Özgür Coşkun’un sunduğu Politik’İz programının bu haftaki konuğu eski Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin oldu. Menemen’deki son gelişmelerden Belediye’de yaşananlara, CHP’den ihraç edilmesinden Memleket Partisi’ne geçiş sürecine kadar birçok konunun konuşulduğu programda Şahin, çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Menemen belediyesi meclisinin son aldığı arazi satışlarına dair konuşan Şahin, yapılan topyekûn satışların Menemen’i satmak anlamına geldiğini söyledi ve şöyle konuştu:

“Bugün sadece Menemen Belediye Başkanvekilinin tasarrufunda bu arazinin satıldığına, satılacağına inanmıyorum. Ben eminim ki bu arazinin satışına, şu anki belediye başkan vekilimiz Sayın Aydın Pehlivan’da, AK Parti ve MHP’li meclis üyelerimiz de razı değiller. Ben yukardan bir talimat olduğunu hissediyorum çünkü o günden bu güne devşirilen ne kadar arazi varsa kontrol edilmeli. Hangi partiden olursanız olun eğer siz karakter olarak dik insanlarsanız bunlara engel olursunuz, yukarıdan gelen her talimatı uygulamazsınız. Ben de belediye başkanlığı yaptım, bana da çok talimat geldi, herkes kendi işini yürütmeye çalışıyor, siz o makamdayken herkes sizden bir şeyler istiyor. Bazı arkadaşlar 6 dönüm yer sattığımı ifade ediyor mecliste yine söylüyorum biz 1 metrekare yer satmadık. Vergi dairesi belediye ile bu konuda polemik yaşamak istemediği için satış kararı almış, yani yeri satan biz değiliz aslında vergi dairesi. 2000 dönüm arazi Menemen Belediyesi’nin 10 yıllık bütçesine eşdeğer. Borcumuz var, sorunlar var milletin önünü açmak için satıyoruz diyorlar. Biz milletin önünü nasıl açmıştık? Eğer böyle bir sıkışıklık varsa vergi dairesine başvuruyorduk, 15 metre, 20 metre yer için. Biz de onun satış kararını alıyorduk, vergi dairesi de borcumuza istinaden satıyordu. Bu bir mazeret değil. Şu an yapılan topyekûn satışlar Menemeni satmak gibi bir şey. Bu anlayış Türkiye’de, borç ödeyeceğim, istihdam yaratacağım diye cumhuriyetin bütün kazanımlarını satmış, bugün Türkiye’nin dış borcu 450 milyar dolar. Demek ki sata sata bir şey ödenmiyor. Neyi kimden kaçırıyorsunuz, babanızın malı değil bu. Birisine sordunuz mu satarken, muhtarlara sordunuz mu, sivil toplum örgütlerine sordunuz mu, hemşeri kardeşlerime sordunuz mu, meslek örgütlerine sordunuz mu? Hayır, sadece belediye meclis çoğunluğun var diye satalım, buna hakkınız yok. En azından Seyrek muhtarlarına sorun, açın bir imza. Eğer Seyrekli muhtarlar satılsın diye imza koyuyorsa, eyvallah.”

‘BU YANLIŞTAN DÖNÜN’

Geçici yönetimin belediyeyi 8 ayda 100 milyona yakın borçlandırdığını da ifade eden Şahin, “Siz kendiniz ilk meclisinizde, Tahir Şahin’in 20 yılda 18 milyon lira borcu var dediniz, siz 10 ayda 100 milyon lira borç yaptınız, o zaman siz Serdar Aksoy’u niye suçluyorsunuz? Benim belediyecilik anlayışıma göre sizin Serdar Aksoy’dan bir farkınız yok! Yarın size bunun hesabını sorarlar. Sayın Aydın Pehlivan, Sayın AKP ve MHP meclis üyeleri bu cümleyi sizin için kuruyorum, bu yanlıştan dönün! Serdar Aksoy da bu yetkiyi almıştı, seçildikten tam 9 ay sonra. Fakat bir süre sonra CHP’li meclis üyesi arkadaşlarımız vermiş olduğu yetkilerin yanlış olduğunu gördüler ve konuyu tekrar meclis gündemine taşıyıp yetkiyi geri aldılar, Serdar Aksoy da vermek zorunda kaldı. Önemli olan belediye meclis üyelerinin yanlışlarını görüp geri dönmeleri. Serdar Bey’in zamanında AKP’li meclis üyeleri yetkilerin verilmesi kararına hayır demişlerdi, bugün niye evet diyorlar? Bu sorunun cevabını versinler. Ben bu satışı şöyle yorumluyorum: herhalde bunlar ben bir dahaki sefere Menemen Belediye Başkanı olamayacağım, bu da kısa günün kârı, diye bakıyorlar. İster istemez böyle yorumlamaya başlıyorum. Kuş cenneti birliğinden bu tarafa, o bölgede kim ne kadar yer aldı? Bence önemli konu bu. Bunları takip etmek lazım, Menemen’in geleceğini karartmayın! 2.5 yıllık görev süreniz var, bu süre sonunda seçilecek misiniz belli değil. Gelin bir tane proje yapın, kıymet takdirini yaptığınız bir araziyi meclise getirin, meclis üyeleri de ona göre takdir etsin” açıklamasında bulundu.

‘BELEDİYE TUFAN OLMUŞ’

Menemen Belediyesi’nin şu anki durumunu değerlendiren Şahin, “Biz 20 yıl belediye başkanlığı yaptık, birinci dönemde partimiz parlamentoda bile değildi, yine üç dönemde partimiz hiçbir zaman iktidar olamadı. Menemen Belediyesi benden sonra tek kelimeyle tufan olmuş. Serdar Bey zamanında üzerime karalamalar oldu. Hiç birine cevap vermedim. Seçimlerde de kendisine ne destek verdim ne de köstek oldum” dedi.

‘OLACAKLARI BİLİYORDUM’

Serdar Aksoy’un adaylığına neden karşı çıktığını açıklayan Şahin, “Ben CHP rozetiyle partimi 20 yıl temsil ettim. 20 yılda o koltuktan 20 saniye bile kendimi kaldırtmadım ve o endişeyi hiç yaşamadım. Serdar Bey’in yöntemini, tavrını bu işte ne olacağını ve olmayacağını aşağı yukarı 4 yıl önce görmüştüm. Serdar Bey aday gösterildiği zaman da Sayın Genel Başkan’a gittik ve dedim ki: Efendim bu arkadaş ile olmaz. Lütfen bu arkadaşı alın ben 7/24 çalışayım ama ben bu arkadaşa çalışamam dedim. Niye, dedi. Dedim ki: Bu vebal bırakır size, ben bu vebale giremem dedim. Ben onunla birlikte bir çay içseydim, Tahir Şahin birlikteydi diyeceklerdi. Bunu gördüğüm için o günlerde ne anlatırsam anlatayım kimse bana inanmazdı çünkü kendi aday gösterilmedi ondan böyle yapıyor, derlerdi. O yüzden hiçbir şekilde tek kelime etmedim hakkında” dedi.

‘VİCDANIM ÇOK RAHAT’

CHP’den ihraç edilme kararını değerlendiren Şahin, “Ben aday olmadım, aday gösterilen arkadaşın da yanına gitmedim ama bu arkadaşımızda bir hastalık var galiba, seçildikten sonra durmadan Tahir Şahin dedi. Sanki ben onun elini kaldırmayınca AK Partiye çalışmışım gibi algı yaratıldı, bu algı kısmen başarılı oldu. Benim vicdanım çok rahat. Köylü Mehmet Ağa sordu bana: başkan bizi bırakıp gittin, kime oy verelim, dedi. Kime istersen ona ver dedim. Bir de 1000 belediye personelini toplayıp, herkes özgür, herkes istediği yere oy atabilir dedim çünkü Serdar Bey’e oy atın derken içim el vermiyor. Serdar Bey’e oy atın demediğim için benden intikam alırcasına böyle bir algı yarattı. Daha sonra sahte ifadelerle raporlar düzenleyip bizi il disiplin kuruluna ve yüksek disiplin kuruluna sevk etti. Orada ne yazık ki ismini vermek istemediğim İzmir milletvekili MYK üyesi bir arkadaşımızla bir komplo kurarak bizi partiden attırdı. Serdar Bey görevden alındıktan sonra, cezaevine girdikten 15, 20 gün sonra Sayın Genel Başkana gittim. Bana: bu çocuk neden böyle oldu dedi. Yanlışları çoktu efendim, dedim. O yanlışlarını düzelteceğim diye, özellikle maddi yanlışları düzelteceğim diye böyle bir yola girmek zorunda bırakıldı. Belki kendi isteyerek girdi belki istemeyerek girdi. O noktada genel başkana partiye geri dönmek istiyorum, siyaset yaparım veya yapmam bu sizin takdiriniz, sadece ve sadece yuvaya dönmek istiyorum, dedim. Sonrasında biraz spordan biraz bizim yönetimimizden konuştuk, sohbet ettik ama partiye alırız veya almayız hiçbir cevap vermedi. Cevap vermemesine saygıyla baktım, üç ay bekleyeyim dedim. O üç ayda Sayın Deniz Yücel ile görüştüm o da çok çaba sarf etti. Oğuz Kaan Salıcı ile görüştüm, Seyit Torun ile görüştüm. Bu görüşmeler devam etti. Üç ay sonunda bir hamle daha yapayım istedim yine bir şey olmadı, üç ay daha bekleyeyim dedim, sokak da bize siyaset yap demeye başladı. Böyle olunca ben haklı olduğum halde, keşke haklı çıkmasaydım da Menemen’de bunlar yaşanmasaydı ben de kenarda bir ağabey olarak kalsaydım” ifadelerini kullandı.

‘CHP BAŞKANINI KAYBETTİ’

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in “Tahir Başkan geçmeseydi ben kendisini partiye alacaktım” açıklamasını da değerlendiren Şahin, “Kendine göre bir cümle kurdu, acele etti dedi. Ben atıldım 1 buçuk sene geçti mahkemeye vermemişim, 9 ay beklemişim hangi aceleden bahsediyoruz biz? Haklı olduğum halde gitmişim, beni partiye alın demişim. Onların beni çağırması gerekirken bunu kendim talep etmişim. Ben hala CHP’nin ilkeleriyle yaşıyorum. Siyasi partilerde bir birey kazanmak son derece önemlidir. Yolsuzluk, hırsızlık yapmamışsa bir uğursuzluk yoksa o bireyi kazanmalısınız ama siz Menemen Belediyesini 20 yılda onuruyla temsil etmiş birini sorgulamadan partiden atıyorsunuz. Ben yazılı savunmamda şunu söyledim: beni partiden atmanız, beni disipline yollamanız değil mevcut belediye başkanını sorgulayın, mevcut belediye başkanının partiden atılması gerekmektedir, benden söylemesi başınıza daha büyük işler açacak. CHP Tahir Şahin’i değil 20 yıllık bir belediye başkanını kaybetti” şeklinde konuştu.

Memleket Partisi’nde mutlu ve huzurlu olduğunu dile getiren Şahin, “4 aylık bir parti olmasına karşın büyük kurultayımızı yaptık. Sayın Genel Başkanımız Muharrem İnce’yi tekrar genel başkan olarak seçmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Parti meclis üyelerimiz, MYK üyelerimiz belirlendi. Genel başkanımız ilk gezisini Aydın’ın ilçelerinden başlayarak yaptı. Önümüzde uzun bir yol var. Biz de önce Menemen İlçe Örgütünü kurduk daha sonra kongremizi yaptık, artık sahadayız” dedi.

‘MENEMENSPOR MENEMENLİLERİNDİR’

Son olarak başkanı olduğu Menemenspor’daki son duruma dair konuşan Şahin, “Menemenspor ilçede çok konuşuluyor, Menemenspor’a çok sahip çıkıyorum, çıkmaya da devam edeceğim. Her şey zamanı gelince belli olacak, herkes görecek Menemenspor Menemenlilerindir kimse merak etmesin. İyi işler yapıyoruz. Serdar Bey destek vermedi, köstek oldu. Aydın Bey de aynı şekilde köstek oluyor. Arada bir Menemenspor konuşuluyor, Menemenspor’u belediyeye devret diye. Ben de eyvallah devredeyim, Menemenspor da sizin olsun diyorum. Siyaset yapmayacaksan Menemenspor’a sahip çıkalım diyorlar. Telefon ediyorlar Menemenspor’u sat diye. Bu tür kötü zihniyetlerden korumak adına Menemenspor şu an benim üzerimde. Zamanı gelince herkes neyin ne olduğunu görecek, fazla hoplayıp zıplamasınlar yoksa yere çakılırlar. Benim ismimden bu kadar korkmanızın anlamı yok. Menemenli hemşerilerimizin tercihlerinden korkun. Tercihlerini ne zaman, nasıl yapacaklarını çok net bir şekilde biliyorlar, onların sağduyusuna her zaman güvendim, güveneceğim. Hemşerilerim rahat olsun bu kötü günler de geçecek, Menemen Belediye ailesini tekrardan; Alevi, Sünni, Kürt, Türk, Laz, Çerkez, doğu, batı demeden 2024 belediye başkanlığı seçimlerinde bu anlayışa son vereceğiz, tekrar herkesi kucaklayacağız. Menemenli hemşerilerimden sabır bekliyorum, biz bir işe el attıysak o işin sonunu getiririz” ifadelerine yer verdi.

Editör: Haber Merkezi