MADEN OCAĞI GÜVENLİĞİ “SIR” DİYE YANIT VERDİ

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) Genel Sekreter Yardımcısı ve İzmir İl Başkanı Av. Tacettin Çolak ile HKP İzmir İl Yönetimi, Kınık Polyak-Eynez kömür maden ocağında meydana gelen göçüğe ilişkin incelemelerde bulundu. Çolak, Maden ocağında yaşanan olaya ilişkin güvenlikten bilgi almak isteyince “sır” yanıtını aldı. 

MADEN İŞÇİLERİ: 'METAN GAZI PATLAMASI OLMUŞTUR'

HKP İzmir İl Yönetimi, Kınık Merkez’den Maden Ocağı’nda vardiyaya giden işçilerle görüştü. Maden işçileri, HKP Yöneticilerine, “Ocakta metan gazı patlaması olduğunu, Patlamanın basıncından işçilerin havaya savrulduğunu ve savrulmadan kaynaklı kırık yaraları oluşan işçilerin olduğunu, ocaktaki gaz yoğunluğunu ölçen cihazların çalışmadığını” söyledi. 

SENDİKA KAPALI

HKP İzmir İl Yönetimi olaya ilişkin bilgi almak için işyerinde yetkili olduğu söylenen Hak-İş’e bağlı Öz Maden-İş Sendikası’na gitti. Ancak sendikanın kapalı olduğu görüldü. Çolak ve HKP İzmir İl Yönetimi, daha sonra yaralı madencileri Kınık Devlet Hastanesi’nde ziyaret edip geçmiş olsun dileklerini iletti.

'51 İŞÇİ KARDEŞİMİZ YARALANMIŞTIR'

Maden ocağı önünde açıklama yapan HKP Genel Sekreter Yardımcısı ve İzmir İl Başkanı Av. Tacettin Çolak şunları söyledi:
Kınık’ta bulunan Polyak-Eynez İşletmesinde dün akşam 21.30 itibariyle elim bir kaza yaşandı. Bu kazada ölümlerin olmaması, can kaybının olmaması elbette sevindirici bir durumdur. Ancak Valiliğin, Kaymakamlığın ve Sağlık Bakanlığı’nın kaza ve yaralanmalara ilişkin birbiri ile çelişen açıklamaları var. Dolayısıyla her yer de olduğu gibi burada da bir bilgi kirliliği oluşturdular. Son aldığımız bilgilere göre 51 işçi kardeşimiz yaralanmıştır. Kazayla ilgili kamuoyunu tatmin edici bilgi vermiyorlar. Patron göçük olduğunu söylüyor. Ancak yaralılar arasında yanıkları olan işçi kardeşlerimiz var. Dolayısıyla 51 yaralı insanlarımız var. Bu da metan gazı sıkışması olduğunu göstermektedir. 

'SORUMLULAR YARGILANMALIDIR'

Halkın Kurtuluş Partisi olarak biz bundan 7,5 yıl önce Soma’daki 301 kardeşimizin katliamıyla ilgili nasıl anında yanlarında bulunduysak Eynez’deki bu elim kazayla ilgili yine yanlarında bulunuyoruz. Yaralı arkadaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Geçmiş olsun diliyoruz. Ama bu kaza aslında genelde bütün maden işletmelerinde olduğu gibi işverenlerin, maden patronların aşırı kar ve üretim hırslarından kaynaklanan iş güvenlik önlemlerini almadan işçi kardeşlerimizi zorla hayati tehlike içerecek koşullarında çalıştırmalarından kaynaklanmaktadır. Hem iş mevzuatı bakımından hem de Türk Ceza Kanunu bakımından suçtur. Sorumluların da biran evvel tespit edilip yargılanması gerekmektedir. Halkın Kurtuluş Partisi bu sürecin yakından takipçisi olacaktır.

Editör: Haber Merkezi