Cengiz Aldemir/ANKARA - Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi’nin her geçen gün kaygı verici boyuta ulaşan covid-19 salgınını önlemek için yapılması gereken çağrısına dikkat çeken HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, konuyu meclis gündemine taşıyarak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanlığı’na acilen toplanması için dilekçe verdi.

ACI ÖRNEKLER

Batman’da korona virüs testi pozitif çıkan ve durumu kritik olmasına rağmen 7 saat hastanelerde uygun yer ve solunum cihazı bulunmadığı iddia edilen 18 aylık bebek Sakine Akdağ’ın yaşamını yitirmesindeki ihmallere dikkat çeken Kemalbay, Covid-19 testi pozitif çıkan Sakine bebeğin ölüm raporuna, “Bulaşıcı Hastalık” (doğal ölüm) yazıldığı iddiasını gündeme getirdi. İstanbul’da korona virüsüne yakalanan, 9 aylık hamile olan 32 yaşındaki Dönüş Kılınç’ın Pendik Medipol Hastanesi tarafından, “Biz pandemi hastanesi değiliz. Diğer hastalarımızı korumak için kovidli hasta kabul etmiyoruz” diyerek kabul edilmediği, özel hastane tarafından kabul edilerek acil ameliyata alındığı ancak doktorun da belirttiği üzere geç kalındığı için yaşamını yitirdiği örneğini paylaşan Kemalbay, Batman Tabip Odası, Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Batman Şubesi ve İnsan Hakları Derneği Batman Şubesinin kentte artan koronavirüs artışlarıyla ilgili açıklamalarına dikkat çekti.

YOĞUN BAKIMLAR YÜZDE 100’E ULAŞTI

Türk Yoğun Bakım Derneği’nin; Sağlık Bakanlığı tarafından mevcut yoğun bakım yatak doluluk oranının yüzde 54,7, erişkin yoğun bakım doluluk oranının ise yüzde 71,3 olarak açıklanmasını da paylaşan Kemalbay, “Bu rakamların sadece Covid-19 hastaları değil, diğer tüm hastalar açısından da değerlendirildiğinde sahadan ulaşan verilerle çeliştiği, Türk Tabipleri Birliği’ne illerden ulaşan bilgilerin Covid-19 servis ve yoğun bakımlarının yüzde 100’ü ya da yüzde 100’e yakınının dolu olduğunu gösterdiği, birçok kamu hastanesinde yoğun bakım yatakları tamamen dolu olduğu açıklamaları yapılmaktadır” dedi.

Kemalbay, TTB’nin salgın önlemlerini içeren dilekçesinde şu bilgilere de yer verdi:

“-Pandeminin gelmiş olduğu vahim tablo göz önüne alınarak başlangıç olarak özel ve vakıf hastaneleri için çıkarılan genelge uygulanarak, SGK ödemeleri de yapılarak her il için tüm hastaneleri sürece dahil eden -Pandemi değerlendirmeler yapılmalıdır. Yoğun bakım ihtiyaçlarında il içi ve iller arası hastaneler için iyi bir koordinasyon kurularak, Covid- 19 hastalarını kabul etmeleri sağlanmalıdır.

-Sağlık Bakanlığı özel ve vakıf hastanelerinin olanaklarını kamu iradesi ile yurttaşların hizmetine sunmalı. Tüm hastaneleri sürece dahil eden değerlendirmeler yapılmalıdır.

-Yoğun bakım verileri sağlık çalışanları ve toplum ile şeffaf bir şekilde paylaşılmalı Covid-19 hastalarına uygun, yeterli donanım ve sağlık çalışanına sahip erişkin ve çocuk yoğun bakım yatak sayısı kamu ve özel-vakıf hastaneleri için ayrı ayrı açıklanmalıdır.

-COVID-19 pandemisini esas olarak ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumları olan hastanelerde karşılanması stratejisinden vazgeçilmeli, toplumsal bulaşıcılığın önlenmesine yönelik tedbirler yaşama geçirilmelidir.

-Salgınla sadece yataklı tedavi kurumlarında karşılanması durumunda sağlık altyapısının buna yetmeyeceği artık kabul edilmeli. Önümüzdeki günlerde hastalığın seyrinin ağırlaşacağı, yatak ve yoğun bakımlarda yer bulmanın daha da güçleşeceği öngörüsü ile talep ve uyarılarımız dikkate alınmalıdır.

-KHK'larla haksız-hukuksuz biçimde işlerine son verilen sağlık emekçileri görevlerine iade edilmeli, göreve atanmayı bekleyen sağlık çalışanları da göreve başlatılmalıdır.

-Sağlık Bakanlığı şimdiye kadar yürüttüğü politikalardan vazgeçerek salgınla mücadelede başarılı olmanın ön koşulu olan halk sağlığını önceleyen, şeffaflık, akıl ve bilimin kılavuzluğunda belirlenmiş politikaları toplum ve sağlık meslek örgütlerinin katılımıyla yaşama geçirmelidir. Yönündeki bilimsel önlemlerinin acilen alınarak halkın yaşam hakkının korunması amacıyla Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nun en kısa sürede toplanması hususunda gereğini arz ederim.”

Editör: Haber Merkezi