YAĞIZ BARUT / İZ GAZETE – Cumhuriyet Halk Partisi’nin İzmir’deki son ilçe kongresi olan CHP Çiğli İlçe Kongresi’nde delege ve konuk konuşmalarından sonra aday konuşmalarına geçildi. İki adayla gidilen kongrede, Erkan Akar ve Utku Gümrükçü’nün art arda yaptığı konuşmalar salonda coşkunun yükselmesini sağladı. Kürsüye beraber çıkan iki adaydan Erkan Akar, ilk konuşmayı Utku Gümrükçü’ye bıraktı.

“İşte örgüt işte başkan” sloganıyla konuşmasına başlayan Gümrükçü, Kemal Kılıçdaroğlu’nun doğum gününü kutlayıp, Deniz Baykal’a acil şifalar diledi.

İSİMLERİNİN ANLAMLARINI AÇIKLADI

Gümrükçü şöyle konuştu: “1981’de İzmir’de doğdum, iki öğretmenin oğluyum. Hem sizden hem de ailemden güç alıyorum. 12 Eylül karanlığının ortasında doğmuşum. Annem de babam da devrimci öğretmen. Meslekten men edilmişler, komşuları sayesinde bana bakmışlar. Ön adım Selim. Devrimci Yol’un Ege Bölge önde militanlarından Selim Martin, Mayıs’ta öldürüp, Ekim’de ben doğunca adını yaşatmak için Selim koymuşlar adımı. Diğer adımı da kazanmak için ‘zafer’ manasında Utku koymuşlar. Bu isimlere layık olmaya çalışacağım.”

“HOCAM AHMET TANER KIŞLALI”

“1997’de tencere tava eylemleri yapıyorduk. Uğur Mumcu’nun tabiriyle ‘Katiller demokrasisi, hırsızlar düzeni son bulsun’ diyorduk.  O dönem annemle beraber Ahmet Taner Kışlalı’yı dinlemeye gittim. O gün bugündür ben siyaset yapıyorum. 2001’de hocam Ahmet Taner Kışlalı’yı katlettiler. O gün ben bir söz verdim; ‘Katiller demokrasisi, hırsızlar düzeni yıkılacak, bu ülkede Mustafa Kemal’in aydınlığı kazanacak. Ben de bu işin içinde varım’ dedim, 20 yıldır koşuyorum.”

“ADAM SATMADIM, İNSAN AYIRMADIM”

“18 Yaşında geldiğim partide 2 hocam Ali Rıza Koçer ve Alaattin Yüksel bana toplum için fedakarlık yapmayı öğrettiniz, bu güne kadar size ihanet etmedim, bundan sonra da sizinle birlikte yürümeye devam edeceğim. Bu güne kadar bana her şeyi söylediler. Ben adam satmadım satmam, insan ayırmadım ayırmam, yolumdan dönmedim dönmem. Sizinle yürümeye devam edeceğim. “

“AYİNESİ İŞTİR KİŞİNİN…”

“Siyasetten nemalananlarının sonuna kadar karşısındayım. Önce ben diyenlerin sonuna kadar karşısındayım. Ne zaman bir ve birlikte olursak o zaman kazanacağız. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Siz beni biliyorsunuz ben sizi biliyorum. Sizden ricam, bu birlikteliği buradan çıktıktan sonra 2019’da Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanana kadar sürdürmeye var mısınız? Partinin oyunu bir arttırmak için çalışan herkesin elinden ve gözünden öpeceğim.”

BAŞINIZI ÖNE EĞDİRMEDİM

“15 yılda AKP’nin zulmüne birçok insan uğradı, ben de onlardan biriyim. Çakma Ergenekon kumpasıyla yıllarımı çaldılar. Bir gün olsun davamdan dönmedim, mahkemede de sizin başınızı öne eğdirmedim.”

“İZMİR’DE ÖRNEĞİ YOKTU”

“Ben ilçe başkanı olursam, geçmiş dönemde olduğu gibi, asla ve asla belediye başkanımızla kamuoyu önünde asla tartışmayacağım, buna sizin önünüzde söz veriyorum. 2015’te 26 mahallenin 26’sında ben ilçe başkanıyken Çiğli’nin tüm mahallelerinde CHP birinci parti çıktı. İzmir’de örneği yok. Seçilirsem yine aynısı olacak.

“DEMİRTAŞ NEDEN TUTUKLU?”

“Selahattin Demirtaş neden tutuklu? Terörle ilişkisi varsa bugüne kadar aklın neredeydi? Selahattin Bey dışarıda olsaydı Hayır’ın oyu en az 2 puan yukarıda olurdu. Gerçekleri söyledi diye Enis Berberoğlu’nu içeri attılar. Buradan Kemal Kılıçdaroğlu’na yürümeye çalışıyorlar. Sayın Genel Başkana yapılacak herhangi bir hamlede benimle birlikte Ankara’ya yürümeye var mısınız? Bu ülkede tek adam diktasını yıkıp demokrasiyi yeniden kuracak mıyız?”

“CHP FIRTINASI ESTİRECEĞİZ”

Bu partide yöneticilik yapmak kolay değil, zor görev. Buna talip olan Erkan arkadaşımızı da kutluyorum.  Bu parti savaş meydanlarında kuruldu, cumhuriyetçilerin, laiklerin, Mustafa Kemal Atatürk’lerin partisi. Bana görev verirseniz eğer, bana isim takmışlardı ‘Fırtına Başkan’ diye; Çiğli sokaklarında CHP fırtınası estireceğiz hep birlikte.

ŞARKI İLE TAMAMLADI

20 yıldır Çiğli’yi tanıyorum. Ben Çiğli’nin dava adamıyım. Mustafa Kemal’in yoldaşı, Yunus Emre’nin kardeşiyim. Benimle bu kutlu yolda birlikte yürümeye var mısınız? Sonuna kadar gitmeye var mısınız? Alnınızı hiç eğdirmedim, eğdirmeyeceğim. Buradan gerektiğinde Ankara’ya kadar, yetmedi Suriye’ye kadar, Ortadoğu’ya ve dünyaya barışı getirmeye hep birlikte yürüyeceğiz. Çiğli 72 milletten insan barındırıyor, gücü buradan geliyor. Çiğli’den Erdoğan’ın karşısındaki adaya yüzde 80 çıkarmaya, İzmir’i yüzde 70’e çıkarmaya var mısınız? diye sordu. Varız cevabı alınca ‘Yürüyelim arkadaşlar şarkısını başlattı. Salon hep birlikte şarkıyı söyledi.

“TEMİZ ADAM, ERKAN BAŞKAN”

Gümrükçü’den sonra kürsüye çıkan diğer başkan adayı Erkan Akar da tonu yüksek bir konuşma yaptı. “Temiz adam, Erkan Başkan” sloganlarıyla kürsüye çıkan Erkan Akar konuşmasına,  “Sizi devrimci duygularımla selamlıyorum” sözleriyle başladı. Akar şunları söyledi:

“ATATÜRK’ÜN SAMSUN’A ÇIIKTIĞI YAŞTAYIM”

“Bugün kongremizde 2019’da halkın iktidarını kuracak, bir olacak, diri olacak örgütün temellerini kuruyoruz. 38 yaşında Samsun’a çıkıp Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Mustafa Kemal’in yaşındayım. Bir işçi, emekçiyim. Yatlarım, katlarım yok, ticarethanem yok, zengin biri değilim ama sokakta devrimci mücadeleyle yürüyecek kadar zengin bir yüreğe sahibim. 69 yaşında Genel başkanımız ‘Hak, hukuk, adalet’ diye yürüyor da biz susuyorsak bizlere yazıklar olsun arkadaşlar. Sonuna kadar genel başkanımızla yürüyeceğiz ve AKP faşizmine son vereceğiz, buna inanın.”

“AKP’NİN VADESİ DOLDU”

“Genel başkanımıza yapılan tehditler bize sökmez, bunları çok gördük. Pir Sultan Abdal’ın dediği gibi ‘Dönen dönsün, ben dönmezem yolumdan’.  AKP iktidarının vadesinin dolduğu açıktır. Birlik ve beraberliğimizi koruyup hayır bloğundaki arkadaşlarımızı CHP’ye oy vermeye ikna edecek güçteyiz. 2019 seçimi var olma, özgürlük mücadelesidir. Yarınlara daha özgür bir şekilde yürüyebilmenin mücadelesidir. Gelin bu davaya el verin, destek verin. “

“KİMSENİN ADAMI OLMADAN…”

“Çıktığımız bu yolda bizleri anlayamayan, yarı yolda bırakan yoldaşlarımız olabilir. Biz Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının kurduğu CHP’yi kurmaya ant içtik ve bu yolda ilerleyeceğiz. Kimsenin adamı olmadan yürüyeceğiz. Kimseye biat etmeden ilerleyeceğiz.  CHP’ye oy kazandırmanın tek yolu sokaktan geçiyor arkadaşlar ve biz o sokağın içindeyiz. Bize görev verirseniz öncelikle 12 bin üye arkadaşımızla buluşacağız. Birebir ev toplantıları, sokak toplantıları ve kahve toplantılarıyla Çiğlili hemşerilerimizle buluşmayı başaracağız.”

“GÜMRÜKÇÜ İLE GÖNÜL GÖNÜLE”

“Biz değerli başkanım Selim Utku Gümrükçü ile el ele, gönül gönüle yürek yüreğeyiz. Biz bu yola anamızın ak sütü gibi tertemiz ve bembeyaz çıktım. Ben beyazım, beyaz leke kabul etmez. Dün de bugün de yarın da gösterir. Son günlerde bir takım yanlış algılar oldu.”

EŞİNE TEŞEKKÜR ETTİ

Akar konuşmasını “Yaşasın devrim ve sosyalizm, yaşasın CHP, yaşasın halkların ve renklerin kardeşliği” sloganlarıyla tamamladı. Akar ayrıca, Nazım Hikmet’in ‘Akın var güneşe akın’ şiirini okudu. Akar, manevi desteği için eşine de teşekkür etti.  Akar kürsüden İzmir Marşı eşliğinde ve “Durma ilerle örgüt seninle” sloganlarıyla indi.

Editör: Haber Merkezi