Manisa Soma’da yaşanan ve 301 madencinin vefat ettiği maden faciası sonrasında çalıştıkları işyerinden çıkarılan Bağımsız Maden-İş Sendikası’na üye 60 işçi mahkeme kararlarına rağmen tazminatlarını alamadıkları gerekçesiyle Ankara’ya doğru ‘301’ kilometrelik bir yürüyüş başlatmıştı. Ancak işçilerin yürüyüşleri iktidar tarafından engellenmeye çalışılmıştı. HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü konuyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Anayasa'nın 34. Maddesindeki ‘Herkes önceden, izin almadan silahsız ve saldırısız toplantı, gösteri ve yürüyüş yapma hakkına sahiptir’ hükmünü hatırlatan Kemalbay, “Her gün, Anayasayla güvence altına alınmış haklar çiğnenerek hukuksuzluk baş tacı edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti fiiliyatta Anayasasız ve hukuksuz keyfi bir parti devletine dönüşmüştür.” dedi.

HDP’li Kemalbay, Bakan Soylu’ya, “Maden işçilerinin anayasal haklarını kullanmaları, yasal, meşru yol ve yöntemlerle haklarını istemeleri kimin güvenliğini tehlikeye atıyor? Bakanlığınız ve valilik yüzlerce maden işçisinin göz göre göre ölmesine sebep olan ve geride kalanların kazanılmış haklarını gasp eden patronların çıkarlarını mı koruyor? İşçilerin gasp edilen haklarını araması, suç olarak mı görülüyor?” sorularını sordu.

Editör: Haber Merkezi