CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE - Dünyada ve ülkemizde pandemi nedeniyle sosyal alanlarda maske takmanın zorunluluğunu hatırlatan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, partili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Parayla maske satış yasağını kaldırdık’ açıklaması üzerine, Ticaret Bakanı tarafından ‘Cerrahi maske 1 TL.’ye satılacak’ açıklaması yapıldığını hatırlattı.
Konuyu meclis gündemine taşıyan Kemalbay, “Başta e-devlet üzerinden PTT aracılığıyla dağıtımının yapılacağı bildirilmiş, başarılamamış, eczanelerde dağıtım birimi olarak eklenmiş ve 10 günde bir 1 paket (5) adet ücretsiz maske dağıtılacağı açıklaması yapılmıştır” dedi.

SAĞLIKÇILAR MASKE SORUNU YAŞIYOR

Çok sayıda ülkeye maske hibe ve satışı yapılmasına karşın ülkede maske dağıtımının bir krize dönüştüğünü vurgulayan Kemalbay, “Özellikle salgın vakasının Türkiye’de resmi olarak açıklandığı 10 Mart tarihinde hastanelerde, özel sağlık kurumlarında, iş yerlerinde, hastane acil servislerinde görev yapan doktor ve sağlık emekçilerine kişisel koruyucu malzeme temin edilmesinde ve dağıtımında eksiklik ve aksaklıkların yaşandığı ve bu durumunda çok sayıda doktor ve sağlık emekçisinin hastalanmasına neden olduğu sağlık meslek örgütleri ve sendikalar tarafından açıklanmıştır” hatırlatmasında bulundu.

MASKE RİSKİ UYARISI

Yapılan resmi açıklamalarda maske üretimi ve stokunda sıkıntı bulunmamasına rağmen dağıtımdan kaynaklı sorunlar yaşandığını belirten Kemalbay, maske temin edebilen ve özellikle de çalışan kişilere 10 günde bir 1 paket (5) adet maske verilmesi, tıbbi maskelerin 2-3 saat kullanım ömrünün olması nedeniyle gün boyu hatta günlerce kullanılmasının ciddi riskler taşıdığını vurguladı.  
Kullanılacak maskelerin sağlık standartlarına sahip olmasının önemine değinen Kemalbay, maskelerin 2016/425/EU Kişisel Koruyucu Ekipmanlar yönetmeliğine göre sertifikalandırılması gereken ürün gruplarından olması gerektiğinin altını çizdi. Piyasada dağıtılan ve erişilebilen maskelerin sağlık standartlarına uygun olmadığı iddialarını da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönelten HDP’li Kemalbay, Bakan Koca’dan şu sorularına da yanıt istedi: 

1.    Nisan ayı sonuna kadar eczanelerden maske temin edebilmek için SMS aracılığıyla kod gönderilen kişi sayısı kaçtır? Kaç kişi kod gönderildiği halde eczaneden maske alamamıştır? 
2.    Okuma yazma bilmeyen, cep telefonu kullanmayan/kullanamayanların maskeye ulaşamayacağı,  eş zamanlı olarak PTT veya eczanelerden dağıtımın yaratacağı sorunlar, günde 8-10 saat çalışmak zorunda kaldığı için sürekli maske kullanıp her 3 saatte bir cerrahi maske değiştirmek zorunda kalanlara dağıtılan haftada 5 maskenin yeterli olmayacağı gibi sorunlar nasıl olmuş ta öngörülememiştir? 
3.    Korona virüs bulaşına karşı kullanılacak maskelerin kullanım ömrü 3 saattir. Buna rağmen bugüne kadar halka 10 günde 5 adet ücretsiz dağıtılması hedeflenmiş ancak bu uygulamadan vaz geçilerek, tanesi 1 TL’ye satılması kararı alınmıştır.  Covid-19 salgınından korunmak için hayati olan maskelerin parayla satılma nedeni nedir? Açlık ve yoksulluk sınırının altında olan ve parası olmadığı için maske alamayacak olan milyonlarca insan bulaştan nasıl korunacaktır?
4.    Korona virüs salgınından korunmak için halka parasız maske dağıtılacak mıdır? Dağıtılmayacaksa nedeni nedir?
5.    Korona salgınına karşı maske, önlük ve tıbbi destek verilen ülkeler hangileridir?
6.    Alamadığı ve aynı zamanda maske satış yasağı koyulduğu için piyasada da maskeye erişimin olmadığı süre aralığında halka sağlığı açısından büyük öneme sahip maske dağıtımını planlayamayan, halk sağlığının tehlikeye atılmasından sorumlu olanlar kimlerdir ve bu kişi ve kurumlara nasıl bir yaptırım uygulanmıştır?
7.    Göçmen ve mülteciler, geçici koruma altına alınan ve bu kapsamda geçici kimliği olan kişilere korona virüs salgınına karşı kullanılmak üzere maske dağıtılmış mıdır? 
8.    Yapılan resmi açıklamalara göre maske üretiminde ve stokunda sıkıntı yaşanmamasına ve hatta 28 Nisan tarihine kadar 44 ülkeye maske hibe edilmesine rağmen halkın; özellikle çalışanların ve cezaevlerindeki mahpusların maske ihtiyaçları neden karşılanmamaktadır? 
9.    Hükümet tarafından dağıtılan maskeler hangi firmalar tarafından üretilmektedir? Bilim Kurulu tarafından teknik şartname incelemiş midir? Yönetmeliklere uygun üretim yapılmış mıdır?   Kalite ve standardı konusunda bir denetleme yapılmakta mıdır? Yapılmış ise dağıtılan maskelerle kağıt üstündeki standartlar arasındaki açı farkı nereden kaynaklanmaktadır? Halk sağlığı ile oynayanlar kimlerdir?
10.    Eczacılar tarafından dağıtımda olan maskelerin denetimi ve teslim alınma işlemi kimler tarafından yapılmıştır?
11.    Yurttaşlara dağıtılmak üzere eczanelere ulaştırılan bazı teslimatlarda maskelerin açık ve toplu olarak 'çöp poşetleri' içerisinde verilmesi Corona Virüs salgınında halk sağlığını riske atmak değil midir?
12.    Türkiye’de yurttaşların maske ihtiyaçları karşılanamazken yurt dışında onlarca ülkeye cumhurbaşkanlığı forsu ile maske ve tıbbi malzeme gönderilmesine dair kamuoyunda oluşan tepkilere yönelik bir açıklama yapılacak mıdır?
13.    İngiltere basınında yer alan İngiltere Sağlık Bakanlığı’nca yapılan açıklamada, Türkiye’den giden önlüklerin müfettişlerin incelemesinden geçemediği, CE ve diğer standartları karşılamadığı yönündeki beyanı doğrultusunda halk sağlığını riske atan söz konusu firma denetlenecek midir?  Aynı şirket iç piyasaya maske ve önlük temin etmiş midir, etmişse bu ürünlerin yönetmelik ve standartlara uygunluğu denetlenmekte midir? Pandemi süresince kaç firmaya ait cerrahi maske, maske, önlük bu denetimlerden geçememiştir?
14.    Mart 2020 tarihinden bugüne kadar yönetmelik ve standartları karşılamayan maske ve önlükler sağlık personeline ve halka dağıtılmış mıdır?  

Editör: Haber Merkezi