AHMET SEÇİLMİŞ/ İZ GAZETE- Pınar Teke ile Gündem Özel programının bu haftaki konuğu HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni oldu. Asbestli gemi, yangınlar ve çevre sorunlarına değinen Çepni; ülke gündemine ve HDP’nin yeni dönemdeki faaliyetlerine dair merak edilen soruları da yanıtladı.

‘GEMİYİ ENGELLEYECEĞİZ!’

Aliağa’da sökümü yapılacak asbestli gemi hakkında konuşan Çepni, “Bu yeni bir mesele değil, bu gemi daha önce de gündeme gelmişti ancak belli tepkiler sayesinde gemi yola çıkmadı. Öncelikle şunu söylemeliyim Türkiye dünyanın çöplüğü haline getirilmiş bir ülkedir. Plastik çöplerden radyoaktif çöplere kadar birçok zararlı materyal Türkiye’ye alınıyor. Devlet resmen bu işin ticaretini yapıyor. Avrupa’nın çöplerini para karşılığı alıyor, bir kısmını ayrıştırıyor bir kısmını ise ayrıştırmadan doğaya bırakıyor. Bu Türkiye’ye bir ihanettir, başka diyecek bir şey bulamıyorum” ifadelerini kullandı.

‘GERÇEĞİ GİZLİYORLAR’

Deniz Poyraz Davası’na dair değerlendirmelerde bulunan Çepni, “Mahkemenin dördüncü celsesi görüldü ancak henüz katilin arkasındaki güçlerle ilgili bir bilgi ortaya çıkmış değil. Bizim elimizde bu konuya dair çok net deliller var. Ancak hâkimler bu bilgilerin peşine düşmek yerine gerçeği gizlemeye çalışıyor. Biz de katliamları engellemek için gerçeğin peşine düşüyoruz. Maalesef coğrafyamız açık yaraların coğrafyası. Avukatlarımız çok emek harcadı ve katile soru sorma aşamasına gelindi ancak katil bu soruları cevapsız bıraktı. Bizim düşüncemize göre katilin soruları cevapsız bırakması arkasındaki güce güvenmesinden ileri geliyor. Dava konusunda düşüncelerim böyle. Yeterince önlem alındığını ve gerçeklerin üstüne gidildiğini sanmıyorum” ifadelerini kullandı.

HDP MYK üyesi olmasına yönelik fikirlerini dile getiren Çepni, partisinin İzmir’e yönelik düşüncelerini şu sözlerle aktardı: “Önümüzdeki sürecin bizim açımızdan zorlu bir süreç olacağını düşünüyorum. Elbette bizim kolay sürecimiz hiçbir zaman olmadı ancak bu sürecin daha zorlu olacağına inanıyorum. İzmir birçok farklı düşünceden insanın bir arada yaşadığı kozmopolit bir şehirdir. Ben kendi partimin düşünce yapısını da böyle kabul ediyorum. HDP birçok insanın ortak fikri ve faaliyetlerini temsil ediyor. Bu yüzden İzmir’i kendi partimin düşünce yapısıyla bağdaştırabiliyorum.”

‘KADERİMİZ AYRI DEĞİL’

‘Parti Meclisi (PM) toplantısında Eş Genel Başkan Mithat Sancar’ın bahsettiği yeni bir başlangıç nedir?’ sorusuna yönelik konuşan Çepni, “HDP için başlangıç, Türkiye için başlangıçtır. Ülkenin kaderiyle bizim kaderimiz ayrı değil. Ya karanlığa gömüleceğiz ya da bir aydınlığı örgütleyeceğiz. Bizim kongremiz bunun mesajını vermeye çalışıyor” dedi.

HDP İzmir İl Örgütü’nün düzenlediği Dayanışma Buluşması hakkında merak edilenleri yanıtlayan Çepni, “ Dayanışma büyütür. Halkımızla buluştuk ve eş başkanımız onlara siyasi gelişmelerle alakalı bilgilendirdi. Bu buluşmaları arttırmamız gerektiğini düşünüyorum. Eğer iktidar kendi suç düzenini HDP’ye saldırı üzerinden yaşatmaya çalışıyorsa bizim bu durumda yapmamız gereken şey HDP ile daha çok dayanışmaktır” ifadelerini kullandı.

‘YIKIMI ORTADAN KALDIRMAK İSTİYORUZ’

Selahattin Demirtaş’ın ‘ortak adaya açık olacağız’ sözlerini de değerlendiren Çepni, “Geçen sene açıkladığımız 10 maddelik bir deklarasyon belgesi vardı. Biz orada da ortak aday tutumuna yönelik bir açıklama yaptık. AKP ve MHP iktidarının yol açtığı yıkımı ortadan kaldırmak bizim amacımız. Tüm halklarımız ortak ve demokratik geleceğini inşa etmek istiyoruz. Yalnızca AKP gitsin veya Erdoğan gitsin demiyoruz. Bizler iktidar yapısının yarattığı ortak soruna dikkat çekiyoruz. AKP’nin eskileri bizi kurtaramaz. LGBT+ haklarının yok sayılması, Kürtlerin, Alevilerin, kadınların haklarının yok sayılması bizi kurtaramaz. Biz bütün bu kişilere çözüm merkezi olarak kendimizi görüyoruz. Bizim adayımız ise bu taleplerin tümüne hitap eden bir fikir içinde olacaktır. Ortak adaydan kastımız budur” dedi.

Selahattin Demirtaş’ın ‘Seçimden sonra AKP diye bir parti kalmayacak’ sözlerine yönelik konuşan Çepni, “Demirtaş doğruyu söylüyor. Kürt sorunu çözülürse AKP ve MHP’nin söyleyecek bir sözü kalır mı, kalmaz. Bu ülkeye demokrasi geldiğinde AKP ve MHP gibi partiler gidecektir” diyerek sözlerini bitirdi.

‘MESELE İSİMDEN İBARET DEĞİL’

Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını destekleyecek misiniz sorusuna Çepni şu sözlerle yanıt verdi: “Bizim için mesele isimden ibaret değildir. Az önce izah ettiğim kişilerin temsilcisi olacaksa ortak aday bu kişi olabilir. Ancak sadece AKP’yi devirmek için aday olan bir kişiyi destekleyemeyiz. Biz bu tutumu reddediyoruz. Kılıçdaroğlu aday olursa bizim için önemli olan hangi siyasi politikayı benimseyeceğidir” dedi.

‘ALTILI MASADA OLMAK DOĞRU OLMAZ’

HDP’nin altılı masada olmasının doğru olmayacağını belirten Çepni “Biz İYİ Parti gibi partilerle yan yana olmaz. Esasında AKP’den hiçbir farkı olmayan, sadece hırsızlık düzeniyle kısmi mücadele içinde olan bir partiyle bizim işimiz olmaz. Bunu net olarak söyleyebilirim” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi