TUGAY CAN / İZ GAZETE - Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin taşınma sürecine ilişkin tartışma durmak bilmiyor.

Konuya ilişkin son olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yapılan açıklama ile Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Kültürpark A-B-C hollerinde eğitim vermesi noktasında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile anlaşma sağlandığı belirtilmişti. Ancak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından yapılan açıklamayı yalanladı.

Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından yapılan ve Kültürpark Platformu’nun da tepki gösterdiği açıklama ise İzmir Büyükşehir Belediye eski Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun İZFAŞ konusunda aldığı kararı akıllara getirdi. Kocaoğlu’nun STK’ların yoğun tepkisine rağmen Kültürpark’ta bulunan İZFAŞ binasını özel Tınaztepe Üniversitesi’ne tahsisine yönelik kararı 31 Mart yerel seçimlerinin ardından göreve gelen Tunç Soyer bozmuştu.

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Nükhet Hotar’ın 16 Temmuz Salı günü bir araya gelmesi bekleniyor.

‘KÜLTÜRPARK’IN GELECEĞİ İZMİR BULUŞMALARI SÜRECİYLE BELİRLENECEK’

Soyer, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama ile “Medyada yer alan DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nin geçici bir süre için Kültürpark'a taşınacağı haberleri doğru değildir. Bu konuyla ilgili DEÜ'nden kimseyle görüşmedim, bir onay da vermiş değilim. Kültürpark'ın geleceği ‘İzmir Buluşmaları’ süreciyle belirlenecek” ifadelerini kullanmıştı.

İzmir kamuoyunu uzunca bir süredir meşgul eden, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde soru önergeleri, Rektörlük’ten ve muhalefet partilerinin Milletvekilleri’nden gelen açıklamalarla sık sık gündeme ‘Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ dosyasını derledik.

NE OLMUŞTU?

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü tarafından alınan kararla Dokuz Eylül Üniversitesi’nin Balçova’da eğitim veren Güzel Sanatlar Fakültesi’nin ana kampüsün bulunduğu Tınaztepe’ye taşınması yönünde karar alınmıştı.

Alınan karara başta Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri ve öğretim görevlileri tepki göstermiş, konuya ilişkin tepkiler İzmir kamuoyunu uzunca bir süre meşgul etmişti.

MEZNUNİYET TÖRENİ’NDE DEKANA TEPKİ

Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin Üniversite yönetimine yönelik en ses getiren protestosu ise 28 Haziran Cuma günü gerçekleştirdi. Öğrenciler gerçekleşen mezuniyet töreninde konuşma yapmak üzere kürsüye gelen Dekan Hacı Yakup Öztuna’ya sırtlarını dönerek tepki göstermişlerdi. Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin bu eylemi İzmir kamuoyunda uzunca bir süre konuşulmuştu.

SOYER: ‘BİNANIN DEPREME DAYANIKLILIĞINI ARTIRMAK İÇİN HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ’

Tartışmaların sürdüğü bu noktada bir hamle de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Tunç Soyer’den geldi. Soyer, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’ne dilekçe göndererek Güzel Sanatlar Fakültesi binasının depreme dayanıklılığı noktasında her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi.

Soyer yaptığı açıklamada “Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi binasının taşınmasını önlemek amacıyla tarafıma yaptıkları yazılı çağrı sonrasında üniversite rektörlüğüne bir dilekçe gönderdim. Binanın depreme dayanıklılığını arttırmak için her türlü desteğe hazırız” ifadelerini kullandı.

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

Konuya ilişkin Halkların Demokratik Partisi İzmir Milletvekili Murat Çepni’nin yanı sıra Cumhuriyet Halk Partili Mahir Polat’ta konuya ilişkin açıklama yaptı. Polat, “Öğrencilerimizin geleceğinin bir grup rantçıya peşkeş çekilmesine müsaade etmeyeceğiz" ifadelerine Dokuz Eylül Üniversitesi yönetiminden yanıt gelmişti.

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü Polat’a verdiği yanıtta ise “Siyasi bir partinin milletvekili olan bir kişinin büyük bir sorumsuzluk örneği göstererek kurumumuzu temsil eden Rektörlük Makamını ve üniversite yönetimini, ‘rantçılara peşkeş çekecek insanlar’ olarak suçlaması, akla ve mantığa uygun değildir. Üstelik, birçok mensubumuzun üniversite yönetimimizi haklı bulduğunu beyan etmesine karşın; kim olduğu belli olmayan kaynaklara atıf yapılarak bu karalamada bulunulması, düşüncesiz bir tavrın göstergesidir” açıklamasında bulunmuştu.

‘TEKRAR EDİYORUM RANTÇI VE PEŞKEŞÇİSİNİZ’

CHP’li Polat ise Meclis’te konuya ilişkin verdiği soru önergesi verdiğini belirterek şu açıklamada bulunmuştu:

“Siyasi rant uğruna milyonlarca lira para harcanarak yapılan yeni rektörlük binasına siz geçin, öğrenciler Alsancak’ta bulunan eski rektörlük binasında eğitimlerine devam etsinler. Ancak siz bunu sağlayamazsınız çünkü tekrar ediyorum rantçı ve peşkeşcisiniz”

‘DEPREM RAPORU ÜNİVERSİTE’NİN İNŞAAT FAKÜLTESİ TARAFINDAN HAZIRLANDI’

Öte yandan konuya ilişkin olarak konuşan Halkların Demokratik Partisi İzmir Milletvekili Murat Çepni, Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından öne sürülen ve Balçova’da bulunan DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nin depreme dayanıksız olduğu yönündeki raporun Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından hazırlandığını söyledi.

Çepni, verdiği soru önergesinde ayrıca “Narlıdere’deki yerleşkenin depreme dayanıklılığı olmadığına dair raporu Üniversitenin İnşaat Fakültesi Bölümü hazırlamıştır. TMMOB ile işbirliği yapılıp, bağımsız kurum tarafından Fakülte bünyesinde hangi yapıların deprem riski taşıdığı tespit edilmiş midir?” diye sordu.

TMMOB tarafından yapılan açıklama ile okulla ilgili yapılacak çalışmalarda TMMOB’un teknik birikimleriyle sürece destek veremeye hazır olduğu belirtildi. TMMOB tarafından yapılan açıklamada, DEÜ Rektörlüğü süreci şeffaf ve katılımcı bir şekilde yürütmeye davet edildi.

ÖĞRETİM ÜYELERİNE ‘ÇUVAL’

Öte yandan Temmuz ayının başında Dokuz Eylül Üniversitesi idari personeline Rektörlük tarafından ‘Hazırlanmaya başlayın, pazartesi günü Tınaztepe’de işe başlıyorsunuz’ denildiği bilgisine ulaşılmış, bunu izleyen süreç içerisinde de Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Hacı Yakup Öztuna, öğretim üyelerine eşyalarını taşıması için çuval göndermişti.

REKTÖRLÜKTEN AÇIKLAMA

Sürece ilişkin kritik açıklamalardan biri de Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Sekreteri Saip Tiryakioğlu’ndan geldi. Tiryakioğlu yaptığı açıklamada “Güzel Sanatlar Fakültesi ile Devlet Konservatuvarı binalarında gerçekleştirilecek çalışmalar nedeniyle eğitime ve bilimsel faaliyetlerin aksamaması amacıyla geçici süre ile kullanılabilecek alternatif yapı stokları hakkında görüşülmüştür. Tarihi Havagazı Fabrikası, Elektrik Fabrikası ve Tekel binaları üniversitemiz tarafından geçici süreliğine kullanılabilecek alternatif yapılar olarak ifade edilmiş, karşılıklı görüşmeler neticesinde Kültürpark A-B-C hollerinin tarafımıza geçici süreliğine tahsisi söz konusu olabileceği ve konunun Büyükşehir Belediye Başkanı’na iletileceği ifade edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca “İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ile Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Sekreteri olarak gerçekleştirdiğimiz ikinci görüşmede ise konunun İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile paylaşıldığı Kültürpark'ta ilgili alanın geçici süreliğine tarafımıza tahsis edileceği ifade edilmiştir” denildi.

KÜLTÜRPARK PLATFORMU’DAN TEPKİ…

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yapılan ve Güzel Sanatlar Fakültesi’nin geçici olarak Kültürpark A-B-C hollerini kullanacağını açıklamasının ardından Kültürpark Platformu da konuya ilişkin bir açıklama gerçekleştirmişti.

Sürecin oldu bittiye getirilmesine karşı boyun eğmeyeceklerini dile getiren Kültürpark Platformu yaptığı açıklama ile “Kültürpark’ın geçici ya da kalıcı olarak bir binasının ya da bir bölümünün herhangi bir üniversiteye tahsis edilmesi, örgün eğitim faaliyetlerine ayrılması platformumuzun benimsediği, bilim dünyasının ve duyarlı kentlilerin üzerinde uzlaştığı bir çok ilkeyle çelişmekte, Kültürpark’ın bugününü ve yarınını tehdit eden bir önermedir” ifadelerine yer verdi.

İZFAŞ SÜRECİNİ HATIRLATTI

Öte yandan benzer bir süreç ise İzmir Büyükşehir Belediye eski Başkanı Aziz Kocaoğlu döneminde yaşanmıştı. Kocaoğlu, başta Kültürpark Platformu olmak üzere tüm oda ve STK’ların olumsuz görüşlerine rağmen Kültürpark’ta bulunan İZFAŞ binasını özel Tınaztepe Üniversitesi’ne tahsis etme kararı almıştı. Tahsis kararı 31 Mart yerel seçimlerinin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Tunç Soyer tarafından iptal edilmişti.

SOYER YALANLADI

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’nün sürece ilişkin açıklamasını yalanlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama ile “Medyada yer alan DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nin geçici bir süre için Kültürpark'a taşınacağı haberleri doğru değildir. Bu konuyla ilgili DEÜ'nden kimseyle görüşmedim, bir onay da vermiş değilim. Kültürpark'ın geleceği ‘İzmir Buluşmaları’ süreciyle belirlenecek” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi