ÜMİT KARTAL/ İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine, Aksaray’da 29 Büyükşehir Belediye Başkanı’nın katıldığı toplantıyla ilgili, hükümetin yerel yönetimlerde makas değişikliği arayışını gözlemlediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte Bakanlar Kurulu’nun da Büyükşehir Belediye Başkanları’nı dinlediği ve kabine üyelerinin taleplerle ilgili notlar aldığı toplantıda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’in Ankara’da bekleyen ve uzun yıllardır onaylanmayan projelerinin yanı sıra ilçe belediyelerinin yaşadığı kaynak problemleriyle ilgili de sunum yaptı.

REFORM İHTİYACI

Tunç Soyer, Aksaray’da yaptığı sunumda; ilçe belediyelerinin mali sebeplerle iş yapamaz hale gelmesi nedeniyle Yerel Yönetim Reformuna ihtiyaç olduğunu vurguladı ve ilçe belediyeleriyle ilgili kaynak yaratılması ve geçmişten biriken borçların yapılandırılması ile ilgili talepleri iletti. Gazetemize konuşan Başkan Soyer, bu konulara olumlu yaklaşıldığını ve komisyon kurulduğunu aktardı.

‘MAKAS DEĞİŞİKLİĞİ’

Soyer, “Toplamda ne boyutta bir şey çıkar bilmiyorum, biraz da komisyonun çalışmasına bağlı. Ondan sonra da hükümetin bu duruma nasıl bakacağı önemli. Ne çıkacağını şu anda kestiremiyorum. Sadece şunu söyleyebilirim, bana sorarsanız, şu anda bir makas değişikliği yapıyorlar. Bundan kastım, yerel yönetimlerde başka bir yol tercih edecekler ve ilçe belediyelerini rahatlatacak yöntemler deneyecekler gibi gözüküyor” dedi.

AKP BÜYÜKŞEHİRLERİ KAYBEDİNCE…

2013 yılında, ‘Bütünşehir’ olarak bilinen yasa ile, belde belediyeleri kapatılmış, köyler mahalleye dönüştürülmüş, ilçe belediyelerinin yetkilerinin büyük çoğunluğu Büyükşehir Belediyelerine verilmişti. 31 Mart seçimlerinde;  başta Ankara ve İstanbul olmak üzere, Büyükşehirlerin tamamına yakınını muhalefet partileri kazanınca, AKP’nin geçmişte yaptığı bu yasal değişiklik,  kendi belediyelerinin elini kolunu bağlar duruma geldi. Şimdi konuşulan konu şu: Büyükşehirleri kaybeden AKP, zorda kaldığı için yeniden eski sisteme dönecek mi?

BEKLEYEN PROJELER

Tunç Soyer, toplantıya hazırlıklı gittiklerini ve ilgili bakanlara İzmir’in bekleyen projelerini aktardıklarını söyledi. Başkan Soyer’in Aksaray’da anlattığı projeler şunlar: Çiğli Tramvayı, Bostanlı Balıkçı Barınağı, Çamlı Barajı, Halkapınar-Otogar Metrosu, Elektrik Fabrikası, İzmir Ulaşım Merkezi’ndeki ambulanslarla ilgili sinyalizasyon sorunu.

Editör: Haber Merkezi