Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda konuşan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, 2020 yılı son günlerinde herkesin gözünün, kulağının Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yürüttüğü görüşmelere çevrildiğini belirterek, “10 milyona yakın asgari ücretli işçi, ailesiyle birlikte açlık sınırının altında yaşarken Komisyondan insan olmaktan kaynaklanan temel ihtiyaçlarını giderebilecek bir maaş beklemektedir” dedi.

1 İŞÇİ 4 KİŞİ OLARAK HESAPLANSIN

Yapılan görüşmelerde, asgari ücretle çalışan 10 milyona yakın işçinin hepsi bekârmış gibi hesap yapılmasına tepki gösteren Beko, asgari ücret belirlenirken işçinin ailesini de dikkate alarak, en az 4 kişi olarak hesap yapılması gerektiğini söyledi. OECD verilerini paylaşan Beko, asgari ücretin satın alma gücü açısından Türkiye’nin, OECD ülkeleri içerisinde 18'nci sırada, Avrupa’da ise en düşük asgari ücretli ülkeler arasında yer aldığını hatırlatarak, “Bir yılda doğal gaza yapılan yüzde 40 oranındaki zam sonrası, asgari ücretle çalışanlar, kışın birinci derecede yakınlarıyla aynı evi paylaşmaktadırlar. Asgari ücretle çalışan işçiden milyarlarca lira vergi alınırken başta beşli çete olmak üzere fason işverenlerin vergilerini siliyorsunuz. Asgari ücretle çalışan işçilere de şeker ve Kurban Bayramı'nda en az 1 maaş tutarında 2 ikramiye verilmesi için Meclis gerekli adımları atmalı, vermiş olduğum kanun teklifini derhâl gündeme getirmelidir” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

İSKANDİNAVYA ANIMSATMASI

Adaletin halkın ekmeği, işçilerin geleceği olduğunun altını çizen Beko, asgari ücret kararını verenleri adil ve vicdanlı olmaya davet etti. Asgari ücret sorununun sadece çalışan işçilerin değil, bir memleket meselesi olduğunu belirten CHP’li Beko, İskandinav ülkelerindeki asgari ücretleri paylaşarak, “Tayyip Erdoğan'ın "Battı." dediği İskandinav ülkelerinin kişi başına düşen yıllık gelirleri anımsatmak isterim ; Danimarka 60 bin dolar, Norveç 78 bin dolar, İzlanda 67 bin dolar, Finlandiya 49 bin dolar, Türkiye ise 9 bin dolar. Erdoğan'ın "Battı." dediği ülkelerde insanlar bizim vatandaşlarımızın 5 ila 9 kat fazlasını kazanıyorlar. Bugün maalesef asgari ücret 2.324 lira, açlık sınırı 2.516 lira, yoksulluk sınırı ise 8.150 lira” olduğunu söyledi.

KOMİSYON VE MECLİS GEREĞİNİ YAPMALI

Avrupa ve Türkiye'de asgari ücretle çalışanların oranlarını da paylaşan Beko, Türkiye yüzde 43, Slovenya yüzde 19, Romanya yüzde 15, Polonya yüzde 11, Bulgaristan yüzde 8, Fransa yüzde 8, Yunanistan yüzde 7, İngiltere yüzde 5, Hollanda yüzde 3, İspanya yüzde 1, Belçika yüzde 0,4. olduğunu kaydetti.

Türkiye’de asgari ücretle çalışan işçilerin açlık sınırı altında yaşam mücadelesi verdiklerini altını çizen Beko, Asgari Ücret Tespit Komisyonu ve Türkiye Büyük Millet Meclisini hakkaniyetli bir ücret ortaya koymak için göreve davet etti.

Editör: Haber Merkezi