Cengiz Aldemir/ANKARA- İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ihtiyaç sahiplerine verilmesi amacıyla topladığı 6,2 milyon liralık bağışa el konulurken benzer bir durumun Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin topladığı yardım için de söz konusu olabileceği ileri sürüldü.

İktidara, "Bizim fakir fukaraya vermek istediğimiz paralara el koydunuz; vergileri ne yapıyorsunuz?" diye soran CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, konuyu İz Gazete’ye değerlendirdi.

HALK HESAP SORMAYA HAZIRLANIYOR

Saray yönetiminin 2019 yılı yerel seçimlerini kaybetmeyi içine sindiremediğini söyleyen CHP'li Beko, "Pandemi döneminde dayanışma gösteren yurttaşların paralarına el koymakla aklınca rövanş aldığını sanıyor. Yapılan haksızlık, hukuksuzluk, gasp etmek ve halka hizmeti engellemekten başka bir şey değildir. Halkımız bunun hesabını sandıkta sormak için sabırsızlanıyor" ifadelerini kullandı.

İKTİDAR HALKA HİZMETİ ENGELLİYOR

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ekibinin girişimlerine, MHP'nin de desteğini alan saray yönetiminin engelleme girişimlerini anımsatan CHP'li Beko, "İBB'nin, geçmiş yönetim zamanından beri devralmak istediği TCDD’ye ait tarihi Haydarpaşa ve Sirkeci garları ihalesine katılması iktidar tarafından engellendi. Ekrem İmamoğlu yönetiminin, özellikle dar gelirli vatandaşların büyük ilgi gösterdiği Halk Ekmek büfelerinin sayısının artırılmasıyla ilgili teklif, İBB Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran AKP grubu tarafından reddedildi. Salgın hastalık döneminde zor durumda kalan dar gelirli yurttaşlara yardımcı olmak için açtığı yardım kampanyası, İçişleri Bakanlığı tarafından, belediyelerin böyle bir yardım kampanyası düzenleme yetkisi olmadığı gerekçesiyle engellendi. Toplanan yardım paralarına el konulmuştur. Bunun adı düpedüz halkın paralarını gasp etmektir. İktidar halka hizmeti engellemektedir" dedi.

BU İKTİDAR EN ÇOK PARA, RANT VE FAİZİ SEVİYOR

Merkez Bankası'nın net rezervlerini eksi 50 milyar dolara düşürüldüğünü, Halkbank'ın içini boşaltarak hisselerinin Ziraat Bankası'yla birlikte tamamının varlık fonuna, Vakıfbank’ın yarıdan fazlasının ise hazineye devredildiğini anımsatan CHP'li Beko, "Saray rejimi, ‘Ekonomi uçuyor’ diyor ama uçurumdan aşağıya uçuyor. Bundan sonra seferberlik ilan edip halkın bankadaki paralarına el koyarlarsa hiç şaşırmayın. İstanbul'dan sonra şimdi de Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne yapılan dayanışma paralarını hortumlamaya hazırlanıyorlar. Bu kabul edilemez. Kamu bankalarını bitiren saray yönetimine sesleniyorum; her şeyi satıp savdınız, şimdi de vatandaşın dayanışma parasına mı göz koydunuz? Bunların anladığı dayanışma "Para nerede biz orada, siz yatırın, biz yiyelim" anlayışıdır. Bu iktidarın en çok sevdiği şey para, rant ve faizdir" sözleriyle tepki gösterdi.

CUMHURİYETİN BÜTÜN BİRİKİMLERİNİ SATTILAR

AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana Cumhuriyet’in bütün kazanımlarını, yandaş şirketlere peşkeş çekerek talan ettiğini aktaran Beko, "Türkiye'de Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında devlet yatırımlarına büyük önem verilmiş; şeker, demir, kâğıt, çay, fındık, elektrik, taş kömürü gibi üretim yapan büyük fabrikalar inşa edilmişti. AKP'nin hızlı özelleştirme politikaları sonucu şu an devlete ait ya da devletin ortak olduğu yalnız 71 kurum kaldı. 1995'te Türkiye'de kamu işletmelerinin sayısı 278'di. Özelleştirmelerle birlikte 2000'li yılların başında bu sayı 240'a, AKP döneminde ise devlete ait ya da devletin ortak olduğu yalnız 71 kurum kaldı. En son bu özelleştirmelerle kamunun elinden alınan doğalgaz ve elektrik işletmeleri, kara kışta halka karanlık ve soğukta battaniye ile oturma olarak geri döndü" diye konuştu.

YURTTAŞLAR PARALARINI ALMAK İÇİN DAVA AÇSIN

Beko, belediyelere bağışta bulunan yurttaşlara paralarını geri almak için Valilik ve İçişleri Bakanlığı'na karşı dava açma çağrısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi