CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde 2016 yılından bu yana tutuklu bulunan Merve Nur İşleyici, Didar Bozan ve Ceylan Bozkurt, “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla verilen cezanın 9 Ocak’ta sona ermesine rağmen tahliye edilmiyor. Tahliye edilmeyi bekleyen Bozan ve Bozkurt’a, 1 Ocak itibariyle yürürlüğe giren “Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri ile Hükümlülerin Değerlendirilmesine Dair Yönetmelik” kanunu gerekçesiyle tahliye edilmeyecekleri bildirildi. Tutukluların tahliye edilmemesine tepki gösteren HDP İzmir Milletvekilleri Murat Çepni ve Serpil Kemalbay cezaevi önünde yaptıkları açıklamada, yapılanların hukuksuz, insanlık dışı ve etkin pişmanlık dayatması olarak değerlendirdi..Basın açıklamasına Halkların Demokratik Partisi (HDP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER), ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve tahliye edilmeyen tutukluların aileleri katıldı

TUTUKLULARA PİŞMANLIK DAYATMASI

Yeni yasal düzenlemeyle tutuklulara etkin pişmanlık dayatılmasıyla hak gaspı yapıldığı, aileler ve kamuoyunun da de cezalandırıldığını söyleyen Murat Çepni, son dönemde cezaevlerinin insanlık dışı uygulamalarına dikkat çekerek, “Bu karar hem hukuka hem insan haklarına aykırıdır. Buna itiraz ettik, etmeye devam edeceğiz. Bu karardan vazgeçilmelidir. Bu insanlar düşüncelerini ortaya koydukları için buradalar. Ailelerimiz çocuklarını almaya geldiler. Fakat bu durumla karşılaştılar. Bu iktidarın son süreçte gerçekleştirdiği bir saldırı. Pişman olmadıkları, antidemokratik uygulamalara karşı çıktıkları için tekrar tekrar cezalandırılıyorlar. Boyun eğmedikçe bunu yapmaya devam edeceklerini söylediler. ‘İktidara biat etmiyorsanız, biz pişmanız demiyorsanız, sonsuza kadar cezalandırılırsınız’ denilmektedir. Kamuoyuna bu uygulamalara sessiz kalmamaya, duyarlı olmaya çağırıyoruz. Biz de bu hukuksuzluğun karşısında olmaya devam edeceğiz” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

SİYASİ SOYKIRIM UYGULAMASI

Ülkede Adalet Bakanı ve Bakanlığı’nın olup olmadığının sorgulandığını, siyasi tutukluların hukuksuz bir şekilde içeride tutulduğunu, bunun demokrasi güçlerine ve partilerine yönelik siyasi soykırım olarak değerlendiren Serpil Kemalbay, hukuksuzluğun Adalet Bakanlığı tarafından çıkarılan yasal düzenlemeye dayandırıldığını belirterek, “Haftalardır Adalet Bakanı ortada yok. Adalet Bakanının çıkardığı yasalar devrimci tutsaklara saldırıyor. Bu da siyasi soykırımın devamıdır. Güvenlik ve sosyal diye adlandırdıkları komisyon, tutsakların cezalarını çoğaltmak için çabalıyor. Pişmanlık olmadığı gerekçesi sunuluyor. İnfaz düzenlemesiyle çeteleri, kadın katillerini bırakan iktidar siyasi tutsakların pişman olmadığını ileri sürüyor. Bu siyasi soykırım kararını kabul etmeyeceğiz. Biz de avukatlarımızla birlikte, anayasaya, yasalara aykırı uygulamanın kaldırılması için mücadele etmeye devam ediyoruz. Cezaevlerini siyasi tutsaklarla dolduran bu anlayışı reddediyoruz. ” diye konuştu.

HUKUKSUZLUĞU DURDURUN ÇAĞRISI

Cezaevinde dönüşümlü açlık grevlerinin yaşandığını ve bunun ölüm oruçlarına dönüşebileceği uyarısında bulunan Kemalbay, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e, “Neden bu hukuksuzluklara göz yumuyorsunuz? Adaletsizliklerin, yasa tanımamazlığın karşısında durup, neden sorumluluk almıyorsunuz?” diye seslendi.

Editör: Haber Merkezi