Cengiz Aldemir/ANKARA

Çepni, HDP'li bazı milletvekilleriyle birlikte meclisde düzenlediği basın toplantısında, nükleer karşıtı dövizlerle tepkilerini dile getirdiler. AKP'nin meclis genel kuruluna getirmesi beklenen Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi'ne sert tepki gösteren Çepni, "Nükleer bir ölümdür" dedi.

ANAYASAYA AYKIRI TEKLİF

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi”ne HDP'nin şerh koyduğunu ve iktidarın yasa yapım süreçlerinin antidemokratik olduğunu belirten HDP’li vekiller 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi olarak yayınlanmış ancak daha sonra Anayasa Mahkemesi’nce Anayasa’ya aykırı bir düzenleme olduğu gerekçesiyle reddedilen bir kanun teklifiyle karşı karşıya olduklarını ifade ettiler.

AKP'NİN SÖYLEMLERİNİN GERÇEKLERLE İLGİSİ YOK

AKP iktidarının nükleer enerji projelerini enerji ihtiyacı tarifi üzerinden gerçekleştirdiğini, "Türkiye'de enerji ihtiyacı var." söylemine herkesi inandımaya çalıştığını ifade eden HDP'li Çepni, AKP'nin söylemlerinin gerçeklerle alakasının olmadığını çok farklı olduğunu vurguladı. Akkuyu Nükleer Enerji Santralini örnek gösteren Çepni, ülkenin enerjide dışa bağımlılığının süreceğini söyledi.

TÜRKİYE'NİN BÖYLE BİR ENERJİ İHTİYACI YOK

Türkiye'nin kurulu gücünün 99 bin 819 megavat, enerji üretiminin ise 320 bin megavat olduğu bilgisini aktaran Ekolojist Çepni,  enerjinin en yüksek kullanıldığı süreçte tüketimin 56 bin 300 megavat olduğunu ve Türkiye'nin böyle bir enerji üretimine ihtiyacının olmadığını ileri sürdü.

İYİLEŞTİRİLEN HATLAR AKKUYU'DAN 5 KAT FAZLA ELEKTRİK ÜRETİR

Çepni, enerji iletim ve dağıtım hatlarının iyileştirilmesi sonucu elde edilecek elektrik oranının, Akkuyu Nükleer Santrali'nde üretilecek olandan 4-5 kat, kompakt ampul kullanımının yaygınlaştırılmasıyla da 2 kat elektrik elde edilebileceği görüşünü savundu.

KİMSE BU TEKLİFE EVET DEMEMELİ

AKP'nin Nükleer Güç Santral Teklifinin, saray odalarında, uzman olmayan kişilerce yazılmış kararnamelerle kurulan kurumların gecekondu yapma zihniyetinden farksız olmadığını söyleyen HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu,  “Komisyonda tartışılmayan, Meclis’te müzakere edilmeyen, kamuoyundan gizlenen bu tür işlemler her şeyden önce ülkeye büyük zararlar vermektedir. AKP iktidarının yasa yapım süreçlerinde geliştirdiği bakış açısı ve takındığı tutum antidemokratiktir. Kimse bu teklife evet dememeli" sözleriyle tepki gösterdi.

İNSANLIĞI DÜŞÜNEN BU TEKLİFE EVET DEMEZ

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy ise, Türkiye’nin ve insanlığın geleceğini düşünen birini bu teklife evet dememesi gerektiğini vurgulayarak, "Dünya  ekolojik yıkımlar ve olası kazalar nedeniyle Nükleer Enerji Santrallerinden  vazgeçerken, mevcut santralleri kapatırken, NGS konusundaki ısrarın hiçbir mantıklı açıklaması yoktur.  Nükleer enerji bir çözüm değil, dünyanın geleceğini, çevresini, doğasını yok oluşa sürükleyen bir felakettir" sözleriyle tepki gösterdi.

TEKLİFİ GERİ ÇEKİN 

Nükleer Güç Santrallerinin Çernobil demek olduğunu vurgulayan HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan iktidara seslenerek, "Nükleer Ölümdür, Halkın sağlığı, doğanın varlığını yok edecek olan Nükleer Düzenleme Kanun Teklifini geri çekin!" çağrısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi