TUGAY CAN / İZGAZETE - 24 Haziran seçimlerinin ardından Cumhuriyet Halk Partisi’nde kurultay tartışmaları baş göstermiş, ardından bir sonuç alınamamıştı.

Konuyla ilgili dün sıcak bir gelişme yaşandı. Muharrem İnce’nin Genel Başkanlık koltuğuna oturmasını isteyen partililer olağanüstü kurultay için noter aracılığıyla imza toplamaya başladı.

İzmir’de ise ilk imzalar milletvekili aday listelerine giremeyen Cumhuriyet Halk Partisi İzmir eski İl Başkanı Asuman Ali Güven, CHP Bornova İlçe eski Başkanı Nevzat Kavalar, CHP İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hatice Tatlı, CHP Kemalpaşa İlçe Başkanı Mehmet Ayçil’den gelmişti.

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanları, konunun parti içi bir mesele olduğuna dikkat çektiler.İşte İlçe Başkanlarının açıklamaları;

“SÜRECİ BEKLEYİP GÖRECEĞİZ”

CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, “Konuyla ilgili çok fazla konuştuk. Şu anda hayırlı olsun demekten, süreci izlemekten başka durum yok.” Gruşçu sözlerini şöyle sürdürdü;

“Genel başkanla ilgili birtakım konuların, sosyal medya ve basın önünde konuşuluyor olması doğru değil. Biz Konak İlçe Örgütü olarak bu konuda üstümüze düşen görevi ilk günden bu yana yaptık. Bundan sonra süreci izleyip göreceğiz. Elbette yerel seçimlerin yaklaştığı bir süreçte bu konuda çok fazla tartışmak yersiz. Süreci bekleyip göreceğiz.”

“40 YILDIR ADAY OLMADIKLARI KOLTUK KALMADI”

Bayraklı’da kurultay delegesi olmadığını belirten CHP Bayraklı İlçe Başkanı Cemalettin Alper, “Biz ilk günden bu yana aynı tavırdayız. Genel başkanın yanındayız. Seçimle gelenin seçimle gitmesi gerektiğini savunuyoruz. Değişim isteyen arkadaşlarımızın 40 yıldır aday olmadığı koltuk kalmadı. Önce kendi görevlerinden istifa etsinler. Genel başkan başarısızsa, ben istifa ederim sonra Genel Başkan istifa etsin.” dedi. Olağanüstü Kurultay için imza veren arkadaşlarına da seslenen Alper, “Önce onurlu bir şekilde bulunduğu görevden istifa etsinler, ardından Genel Başkanı istifaya çağırsınlar.” ifadelerini kullandı.

“İMZACI ARKADAŞLARIMIZIN BİR KIRGINLIKLARI VARSA…”

CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Uğur Yıldırım, Kurultay tartışmalarının partiye zarar verdiğini dile getirdi. Yapısal sorunların ilerleyen günlerde tartışılabilir olduğunu söyleyen Yıldırım, “Yerel seçimlere odaklanmamız gerektiği bir ortamda kurultay gereksiz.” dedi. Yıldırım sözlerini şöyle tamamladı;

“Cumhuriyet Halk Partisi ideoloji ve misyon partisidir. Kişisel hırslarımızı bir kenara bırakarak siyaset yapmalıyız. İmzacı arkadaşlarımızın herhangi bir konuda kırgınlıkları varsa bunlar da giderilir.”

“HER BİR CHP’Lİ ŞAPKASINI ÖNÜNE KOYUP DÜŞÜNMELİ”

Süreci dışarıdan izlediklerini ifade eden CHP Buca İlçe Başkanı Kasım Akdağ, “Kurultay delegesi değilim. Ancak tek temennimiz bu sürecin partiye zarar vermemesidir. Sosyal medyada genel başkanımızın aleyhinde paylaşımlar yapılıyor. Bu tartışmaların aile içinde kalmasını isteriz. Bu süreç partiye zarar veriyor. Bundan sonra kim başkan olursa partiye kim başkan olursa, bir kırgın taraf olacak gibi bir hava estiriliyor.” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu tip meseleleri aşmış bir olduğunun altını çizen Akdağ, “ Bu nedenle tüm bunları geride bırakıp önümüze, yerel seçimlere bakmamız en doğrusu. İmza veren arkadaşların kendi takdiri ancak umarım onlar da benim gibi düşünüyordur.” diye konuştu.

Başarı hepimizin ortak hedefi olmak durumunda.” diyen Akdağ sözlerini şöyle tamamladı;

“Genel başkan ya da Genel başkan Yardımcısı… Sıradan partiliden tutun, Belediye Başkanlarımız, milletvekillerimiz, her bir Cumhuriyet Halk Partili şapkasını önüne koyup düşünmek zorunda. Seçimde eğer bir başarısızlık varsa bu tek bir kişinin üstüne yıkılmamalı, herkes kendisine nerede hata yaptığını sormalı. Buca olarak sürecin, partiye zarar vermeden sonuçlanmasını umut ediyoruz. “

“REKLAM YAPMAYA GEREK YOK”

Gelinen noktada yerel seçimlere odaklandıklarını belirten CHP Narlıdere İlçe Başkanı Şahin Fırat, Kurultay tartışmalarını doğru bulmadığını ifade etti. Fırat, “Değişim olacaksa yerel seçimlerin ardından olmalıdır. Parti önümüzdeki seçimlere odaklanmalıdır” dedi. Parti içi bir mesele olan kurultayın kamuoyu önünde tartışılmasının doğru olmadığını savunan Fırat, “Parti içinde ki konuların parti içerisinde kalmasında yarar var. Bu sorun partinin iç sorunu.” diye konuştu.

İmzacılarla ilgili de konuşan Fırat, “İmza toplamak en doğal haklarıdır. Herkesin kendi bileceği iştir. Ancak bu meselelerin dışarıda konuşulması doğru değil. Notere gidip imzanı atarsın. Fotoğraflar çektirmeye, reklam yapmaya gerek yok. Bunlar doğru şeyler değil 4 ay önce bir kurultay gerçekleştirdik, dolayısıyla kurultayı doğru bulmuyoruz.” şeklinde ifadelere yer verdi.

“İNCE VE KILIÇDAROĞLU BİRLİKTE HAREKET ETMELİYDİ”

“Sürecin bu kadar tartışılmasını doğru bulmuyorum.” diyen CHP Selçuk İlçe Başkanı Merve Çalışkan ise Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce’nin birlikte hareket ederek bu sorunu en başında çözmesi gerektiğini savundu. Çalışkan ayrıca, olağanüstü kongre için imza vermeyeceğini de belirtti.

Selçuk’ta yerel seçim çalışmalarına başladıkların da kaydeden Çalışkan, Yerel seçimlerin öncesinde kurultay tartışmalarını doğru bulmuyoruz.” dedi.

“BÖYLE BİR ORTAMDA YAPILAN KURULTAY YEREL SEÇİMLERE ZARAR VERİR”

CHP Bayındır İlçe Başkanı Hüseyin Behzat Aydilek, “Bizler sosyal demokrat partinin mensubuyuz. Sosyal demokrat partilerde değişim dönüşüm partinin yapısında vardır. Ancak bu meselede zamanlama önemlidir. Bayındır İlçe Başkanı ve İlçe örgütü olarak yerel seçimler öncesinde böyle bir değişim gerekli olmadığını düşünüyoruz. Yerel seçimlerin ardından delege kurultay için imza toplarsa değişimden bahsedebiliriz.” dedi.

İzmir’den imza atan isimleri de değerlendiren Aydilek, “Arkadaşlar benimle aynı fikirde olmayabilir, bu onların kararıdır. Ancak böyle bir ortamda yapılacak kurultayın yerel seçimlerde partiye zarar vereceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

“DEĞİŞİM OLACAKSA VAKTİNDE OLMALI”

CHP Balçova İlçe Başkanı Aygül Eryılmaz “Hayırlısı olsun ama ben doğru bulmuyorum. O nedenle de imza vermedim. Değişim olacaksa vaktinde olmalı. Daha 6 ay önce kurultay yaptık. Ola ki yerel seçimde bir başarısızlık yaşadık yine mi kurultay yapacağız. Demokrasi’den bahsediyorsak, kurultayın da bir zamanı var” diye konuştu.

“KILIÇDAROĞLU BAŞIMIZIN TACIDIR”

Olağanüstü Kurultay için imza verdiğini ifade eden CHP Kemalpaşa İlçe Başkanı Mehmet Ayçil ise, “Bu siyasi ortamda, parti içi sorundur. Genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu başımızın tacıdır. Ancak partinin önünün açılması gerekiyor. Partinin önünü açmak için umarım delege kararını verir.” ifadelerini kullandı.

“Başlarda yerel seçim öncesi kurultay yapılmasını doğru bulmamıştım” diyen Ayçil, “Ancak Genel seçim 50 gün sürdü. Biz kurultayı 45 günde hallederiz. Ardından yerel seçimlere hazırlanmak için önümüzde uzunca bir süre kalıyor.” diye konuştu.

“UMARIM SÜREÇ PARTİYE ZARAR VERMEZ”

CHP Tire İlçe Başkanı Hakan Şenoyar, İl Başkanlığının aldığı kararın arkasında Partinin toparlanması için yerel seçimlere iyi hazırlanabilmesi için kurultay tartışması yapmanın bir anlamı yoktur. Ancak biz zamansız bir seçimin partiye zarar vereceğini düşünüyoruz.” dedi. İmzacı arkadaşlarla ilgili de konuşan Şenoyar, “Tabi ki bu onların en doğal haklarıdır, umarım süreç partiye zarar vermez.” şeklinde konuştu.

"HERKESİN SÖZÜNDE DURMASI GEREKİYOR"

CHP Dikili İlçe Başkanı İsmail Hakkı Şener, ise kısa bir demeç vererek. “Gereği neyse yapılacaktır. Herkesin özünde sözünde durması gerekiyor.” dedi.

"İL ÖRGÜTÜNÜN YANINDAYIZ"

Kurultay tartılmalarını erken ve yersiz olarak nitelendiren CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Kazım Çam İl Örgütünün verdiği kararın yanında olduklarını ifade etti. Çam, “Partimizi sosyal medyada ve basında bu şekilde tartışılmasını doğru bulmuyorum.” dedi. Olağanüstü Kurultay için İzmir’den imza veren isimler için de konuşan Çam “Kimsenin görüşüne karışamayız, kendilerine saygı duyarım.” diye konuştu.

“GENEL BAŞKAN SORUNUMUZ YOK”

CHP Seferihisar İlçe Başkanı İsmail Yetişkin, “Genel başkan ile ilgili bir sorunumuz yok. başkan elinden geleni yaptı. 15 vekili iyi partiye gönderdi, adalet yürüyüşünden binlerce insan arkasında takıldı. Kendine rakip olan Muharrem İnce’yi aday gösterdi.” diye konuştu.

Yetişkin sözlerini şöyle sürdürdü;

“Partinin yeni bir şeyler üretmesi gerekiyor. Genel başkan değişsin deniyor. Bundan önce Deniz Baykal vardı. Bunun için ilk önce iktidar olmamız lazım. Yerel seçimlere odaklanmamız lazım. İnsanlara örnek belediyeciliği göstermeliyiz.”

“MESELE ÖRGÜTÜN İÇ MESELESİDİR”

CHP Karaburun İlçe Başkanı Bülent Çumçum, “Seçime kadar hep birlikte örgütle beraber yerel seçimlere hazırlanmak istiyoruz. Oy potansiyelimizin düştüğü ve arttığı yerleri araştırmalıyız. Bu hazırlıklar polemik malzemesi yapılmadan, kimse dışarıda bırakılmadan hazırlanmalı.” şeklinde konuştu.

Çumçum Olağanüstü Kurultay tartışmaları için ise İl Başkanı’nın yaptığı açıklamaya katıldığını yineledi. Çumçum, “Bu mesele örgütün iç meselesidir.” dedi.

“TOPLANACAKSA BİR AN EVVEL TOPLANMALI”

Kurultay delegesi olmadığını belirten CHP Kiraz İlçe Başkanı İsmet Korkmaz, “Bu sürecin sonunda çoğunluk ne isterse o olacak. Şu anda Olağanüstü Kurultay çağrısı yapanların yeterli imzaya ulaşıp ulaşmayacakları bile belli değil. Önümüzde yerel seçimler var. Şayet kurultay toplanacaksa bir an önce toplanmalı, yoksa parti çok büyük zarar görür. Tabanda da birtakım kutuplaşmalar olabilir.” diye konuştu.

Partinin bu şekilde kamuoyunun o tartışılması partiye zarar verdiğini ifade eden konuştu CHP Çiğli İlçe Başkanı Utku Gümrükçü ise “Bu sürecin bir an önce, sonlandırılması gerekmektedir.” diye konuştu.

Bir danışma kurulu oluşturulduktan, örgüt olarak bir karar vereceklerini ifade eden Beydağ İlçe Başkanı Feridun Yılmazlar, yerel seçim hazırlıklarına da başladıklarını, bu kapsamda teşekkür ziyaretlerine çıktıklarını kaydetti.

“ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE NETLEŞECEKTİR”

Öte yandan görüş vermekten kaçınan CHP Menemen İlçe Başkanı Hürol Taklak Görüşümüz ilerideki günlerde netleşecektir ifadelerini kullanandı.

Ayrıca CHP Karabağlar İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız, Torbalı İlçe Başkanı İsmail Uygur ve Menderes İlçe Başkanı Ahmet Parla konuyla ilgili görüş vermekten kaçındılar.

.