ÖZLEM KARA/ İZ GAZETE 24 Haziran seçimlerinde, Hakkari’den Demokratik Toplum Kongresi Milletvekili seçilen Leyla Güven’in geçen yıl milletvekilliliği düşürüldü. Leyla Güven hakkında devam  eden davada 22 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Kararın ardından Güven, evinden gözaltına alınarak tutuklandı. Buna tepki olarak  Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

'İKTİDAR TOPLUMU NEFESSİZ BIRAKMAK İSTEMEKTEDİR'

Basın açıklamasında konuşan HDP İzmir Eş Başkanı Besriye Tekgür, uzun süredir iktidarın HDP’ yönelik saldırı, gözaltı, tutuklama ve sindirme politikalarının devam ettiğini, Leyla Güven hakkında verilen bu kararın da hukuki değil, siyasi olduğunu belirtti. Tekgür sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Mevcut iktidar tarafından muhatap alınan ve resmi yazı ile meclise davet edilen sivil ve demokratik bir kurum olan DTK’yı hedef haline getirmek çözüm ve barış girişimlerine vurulmak istenen bir darbedir. İktidar bloğu demokratik siyaseti ve demokratik kurumları kriminalize etmek ve böylece toplumu nefessiz bırakmak istemektedir. Bilinmelidir ki bu yöntem defalarca denenmiş ve hiçbir zaman sonuç almamıştır. Halkların demokrasi ve barış mücadelesi bu topraklarda karşılığını bulmuş ve mücadele katlanarak devam etmiştir.”

'KADIN MÜCADELESİNİN ÖNCÜSÜ'

Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı ve Milletvekili Leyla Güven’in özgür kadın mücadelesinin öncüsü olduğunu ifade eden Tekgür, “Mücadelesi ile halkın gönlünde taht kurmuş bir onur abidesidir. Yargı bu kararla iktidarın siyasi çıkarları doğrultusunda hareket etmiştir. Bu karar halk nezdinde yok hükmündedir. Bu karar aynı zamanda barış, demokrasi ve bir arada yaşama iradesine vurulmuş bir darbedir” dedi.

'KAYBEDECEK OLAN SİZİN ÇÜRÜMÜŞ ERKEK EGEMEN İKTİDARINIZ OLACAKTIR'

Toplumda rıza görmeyen ve gitgide eriyen iktidar bloğunun başta HDP olmak üzere tüm muhalefet partilere saldırdığını belirten Tekgür, “Demokratik siyaset yapmak isteyen partiler ve kurumlar, özgür ve eşit yaşamak isteyen Kürtler, inanç özgürlüğünü savunan Aleviler, hak arayan emekçiler, cinsiyet eşitliğini savunan ve tacize, tecavüze karşı mücadele eden kadınlar, geleceğe umutla bakmak isteyen gençler, doğa katliamlarına karşı direnen ekolojistler iktidarın hedefindedir. Leyla Güven’in dediği gibi ‘hiçbir yere gitmiyoruz, bu ülke bizim ve siyaset yapmaya devam edeceğiz. Ama içerde ama dışarda. Hiçbir baskı ve gözaltı politikası bizi mücadelemizden alıkoymayacaktır. Çünkü bizler gücümüzü haklılığımızdan alıyoruz. Kaybedecek olan sizin çürümüş erkek egemen iktidarınız olacaktır. Buradan AKP-MHP ittifakına bir kez daha sesleniyoruz. Düşman gördüğünüz kadınlar, Kürtler ve toplumsal muhalefet bu ülkeye demokrasi ve özgürlük getirecektir. Siz gideceksiniz bizler kalacağız. İktidar saldırılarına devam ettikçe mücadele de büyüyecektir” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi