İz Gazete - İddiaların doğru olup olmadığını soran Altıok, kaç çocuğun cinsel istismara uğradığını, çocukların kaç yaşında olduğunu ve hangi önlemlerin alındığını sordu. Altıok ayrıca, soruşturma açılıp açılmadığını da Nabi Avcı’nın yanıtlaması isteğiyle soru önergesi olarak verdi.

Altıok’un önergesi şu şekilde:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla dilerim.

Karaman'da  Eğitim-Bir-Sen üyesi sınıf öğretmeni M.B.’nin tarikat evlerinde en az 45 erkek çocuğa tecavüz ettiği, çocukların müstehcen yayınların okunması ve izlenmesine zorlandığı BirGün Gazetesi muhabiri Serbay Mansuroğlu tarafından ortaya çıkartılmış ve haber gazetede yer almış, kamuoyunun sert tepkisine yol açmıştır. Habere göre yaşları 9 ile 10 arasında değişen çocuklara dönük bu taciz ve tecavüz skandalı, Ensar Vakfı ve Karaman Anadolu İmam Hatip ve İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği'ne (KAİMDER) yakın kişilerin kiraladığı evlerde gerçekleşmiştir. Konuyla ilgili dava dosyasına gizlilik kararı getirilmiş, Karaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından her türlü eleştiri bile yasaklanmıştır. Konuyu gündeme taşıyan BirGün Gazetesi muhabiri Serbay Mansuroğlu ertesi gün tehdit edildiği de ayrıca basında yer almıştır.

Bu çerçevede;

 

  1. BirGün Gazetesi’nde yer alan Karaman’da Eğitim-Bir-Sen üyesi sınıf öğretmeni M.B.’nin erkek çocuklara yönelik cinsel istismar iddiaları doğru mudur?

 

  1. Karaman’da bahsi geçen skandalda kaç çocuk cinsel istismara uğramıştır? Bu çocuklar kaç yaşlarındadır? Bu çocuklarla ilgili acil hangi önlemler alınmıştır?

 

  1. Söz konusu cinsel istismar ile ilgili kaç Milli Eğitim Bakanlığı personeli hakkında soruşturma açılmıştır?

 

  1. Bahsi geçen cinsel istismar skandalı Ensar Vakfı ve Karaman Anadolu İmam Hatip ve İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği'ne ait evlerde mi gerçekleşmiştir?

 

  1. Bu evler Bakanlığınıza bağlı özel kurumlar mıdır? Değilse bu çocuklar bu derneklere bağlı evlerde nasıl eğitim alırlar? Bu yasal mıdır?

 

 

  1. Yukarıda adı geçen kurumlar Bakanlığınıza bağlıysa bu özel kurumlara bu skandaldan sonra soruşturma açılmış mıdır? Türkiye’de bu vakıf ve derneğe bağlı tüm pansiyonlar ve evler araştırılmış mıdır? Bu kurumlarda geçmişten bugüne ve araştırmalarınıza istinaden başka çocuklara da taciz veya tecavüz edildiği bilgisine ulaşılmış mıdır? Kaç çocukla ilgili bilgilere ulaşılmıştır?

 

  1. Eğitim kurumlarında gerçekleşen cinsel istismar suçları yalnızca şahsi değildir, kurumsal sorumluluk da bulunmaktadır. Bu vakıfa bağlı eğitimci, yönetici, idari personel dâhil olmak üzere çalışan kişiler hangi kriterler gözetilerek işe alınmaktadır? Önergeye konu öğretmen gibi başka çalışanların olup olmadığı araştırılmış mıdır?

 

  1. 2002’den bu yana Türkiye’de Bakanlığınıza bağlı kaç özel kuruma cinsel istismar suçlaması ile soruşturma açılmıştır? 

 

  1. 2002’den bu yana Bakanlığınıza bağlı resmi veya özel kurumda çalışan kaç personele (öğretmen, idareci, memur) cinsel istismar suçundan dava açılmıştır? Bu personellerin mensup olduğu sendika bilgileri nelerdir?

 

  1. Bugüne kadar Bakanlığınıza bağlı resmi veya özel kurumlarda kaç çocuk cinsel istismara maruz kalmıştır? Kız, erkek; yaş grubu, sınıf düzeyi ve hangi kentlerde gerçekleşmiştir?
Editör: Haber Merkezi