Cengiz Aldemir/ANKARA - Vatandaşın sorunlarını gidermenin hayati önem taşıdığını ve sosyal devlet anlayışının gereği olduğunun altını çizen Dervişoğlu, 450 günlük sürenin 150 güne indirilmesi ile gelirlerini kaybetmek üzere olan çalışanların çok daha büyük bir bölümü bu ödenekten faydalandırılarak gelirsiz kalmamaları sağlanabilecektir.

Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerden dolayı İşsizlik Sigortası Kanununda değişiklik yapılmasını isteyen İYİ Parti İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, “işyerlerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması veya işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere kısa çalışma yapılabilir.” denilmek suretiyle kısa çalışma yaptırılabilecek haller genel ekonomik, sektörel ve bölgesel kriz ya da zorlayıcı sebeplerle sınırlanmıştır” dedi.

İŞÇİYE 3 AY DESTEK

Kısa Çalışma ve Çalışma Ödeneği Hakkındaki yönetmeliğinde değişikliğe gidilmesini önemine değinen Dervişoğlu, bunun dışında kısa çalışma yapılmasının başka bir koşulunun da, işveren talebinin Türkiye İş Kurumu tarafından da uygun bulması gerektiğini belirtti. Dervişoğlu, Kısa Çalışma Ödeneği ile kriz gibi süreçlerde, işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere işçilere çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlanmasının amaçlandığını kaydetti.

MEVCUT KANUN ENGEL

Kısa çalışmaya tabi tutulan işçinin çalışma süre ve prim ödeme şartlarının sağlamış olması gerektiğini söyleyen Dervişoğlu, mevcut kanunun milyonlarca işçinin ‘Kısa Çalışma Ödeneği’ almasına engel teşkil ettiğini ve toplumun geniş kesiminde mağduriyete sebep olduğunu vurguladı. Dervişoğlu, “ Bu sebeple son 3 yıl içinde 450 gün prim ödeme şartının esnetilerek 150 güne indirilmesi gerekmektedir. Covid-19 salgının çalışanlar üzerinde oluşturabileceği ekonomik daralmayı gidererek kamu aracılığı ile gelir desteğinin sağlanması faydalı olacaktır. Aksi takdirde milyonlarca vatandaşımız gelirlerinden yoksun bir şekilde bu salgınla mücadele etmek zorunda kalacak ve mağduriyetleri daha da artacaktır “ uyarısında bulundu.

İŞÇİ ÇIKARILMAMALI
Dervişoğlu meclis başkanlığına sunduğu teklifinde, şu bilgilere yer verilerek; “ 30/6/2020 tarihine kadar geçerli olmak üzere, işçinin kısa çalışma ödeneğini kazanabilmesi için öngörülen hizmet akdinin feshi hariç işsizlik sigortası hak etme koşullarını yerine getirmesi hükmü, kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yıl içinde 150 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödenmiş olması şeklinde uygulanır. Bu koşulu taşımayanlar, kısa çalışma süresini geçmemek üzere son işsizlik ödeneği hak sahipliğinden kalan süre kadar kısa çalışma ödeneğinden yararlanmaya devam eder.
Bu madde kapsamında kısa çalışma uygulamasından yararlanabilmek için, iş yerinde kısa çalışma uygulanan dönemde işveren tarafından işçi çıkarılmaması gerekir” denildi,

Editör: Haber Merkezi