İZ GAZETE - Halkların Demokratik Partisi Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Çepni, 7 Temmuz günü Kütahya-Eskişehir yolunun 7. Kilometresinde bulunan kimsayal madde üreten azot fabrikasında meydana gelen patlamanın insan sağlığı ve çevre açısından ciddi tehlikelere neden olacağını vurguladı. HDP İzmir Milletvekili Çepni, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a sunduğu soru önergesi ile dile getirdi.

Çepni’nin soru önergesi şu şekilde:

Kütahya-Eskişehir karayolunun 7'nci kilometresinde bulunan azot fabrikasında 7 Temmuz 2019 tarihinde meydana gelen patlamanın görüntüleri basına yansımıştır. 1961 yılında üretime başlayan tesis 2004 yılında özelleştirilerek Yıldız Yatırım Holding bünyesine katılmıştır. İGSAŞ Kütahya Fabrikası olarak faaliyet gösteren tesisin, Türkiye'de Pril Poröz Amonyum Nitrat ve Derişik Nitrik Asit üretimi gerçekleştiren tek fabrika olduğu belirtilmektedir. Kimyasal madde üreten bu tür fabrikalarda meydana gelen patlamalar, insan sağlığı ve çevre açısından çok ciddi tehlikelere neden olmaktadır.

Bu bağlamda

1- Patlamanın nedeni belirlenmiş midir? Patlamanın denetimsizlik ve ihmal sonucu oluştuğu iddiaları hakkında Bakanlığınızın görüşü nedir?

2- Patlama sonucunda ortaya çıkan kimyasal maddeler, işçilerin ve çevredeki vatandaşların sağlığına zarar vermiş midir? Kısa zamanda, kimyasal maddeler sonucu oluşacak zarar tespit edilebilmekte midir?

3- Patlama nedeniyle Amonyak sızıntısı oluşmuş mudur? Sızıntının olup olmadığı ne şekilde tespit edilmiştir?

4- Patlama sonucunda oluşan turuncu duman ile ilgili kamuoyunda ciddi endişeler mevcuttur? Bu dumanın neden kaynaklandığı, içeriğinin ne olduğu ile ilgili saptama yapılmış mıdır? Bu bilgiler kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?

5- Patlama nedeniyle havada asit oluştuğu, asit yağmurlarının yaşanacağı iddiaları vardır. Bu konuda tedbirler alınmakta mıdır? Zehirli gaz ölçümleri ve inceleme kimler tarafından, ne şekilde yapılmıştır? Bu konuda meslek odaları ile işbirliğine gidilmiş midir? Asit konusunda çevre halkı bilgilendirilmiş ve gerekli uyarılar yapılmış mıdır?

6- Kimyasal madde üretimi yapan tesisin denetimi ne sıklıkla, ne şekilde yapılmaktadır? Fabrikada meydana gelecek bir kazanın neden olacağı olası büyük felaketlerin önlenmesi için ne gibi tedbirler alınmaktadır?

7- Kimyasal üretim yapan bir fabrikanın insanlara, çevreye ve canlılara zarar vermeden üretim yapmak gibi büyük sorumluluğu vardır. Patlama sonucunda adı geçen fabrika çevreye ve halk sağlığını tehlikeye atmıştır. 2872 Sayılı Çevre Kanununa ve ilgili kanunlara göre bu kuruluşa hukuki bir yaptırım yapılacak mıdır?

 

Editör: Haber Merkezi