TUGAY CAN / İZ GAZETE - Halkların Demokratik Partisi İzmir milletvekili Serpil Kemalbay Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Türkiye Büyük Milllet Meclisi Başkanlığına bir kanun teklifi sundu. Kemalbay, ev işlerinde çalışan yurttaşların sigortasız çalışmak durumunda kaldığına dikkat çekti.

‘YAPILAN DÜZENLEMELER HUKUKİ STATÜYÜ GERİ GÖTÜRMÜŞTÜR’

Kemalbay kanun teklifinde, ev işçilerinin büyük oranda sigortasız çalıştığına, sigorta yapıldığı noktada ise çoğu zaman yaptıkları iş ve işyeriyle ilgisi olmayan şirket veya işyerlerinden sigortalanmakta olduğunun altını çizerek yapılan düzenlemelerin doğru olmadığını savundu.

Kemalbay, şu ifadeleri kullandı:

“İlgili maddeleriyle getirilen düzenleme ev işçilerinin yukarıda tarif edilen hukuki statülerini ilerletmek yerine daha da geriye götürmüştür.”

'ÎŞVEREN OLARAK KABUL EDİLMELİDİRLER'

Kemalbay kanun teklifinde ev işlerinde çalışan yurttaşların sigorta hizmetlerinden yararlanması noktasında ev işçisi çalıştıranların işveren olarak kabul edilmesi gerektiğine işaret etti.

Kemalbay’ın verdiği kanun teklifinin 1. maddesinde ayrıca sigortalının iş kazası ve meslek hastalığı sigorta kollarından sağlanan yardımlardan yararlanabilmesi için iş kazasının olduğu tarihten en az bir gün önce tescil edilmiş olmasının önemli olduğunu söyledi.

Madde kapsamında işverenlerin yükümlülüklerinin yeniden belirlenmesi gerektiğine dikkat çekilen kanun teklifinde, primlerin ödenmesine ilişkin her türlü konuda kurumun yetkili olduğunun altı çizildi.

'TÜM İŞÇİLER İŞ YASASI KAPSAMINA ALINMALIDIR'

Kanun teklifi hakkında konuşan HDP İzmir milletvekili Serpil Kemalbay "Ev hizmetinde çalışan tüm işçiler iş yasası kapsamında alınmalıdır. 6552 sayılı kanun ile yapılan düzenleme anayasaya aykırıdır. Ayrımcılık getiren ve ev işçilerini sosyal güvenceden mahrum bırakan bu yasa değiştirilerek tüm ev işçileri sosyal güvence altına alınmalıdır." diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi