DERLEYEN: EZGİ KURNAZ/ İZ GAZETE- TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, İZTV’de yayınlanan Pınar Teke ile Gün Doğdu programının konuğu oldu. Deprem bölgesi İzmir’deki konut yapıları ve depremin beraberinde getirdiği kira artışları hakkında konuşan Ayatar, İzmir’de nüfusu karşılayacak yeterli konutun olduğunu söyleyerek, “Nüfusu karşılayabilecek kadar konut var ancak bu konutlar kime hitap ediyor bunu düşünmek gerek. Mevcut konutları kimler satın alabiliyor ya da kiralayabiliyor? Depremin üzerinden 2 yıl geçmişken hala konteynırda yaşayan 200 kişi var. Bu çok büyük bir ayıp” şeklinde konuştu.

‘O NOKTADA DEĞİLİZ’

Geçtiğimiz günlerde tüm ülkede yapılan deprem tatbikatı hakkında önemli değerlendirmelerde bulunan Ayatar tabikat öncesi bilgilendirme yapılmamasını eleştirdi. Ayatar, “Deprem tatbikatının belirlenen saati 18:57’idi. Ancak vatandaşlar arasında belirtilen saatte uyarı almadıklarını söyleyenler oldu. Daha da özenmemiz gerektiğini net şekilde gördük. Ayrıca videolu anlatımların olduğu kamu spotları kullanılsaydı kesinlikle daha fazla fayda sağlanırdı. Herkes tutun kapan çök üçlemişini yaptı ancak panik anında stres yönetimine bağlı olarak bu çok mümkün olmayabiliyor. Bu yüzden tatbikata ve olası depremlere alışık hale gelmeliyiz. Her alanda tatbikat yapabilmemiz lazım. Tatbikat zaten bir bilgiyi uygulamak demektir. Evlerde insanlar tatbikatı ne kadar ciddiye aldı bilmiyoruz. Japonya’da 3 yaşından itibaren deprem eğitimi veriliyor ve 8 yaşındaki bir birey bu donanıma sahip oluyor. Görünen o ki biz henüz bu noktadan çok uzak bir yerlerdeyiz” dedi.

Şantiye şefliği yönetmeliği değişti ne hale geldi her şantiyeye 1 şef projesi vardı olmadı. Bu proje ile ilgili gelişmelerin devam ettiğini söyleyen Ayatar, “Önceden 30 bin metrekare sınırı vardı. Yeni yönetmeliğe göre Mimar veya mühendis unvanlı şantiye şefleri aynı anda herhangi birisinin yapı inşaat alanı; 1.500 m²’yi geçmeyen dört işi, 4.500 m²’yi geçmeyen üç işi, 7.500 m²’yi geçmeyen iki işi üstlenebilir. Bunun beraberinde teknik öğretmenlerin şantiye şefliği yapılmasının önü açıldı. Artıları tabiki var ancak beklenen şartlar sağlanmamış. Her şantiyeye 1 şef diyoruz çünkü işçiliğin başından sonuna kadar tek kişinin her şeyle ilgilenmesi gerek. Mesleki disiplinin önemsenmesi derdindeyiz. Konusunda uzman mimar ve mühendisler yer almalı” dedi.

ARZ-TALEP İLİŞKİSİ

2022 Ekim ayının sonlarında konut satışlarında düşüş olduğu ve kira talebinin arttığı gözlendi. Kiralık konutlar rağbet görmeye devam ederken kiraların yüzde 158,84 zamlandığı açıklandı. Fahiş fiyatlar İzmir’de de boy gösterirken kira ortalaması Konak’ta 8000 TL’yi, Güzelbahçe’de ise 14000 TL’yi buldu. Bu durumun hızla önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen Eylem Ulutaş Ayatar konutların tamamen yatırım ürünü haline geldiğinden bahsetti. Ayatar, “Konut artık barınma değil yatırım amaçlı olarak görülüyor ve piyasa buna göre şekilleniyor. Bunda ekonomik krizin büyük etkisi var. İnsanlar ev alamayınca kiraya yönleniyor ve arz-talep dengesiyle beraber fiyatlarda artış gözleniyor. Mülk sahiplerinin beklentisi de artıyor ve çatışmalara sebep veriyor. Bu özellikle deprem döneminde net bir şekilde görünür oldu” dedi.

KENT YAPISINI BOZUYOR

Kaçak ve çarpık yapılaşmayı engellemek için getirilen imar affının yeniden çıkartılması uzun zamandır konuşuluyordu. Konunun bir sonuca bağlanmadığını belirten Ayatar, “Hala taslak halinde imar affı. Şimdiye kadar 14 imar affı yapılmıştı. Bunlardan 8 tanesi 2008 döneminde, yani AKP iktidarı sonrası yasalaşan imar afları. Şimdi 9’uncusu gündemde. Bu aflar vergi ödeyen ve ödemeyen vatandaş arasında sorun yaratıyor. Mühendislik hizmeti resmen yok sayılıyor. Kent yapısını bozuyor. Ayrıca o bölgelere hizmet ulaştırmak da zorlaşıyor çünkü kent yapısı bozuk. Mühendislik hizmeti alan ama imara aykırı yapıların yasalaşmasını sağlıyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi