Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Belediye İş Sendikası arasında 5 bin 250 işçiye yüzde 35-40 zam sağlayacak Toplu İş Sözleşmesi (TİS) Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. İmza töreni; Belediye İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul, CHP Genel Başkan Yardımcıları, Parti Meclisi (PM) Üyeleri, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Milletvekilleri, İBB bürokratları, CHP’li ilçe belediye başkanları ve çok sayıda partilinin katılımıyla Kültürpark'ta yapıldı. İşçiler, ‘Göğsümüz Tunç Siperi’ ve ‘Emekçiler yürüyor umutla, inançla, Tunç Başkanla’ pankartları açtı.

İŞÇİLERE SANDIK MESAJI

TİS imza töreninde konuşan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Asıl enerjinizi sandıkta harcamanızı istiyorum sizlerden… 100 binin üzerinde taşeron işçisi vardı ve hiçbirinin sigortası ya da gelecek güvencesi yoktu. Biz Erzurum’dan başlayarak her yerde onları örgütledik, sokak sokak bunun mücadelesini verdik ve kadro vermek zorunda kaldılar. Şu an yine taşeron olan milyonlarca insan var. Sizler örgütlü olursanız ve birleştirseniz kazanırsınız. 85 milyon insan şu an bir avuç saray beslemesine çalışıyor. Nasıl oluyor da 85 milyon insan bir avuç insana çalışıyor? Her biriniz vergi ödüyorsunuz ama yüz binlerce insan açlık sınırını altında maaş alıyor. TÜİK’e giderken dul ve yetimin, işçinin, memurun, emeklinin hakkını savunmak için gittim. Hangi baskıyı uygularlarsa uygulasınlar hangi şiddete başvurularsa vursunlar, hangi tazminat davasını açarlarsa açsınlar asla hak aramaktan vazgeçmeyeceğiz. Sandığa giderken elinizi vicdanınıza koyup oy kullanacaksınız. Sizin gibi milyonlar var ve düşündüğümüzden daha büyük işsizler ordusu var, evde baba ile oğul beraber işsiz. Asla bu tabloyu kabul etmiyoruz. Bizden daha zorda olan aileleri düşünerek oy kullanmalıyız sandıkta. Sözleşmeniz hayırlı uğurlu olsun. Darısı milyonlarca işsize, dul ve yetime” açıklamalarında bulundu. 

‘TER DÖKMEYE DEVAM’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de şunları söyledi:

“Toplu İş Sözleşmemiz 5 bin 248 arkadaşımızı kapsıyor. Aday olduğum zaman eşit işe farklı maaş döneminin biteceğine söz vermiştim, bugün buna bir adım daha yaklaştık. Çalışanlarımızın geleceğe güvenle bakmasını sağlamaya çalıştık. Toplum artık kutuplaşmayı, liyakatsiz yükselmeleri, gelir adaletsizliğini kabul etmiyor. Bu sözleşmeler aslında birlikte başarımız. Mevzuat bizi işçi işveren olarak ayırsa da biz size asla patron olmadık. Karşı cephelerde değil yan yana yol yürüdük ve yürümeye devam edeceğiz. Birleşe birleşe yaptık sözleşmemizi. Kurtuluş yok tek başına diye inandığımız için yaptık. Asıl birleşe birleşe mücadele dönemi yeniden şimdi başlıyor. Emek en yüce değerdir. Kuracağımız güzel memleket emeği en yüce değer kabul edecek. Ezilenin olmadığı, birlikte el ele çok daha güzel günler yaşayacağımız memleket olacak. O günler için ter dökmeye devam edeceğiz. O güzel geleceği birlikte kuracağız. Her daim sonuna kadar alın terinizin yanında olacağım.”

‘ÖRGÜTLÜ OLACAĞIZ’

Belediye İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul da şöyle konuştu:

“İzmir, Türkiye değil. Türkiye'nin her yeri de İzmir gibi değil. Herkes bunun farkında olsun. Bizim kaçacak başka memleketimiz yok. Biz işçiler örgütlü olacağız. Bugün yoksulluk sınırı 20 bin liraya dayanmış, açlık 6 binin üzerine çıkmış. Bu ülkede israf sona erdirilmeden bize ancak sürünmeyecek kadar verirler. Demokratik haklarımızı özgürce kullanacağımız bir ülke istiyoruz. Bunu yapacağız diyenleri iktidara geçirelim yapmazlarsa indirelim. Biz grevden korkan bir kesimiz, işçiyiz çünkü. Grev çok zor iştir, bunu çeken bilir. Belediye İş Sendikası asla isteyerek greve gitmedi ama bizi mecbur bırakırlarsa grevden de hiçbir şeyden de çekinmeyiz.”

Editör: Haber Merkezi