparken asıl yapmamız gereken tartışmalardan uzaklaştık. Ekonomi, dış politika tartışmalarından uzaklaştık” dedi.

‘SİYASETE  VE SİYASETÇİYE İTİBAR GEREK’

İYİ Partili Çıray, ayrıca siyasetin kalitesinden de uzaklaşıldığını vurgulayarak, “Siyaset Türkiye’de büyük seviye kaybetti. Tekrar seviye kazanması, parlamentonun güçlenmesi ve güçlenen parlamentonun yeniden siyasete ve siyasetçiye itibar sağlanması lazım. Siyaseti kaliteli insanların talep etmesi için siyaset ve siyasetçiye itibar gerek” ifadelerini kullandı.

‘YENİ BİR REJİME İHTİYAÇ VAR’

Aytun Çıray ayrıca, “Bugün bir milletvekili olarak bir parlamenter olmaktan gururla söz edemiyorum. İnaktif bir parlamento, fonksiyonu yok, denetim yetkisi yok. Üstelik fonksiyonu bu kadar azken sanki 550 kişi azmış gibi bir de 600’e çıkarıyorsunuz. O zaman söylemiştim, büyük bir şehir kulübü olacak oraya, bari bilardo masası kurun da milletvekillerine, bir işe yarasın. Demokrasi bir kurallar, kurumlar ve gelenek rejimidir. Biz tam kuralları ve gelenekleri yerleştirecekken, çok sık olan askeri darbeler nedeniyle birinci sınıf A takımları gitti, B takımları geldi, onlar gitti, C takımları geldi. Burada kendime pay çıkarmıyorum ama Türkiye’de siyaset ve siyasetçiye kalite kazandıracak yeni bir rejime ihtiyacımız var” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi