MİHRİCAN CANDEMİR/ İZ GAZETE- Avukat Ali Hıdır Uludağ, İZ Tv’de yayınlanan Doğan Beyazgül ile Özgür Yorum programına konuk oldu. Uludağ, Haziran seçimleri, cumhurbaşkanı adaylıkları ve ittifaklara dair önemli siyasi değerlendirmelerde bulundu. Altılı Masa, demokrasiyi ve insan haklarını önemsediği için ittifakı ‘Millet Masası’ olarak nitelendiren Uludağ, “Ancak bildiğiniz gibi Altılı Masa var ve ben Altılı Masa’yı Millet Masası olarak nitelendiriyorum. Çünkü demokrasiden, insan haklarından yana olan ve Türkiye’nin vizyonunu ve geleceğini oluşturmak isteyen altı liderden oluşuyor. Bir de yeni oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı var. Bu ittifak da demokrasiyi destekleyen ve Türkiye’nin bir yere gelmesini isteyen bir tavır içerisinde. O nedenle onların muhalefetini de önemli buluyorum. Ancak toplumun bütün kesimiyle kucaklaşan bir ittifak olan Altılı Masa ile hareket etmeleri kanaatindeyim” diye konuştu.

‘ÖNEMLİ BULUYORUM’

‘İkinci Yüzyıl’ inşasını ancak CHP ve Altılı Masa’nın gerçekleştirebileceğini de ifade etti. Uludağ, “20 yılda insan haklarından yoksun bir ülke yarattılar. İnsanları geçim, barınma, eğitim ve sağlık derdiyle baş başa bıraktılar. Ayrıca sosyal devlet anlayışını, demokrasiyi ve insanları ötelediler. Bu durumda ‘İkinci Yüzyıl Vizyonunu yaratacağız’ diyemezler. Yani insan hak ve özgürlüklerine ve demokrasiye inanmayan, kapsayıcı olmayan ve ekonomiyi bu hale getirmiş olan bir yapının İkinci Yüzyıl inşa etmesi mümkün değil. Altılı Masa’nın bu anlamda vizyonunu çok geniş ve değerli buluyorum. Çünkü Kemal Kılıçdaroğlu dünyayla rekabet edecek bir ekonomik sistem yaratmayı düşünüyor. Aynı zamanda İkinci Yüzyıl inşasında hukuk ve demokrasi alanında da çalışmalar yürütüyor. Sonuç olarak CHP ve Altılı Masa’nın İkinci Yüzyıl’ı inşa edebileceği görüşündeyim. Bu nedenle 3 Aralık’ta gerçekleşen Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamasını çok değerli ve önemli buluyorum” şeklinde konuştu.

‘HAZİRAN’I BEKLİYORUZ’

Mevcut ekonomik durumun sorumlusunun AKP iktidarı olduğuna dikkat çeken Uludağ, “Genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ne söylediyse halkın yararına ve iktidar da bu söylemleri gerçekleştirmek zorundaydı. Çünkü aksi takdirde 20 yılın faturasını AKP ağır ödemek durumunda kalacaktı. Kemal Bey’in vizyonuyla AKP yol almaya çalışıyor. Cumhurbaşkanı EYT’lilere 109 milyar lira harcama yapacağını söylüyor fakat her bir emeklinin cebine girecek olan miktarı söylemiyor. Sayın Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’ye farklı bir bakış açısı getireceğine ve Türkiye’nin hak ettiği yere geleceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı. Ayrıca mevcut ekonomik durumun sorumlusunun iktidar olduğunu söyleyen Uludağ, “Bence ne anketler ne de marketler halkın cebinden çıkanı veya cebine gireni belirlemez. Enflasyon karşısında halkın ne kadar zor durumda olduğu açık. Bu durumun sorumlusu olarak da marketleri görmek de yanlıştır. Yani ülkeyi bu duruma getiren mevcut iktidardır ve suçu başkasına yükleyerek bu durumdan da kaçamazlar. Halka gerçekleri söylemeleri ve erkenden seçime gitmeleri lazımdı. Şimdi ise seçim için haziran ayını bekliyoruz. Bu süreçte de olan halka oluyor” şeklinde konuştu.

‘BENİM ADAYIM KILIÇDAROĞLU’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimi çok kolay kazanabileceğini söyleyen Uludağ, “Benim gönlümdeki aday Sayın Kılıçdaroğlu’dur. Siyasi hayatı boyunca hukuk devletine, insan haklarına ve özgürlüklerine inanmış, birlikte yaşamı önemseyen bir siyaset anlayışı olduğu için kendisini değerli buluyorum. Bu açıdan baktığınız zaman birçok şeyi başarmış ve Altılı Masa’yı bir araya getirmiş, 11-12 tane büyükşehri kazanmış vizyonu geniş bir başkan var. Aynı zamanda iktidara yön veren bir bilgelik düzeyine sahip. Böyle bir liderin Türkiye’de cumhurbaşkanı adayı olması oldukça olasıdır. Ayrıca Kılıçdaroğlu siyaset açısından eleştirilmelidir. Etnik köken ve mezhep açısından eleştirilmemelidir. İnanıyorum ki Türk halkı birlikte yaşamayı önemseyen ve değer veren birisini cumhurbaşkanı adayı olarak görmek ister ve ona göre de oyunu kullanır” dedi.

‘HALK İZİN VERMEZ’

Seçim güvenliği hakkında konuşan Uludağ, sağlıklı seçimin olmasını ve herkesin kurallara uyması gerektiğini belirtti. Uludağ, “Sağlıklı seçim yapmadığınız zaman halkın vicdanını elinden çalmış oluyorsunuz. İnsanların iradelerine ket vuracak bir hareket içerisine giremezsiniz. Aksi takdirde bu durumu vatandaşı, beni yok sayma olarak görürüm. Bugün vatandaşın oy kullanma hakkını yok sayan yarın yaşama hakkını da yok sayar. Sağlıksız ve güvencesiz seçime ne Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ne de halk izin vermeyecektir” ifadelerini kullandı.


 

Editör: Haber Merkezi